2010-10-07

Sahlin gör allt för att ge (sd) makt

Först nominerade (s) en motkandidat i talmansvalet. Och nu lägger de rödgröna en gemensam budgetmotion.

Sahlin gör verkligen allt för att rida på att (sd) har en vågmästarroll i riksdagen, i syfte att göra livet surt för regeringen.

Vad vi ser är hur (s) och de rödgröna går i symbios med (sd). För att obstruera.

20 kommentarer:

 1. Inget fel i att obstruera men det är vilka man samtidigt ger makt som är det intressanta.

  SvaraRadera
 2. Ja visst är det märkligt. I retoriken säger man att man inte tänker ge dem politiskt inflytande, men i praktiken så gör man tvärtom.

  SvaraRadera
 3. Det är väl det som är syftet med att vara i opposition? :)

  SvaraRadera
 4. Ett annat sätt att se på det är att säga att Reinfelt gör allt för att ge SD politiskt inflytande genom att inte samarbeta med de rödgröna...

  SvaraRadera
 5. Varför inte införa en enpartistat med en gång om du nu är emot en opposition?

  SvaraRadera
 6. Naturligtvis skall en opposition opponera.

  Det jag tycker är värt att notera är att Sahlin går i symbios med (sd) på ett sätt som är ytterst likt ett samarbete med dem. Trots att hon sagt att något sådant aldrig kommer att ske.

  SvaraRadera
 7. Men å andra sidan så har ju Sahlin rätt i att det är regeringens problem om inte oppositionen gör som de lovat.

  Man kan ju inte ta Sahlins hot om misstroendevotum på allvar. Får hon hjälp av SD att fälla regeringen så sitter hon ju själv i en rejäl smet.

  Men först ska ju omvalsfrågan i Göteborg och Värmland avgöras. Tills dess kommer regeringen att hålla ut.

  SvaraRadera
 8. Så du menar på allvar att de rödgröna ska lägga sig platt och rösta med alliansen under hela mandatperioden, oavsett egen politik, bara för att inte "göra livet surt för regeringen"? Följaktligen menar du också att Reinfeldt och kompani naturligtvis hade röstat med de rödgröna under de följande fyra åren om rollerna varit de omvända?

  Eller ska de rödgröna helt enkelt vänta tills SD berättar hur de tänker rösta, och sedan rösta tvärt emot, bara för att man sagt att man inte tänker samarbeta med SD? Hur kommer det låta den dag då SD bestämmer sig för att rösta med alliansen i en fråga?

  Nej, SD fick politiskt inflytande samtidigt med att de kom in i riksdagen, att påstå nåt annat är verklighetsfrämmande. Och i ärlighetens namn är det faktiskt så det ska vara i en demokrati. Om folk vill ha dem där, så får vi andra rätta oss efter det; så länge de är så små som de är nu är det trots allt inte särskilt svårt att hålla dem borta från att göra nån skada.

  Jag har följt din blogg länge, eftersom jag är intresserad av integritetsfrågorna och du är den förste som faktiskt gjort EU mer begripligt (om det nu nånsin kan bli begripligt...), men ibland blir du rent löjlig i dina försök att ständigt svartmåla Sahlin och de rödgröna. De är i opposition och ska agera därefter, oberoende av vad SD gör. Allt annat vore i sanning att rätta sig efter SD.

  SvaraRadera
 9. Sahlin vet att det inte blir någon symbios med SD när det gäller budgeten. Hon var själv närvarande i tevestudion i tisdags, när SD:s vice ordförande, Jonas Åkerlund, höll det för uteslutet att SD skulle stödja den rödgröna budgeten.

  Det Mona givetvis hoppas på är att SD i stället ska stödja alliansen. Men det är väl inte omöjligt att SD lägger fram ett eget budgetförslag. För att visa hur man vill ta ansvar för landet, typ.

  Det stora slaget kommer att stå om Afghanistan, där grundtipset är en blocköverskridande kompromiss och ett sidsteppat SD. Något regeringsnederlag lär det inte bli tal om i den frågan. Men turerna kommer att vara många innan det är dags för votering i kammaren.

  SvaraRadera
 10. Håller med Mikael, så länge HAX skriver om integritet så är det skarpt och smart, men som analytiker av blockpolitiken så hatar han de rödgröna så mycket att omdömet sinar.

  SvaraRadera
 11. Tragiskt nog så är det högerregeringar som ger partier som SD makt genom att bilda regeringar med dem.

  Positivt nog så finns det inget som tyder på att Reinfeldt har några planer på att göra som tex kollegorna i Danmark gjorde när de gav DF kontrollen över invandringspolitiken.

  Men med tanke på att varken C eller KD skulle hållt sig kvar i riksdagen utan taktikröstande moderater så är jag dock orolig vad som kan ske 2014 om något eller båda av dessa partier åker ut och SD ökar. Förhoppningsvis kan Alliansen till dess arbeta mot de strömmingar som gjorde att SD tog in sig i riksdagen.

  De rödgröna skall ha rätten till agera som oppostionsparti även om vi har en minoritetsregering med oklart stöd från resten av riksdagen. Och vad det är för symbios du ser HAX vet jag inte. SD hatar vänstern vare sig det gäller de i riksdagen eller de demonstrationer som skett. Om man inte vill att SD röstar med de rödgröna mot Aliansen, så löses det enklast genom att Alliansen så ofta som möjligt gör upp med delar av de rödgröna.

  SvaraRadera
 12. Jag håller helt med HAX. Det Sahlin gör är enbart till att sabotera - inte för att profilera en oppositionspolitik. Om de rödgröna var intresserade av att på ett konstruktivt sätt arbeta i opposition skulle de tre partierna presentera var sin budget för att visa var de står. Att slå ihop det till en gemensam budget är bara politisk obstruktion - för att inte säga att det skadar svensk ekonomi att ha ett sådant oklart läge.

  Det tragikomiska är att än så länge har SD visat sig vara mera politiskt mogna än de rödgröna. De försökte åtminstone inte sabotera talmansvalet.

  SvaraRadera
 13. Jag vet att dom flesta här hatar socialdemokrater och att detta utgör faktiskt hat som måste få utlopp nånstans.

  Men frågan är dock om det är särskilt produktivt att vara liberal och kräva att oppositionen i ett land avskaffar sig själv så att den vala regeringen slipper hantera nazister utifrån det mandat som folket gett regeringen.

  SvaraRadera
 14. borgarbrack inlägg.

  SvaraRadera
 15. Micke är stalinist och han skäms inte för det

  SvaraRadera
 16. Micke är stalinist och han skäms inte för det

  Johan K skriver anonymt igen och han har nu bytt psykosmedicin och skriver nu att jag är är "stalinist som skäms " istället för "fascist" som skäms vilket han gjorde mer än 150 gånger samma vecka hos Per Gudmundson.

  Det måste vara skönt med såna vänner som ställer upp.

  SvaraRadera
 17. Var faktiskt jag som myntade uttrycket om att "Micke är fascist och han skäms för det". Jag gjorde det för att det stämmer. Inget annat.
  (Kul att nån annan än Micke kommer ihåg det (Micke skrev givetvis upp det).

  Seså Micke. Gå in i dina citatsamlingar och fiendekartotek nu...

  /KB

  SvaraRadera
 18. "Om de rödgröna var intresserade av att på ett konstruktivt sätt arbeta i opposition skulle de tre partierna presentera var sin budget för att visa var de står. Att slå ihop det till en gemensam budget är bara politisk obstruktion"

  De rödgröna har ett samarbete, hur väl fungerande det verkligen är kommer vi att få se. Ett sätt att visa att det fungerar är att presentera gemensamma budgetar, som de (och Alliansen) sedan kan använda sig i nästa val för att peka på vad de står för.

  Hade Alliansen förlorat valet hade jag hoppats att de inte direkt skulle bryta sönder samarbetet, utan att de skulle fortsatt att agerat tillsammans.

  SvaraRadera
 19. Försiktigt med vad du påstår, Henrik. Denna rubrik är ju rena aftonbladet-logik bakom som beskyller en person för hela situationen. Menar, med samma logik kan man också säga att hade inte borgarna gjort så bra val så hade säkert vänstern haft makten, alltså är det borgarnas fel. Duuuh!

  Menar du verkligen att de borde överge sina ideal och sammarbeta med borgarna? Att vara i opposition innebär INTE att de per automatiskt ger makt till, eller är i symbios med, SD.

  SvaraRadera
 20. Regeringen ger SD makt. Dom gör det genom att inte samarbeta med Socialdemokrater, vänstern och miljöpartiet.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.