2010-11-29

Har vi lärt oss något?


Åter i Bryssel efter ett par dagar i Berlin.

Berlin är en utomordentligt trevlig stad. Men det är en stad som manar till eftertanke.

Jag kommer ihåg ett besök i Öst-Berlin någon gång under 80-talets första halva. Ett grått och trist Öst-Berlin. På Alexanderplatz ringlade sig en kö runt det stora varuhuset. Nyfiket undrade vi varför. Det visade sig att man hade fått in en leverans plasthinkar, vilket var ytterligare en av alla dessa bristvaror i den centralplanerade ekonomin.

Bilden ovan är från Alexanderplatz i nutid. Kontrasten kunde inte vara större.

Vi vann. Kommunisterna och socialisterna förlorade. Med besked.

Och samtidigt... EU håller nu på att bygga upp en ny centralstyrd, politiserad ekonomi som fjärmar sig allt mer från marknaden. Jag har en otäck känsla av att vi inte har lärt oss något – och att vi håller på att upprepa andras, tidigare misstag.

Dessutom håller vi på att bygga upp en ny övervakningsapparat, som är tekniskt betydligt mer långtgående och heltäckande än någonsin den östtyska.

13 kommentarer:

  1. En annan infallsvinkel till svensk eu-kritik är att EU utvecklats till ngt helt annat än vad vi folkomröstade om 1994.
    Det nya eu-motståndet i storbrittanien är högintressant.

    /Johan

    SvaraRadera
  2. Hax, detta inlägg va intressant att läsa du iakttar någonting väldigt tydligt, men det känns som du missar något. Men jag vet inte vad. Kanske det enkla faktum att höger och vänster politik slutar på precis samma sätt, det är bara två olika vägar till samma mål. Eller så är de det att vi varken haft riktig höger eller vänster politik i praktiken utan bara i retoriken. Egentligen har väl aldrig varken riktig kommunism eller fri marknad prövats, alltid är det något som hindrar det på vägen, typ den mänskliga faktorn. Jag börjar tro att meditation löser mer problem än politik.

    SvaraRadera
  3. Egentligen har väl aldrig varken riktig kommunism eller fri marknad prövats,
    -----------------------------
    Vad dom inte har provats är det mål som sagoberättarna på respektive sida yrar om.

    Vägen dit har provats överallt och ingenstans har det skett utan våld och tvång.

    SvaraRadera
  4. Östtyskland styrdes av en tillsatt kommission, ett ministerråd och ett svagt parlament.

    För att ge sken av demokrati, så fick parlamentet innehålla partier av alla sorter, med flera icke-socialistiska sådana. Men i praktiken så föreslog kommisionen lagarna och parlamentets uppgift var att godkänna dem.

    Låter detta bekant?

    Ytterligare en intressant princip från DDR är den politiska centralismen, att partimedlemmarna var "tvungna" att rösta som partiledningen bestämde. Detta för att visa styrka som politisk kraft...

    Något sådant skulle väl inte ske i en västlig demokrati heller?

    /W

    ps: skriver ur minnet, så kan minnas fel

    SvaraRadera
  5. I detta sammanhang kan det vara bra att komma ihåg följande citat:

    "The must puzzling development in politics in the last decade is the apparent determination of Western European leaders to recreate the Soviet Union in Western Europe."

    Orden kommer från Mikhail Gorbachev, som får antas ha betydlig mer ingående kunskaper om kommunismen än de geonomsnittliga västeuropeiska politikerna.

    SvaraRadera
  6. Micke: Ingen väg som bygger på en central stat med våldsmonopol har provats utan våld och tvång.

    Sen finns det många som tycker att mer eller mindre våld och tvång är nödvändigt.

    SvaraRadera
  7. Anonym 11:17,

    man kan studera länder som använt sig av friare marknader eller av centralplanerade marknader. Vilket har gett bäst resutat?
    Var livet bättre i BRD eller i DDR? Var det bättre i Österrike eller i Tjeckoslovakien? Vem väljer att bo i Nord-Korea om man i stället kan välja Syd-Korea?

    SvaraRadera
  8. "Var livet bättre i BRD eller i DDR? Var det bättre i Österrike eller i Tjeckoslovakien? Vem väljer att bo i Nord-Korea om man i stället kan välja Syd-Korea?"

    Att det var bättre i väst är uppenbart. Å andra sidan ägnade sig inte Västtyskland åt att deportera tillbaka flyende östtyskar, vilket görs med de flesta som idag söker sig till ett annat land för bättre möjligheter. Och de flesta som skulle ha det bättre i ett annat land än det de lever i har aldrig möjligheten att flytta.

    Och jag istället vill bosätta mig i USA för att jag tycker det är ett bättre land att leva i så, även om jag har möjligheten, är det inte bara att packa mina väskor, och samma sak gäller ju även för en amerikan som vill flytta till Sverige.

    SvaraRadera
  9. Blir ni aldrig trötta på ert hyckleri?

    Östtyskland kallade sig demokratiskt precis på samma sätt som det kallade sig socialistiskt. Innebär det alltså att demokratin också förlorade?

    Eller var Chile under Pinochet en sådan fri marknadsekonomi ni vill ha eftersom han sa att det var en?

    SvaraRadera
  10. Hördu HAX, när ska du vakna? Dina bloggar blir ju bara strunt när du inte förstår hur verkligheten egentligen fungerar. Jag menar lyssna på Alex Jones, Gerald Celente, Max Keiser, Bob Chapman, Paul Craig Roberts, Catherine Austin Fitts, Wayne Madsen m fl så att du har lite koll!!

    Det är ju samma bankirfamiljer, Rothschild och Rockefeller mfl som låg bakom Sovjet och östblocks diktaturerna som nu ligger bakom EU-diktaturen, övervakningssamhället och utvecklingen av polisstaten USA mm.

    Ska det vara så svårt att fatta? De trendsanalytiker nämnda ovan har haft rätti decennier i det de förutsagt vilket är BEVIS för att de förstår verkligheten bättre än i princip någon annan informationskälla du kan få tag på på planeten.

    Därför är det KLOKT att lyssna på vad de säger om framtiden och deras analyser av varför det ser ut som det gör. Annars kommer man ingen vart, det blir bara slag i luften.

    SvaraRadera
  11. Rasmus (en annan)29 november, 2010 19:21

    @anonym

    Alex Jones är en korkad idiot som inte fattar nånting. Det enda han gör är att måla upp en stor hägring som döljer de egentliga maktförhållandena. Fan vet om han inte kanske sysslar med avsiktlig desinformation.

    SvaraRadera
  12. Alex Jones har politiska och religiösa glasögon på sig när han tolkar information. Religionen han utgår ifrån är är bokstavlig kristendom, han anser att man i bibeln redan kan se vad som kommer att hända och att den förklarar vetenskapligt vårt ursprung.Se följande bevis på detta nedan.

    Christian Idiocy 13 (Alex Jones Edition)


    Alex Jones And Evolution


    Det andra som styr hans tolkniongsförmåga är att han köpt hela John Birch Societys verklighetsbild som just är baserad på hans tolkning av religion. Se bevis nedan:

    Alex Jones welcomes John Birch Society President John McManus 1/5

    Alex Jones är allt annat än fri han är styrd av religiösa regler som gör att han enögt ser allt genom ett religiöst filter. Visst han ser mycket men hur han tar emot det och förmedlar det är missvisande om du inte accepterar han världsbild.

    SvaraRadera
  13. Men även Alex Jones har sina ljusa stunder. Se RT nyligen om Wikileaks;

    Alex Jones: WikiLeaks credibility skyrocketing

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.