2010-11-01

Terroristnojan i Göteborg

Det är uppseendeväckande.

Tungt beväpnad polis stormar fyra familjers hem i Göteborg. Under stor dramatik förs familjefäderna bort. (I ett fall tog man med hela familjen till polisstationen, med minderåriga barn och allt.) De fyra männen utfrågas – i strid med grundlagen – om sina politiska åsikter och sin religion.

Polisen går samtidigt ut med en diffus varning för bomber i centrala Göteborg. Då släpps två av männen – samma dag som den påstådda bomben förmodades explodera. (!) De två andra försattes på fri fot strax därefter.

Ingen bomb exploderade. Ingen bomb oskadliggjordes. Ingen bomb hittades. Det verkar helt enkelt som om det inte fanns någon bomb.

Säpo tar över. Locket läggs på.

Svenska Dagbladet Brännpunkt skriver medborgarrättsrörelsen Charta 2008:s talesman Gösta Hultén det som många av oss misstänker: Det hela handlade förmodligen om feltolkad överskottsinformation från övervakning.

Några reflektioner:

i) Om det visar sig att de fyra männen är oskyldiga till allt de misstänks för (och det lutar onekligen åt det hållet) – vem tänker då ta ansvar för vad de och deras familjer utsattes för? Vem bär ansvaret för att de utsattes för kränkande och grundlagsvidrig behandling? Vad sker för att någon skall ställas till svars?

ii) Vem tar ansvar för att ha skrämt upp göteborgarna, till synes i onödan? Och vilken skada har man åstadkommit genom att ropa vargen kommer en gång för mycket? Vad innebär detta för medborgarnas förtroende för polisen – inte minst i ett eventuellt framtida skarpt läge?

iii) Att man nu satt Säpo till att försöka trycka in tandkrämen i tuben igen tyder – i kombination med att de fyra männen snabbt försattes på fri fot – på att man har trampat i klaveret. Frågan är dock om hemlighetsmakeriet är så lyckat. De tillfälligt anhållna får svårt att visa sin oskuld. Folk i allmänhet blir bara ännu mer frågande till vad polisen egentligen sysslar med. Och eventuella övergrepp i fallet kan komma att sopas under mattan.

iv) Hela ärendet visar på problemet med överskottsinformation av övervakning och "falska träffar" vid data mining. Vi kommer att få se mer av samma vara, i takt med att övervakningsstaten rullas ut. Vi vet redan att FRA har levererat så många tramsiga tips att inte ens Säpo står ut. Nu byggs FRA:s verksamhet ut. Samtidigt förbereder regeringen implementeringen av EU:s datalagringsdirektiv, som kommer att resultera i en oerhörd mängd lagrad data om svenska folkets kommunikationer, som lätt kan – och kommer – att över- och misstolkas.

I ett samhälle där alla medborgare betraktas som potentiella brottslingar och terrorister – där kommer även oskyldiga att behandlas som sådana. Det är den som är oskyldigt som har mest att frukta.

64 kommentarer:

 1. En av de gripna kopplade tillslaget till ett telefonsamtal förra veckan. Han ska ha då ha sagt att han haft sådan huvudvärk att huvudet höll på att sprängas. Detta berättade han i Rapport ikväll.

  Det där låter nästan lite väl fantastiskt, så det finns nog skäl att förhålla sig skeptisk. Och om det ligger något i det, så lär vi ändå aldrig få veta det. Allt det där avlyssningsmaterialet är väl skyddat bakom dubbla hemligstämplar.

  SvaraRadera
 2. Vad fan har hänt med Sverige.

  Automatiserad massavlyssning mistranskriberar ett ord fel i ett samtal. (spekulation)

  Tungt beväpnade poliser till mot stackaren som pratade i telefon och några till som befinner sig i samma clique i sociogramen.

  Historien hemligstämplas. De inblandade beläggs med yppandeförbud. Ingen får prata om det inträffade.

  SvaraRadera
 3. Hur som helst verkar de dessutom använd grovt övervåld. Vilken soppa. De här känns fel i flera dimensioner.

  http://www.nyhetskanalen.se/webb_tv?videoId=1.1886799
  /Petter

  SvaraRadera
 4. Vad tycker du om detta Micke? Gillar du det? Farbror Staten tar i med hårdhandskarna! Känns det bra?

  SvaraRadera
 5. Du skrev "Charta 88", ska det vara "Charta 2008"?

  Otäckt det här. Det värsta är att man inte har någonstans att ta vägen. Det finns inget västtyskland att fly till.

  Tack så jävla mycket, Fredrik Reinfeldt.

  SvaraRadera
 6. Vem bär ansvaret för att de utsattes för kränkande och grundlagsvidrig behandling?
  ----------------------------
  I förlängningen dom amerikanska politiker/kapitalister/korporativister som under Bush regering och med Milton Friedmans visioner som ledstjärna gav oss den övervakningshysteri som vi lever under.

  SvaraRadera
 7. Christer:

  Right you are. Takterna från... förra gången sitter kvar. ;-)

  Micke:

  Get real. Jag drivs för fan av Friedmans visioner.

  SvaraRadera
 8. Menar du att övervakningshysterin och vidhängande korporativa marknad inte är skapad av människor i Usa som har Milton Friedman som ledstjärna?

  Det är den.

  Ni har kört vilse.

  SvaraRadera
 9. Vad hände i fallet med den man som i USA misstänktes för terrorverksamhet, baserat bland annat på telefonavlyssning där det som uppfattades som det arabiska ordet för "brigader" i själva verket kunde ha betytt "pannkakor"? Jag minns inte vad mannen hette, men jag har för mig att hans hustru intervjuades i Skavlans program i norsk TV häromåret. Google ger mig inga vettiga träffar för kombinationen "pancakes" och "brigades". Någon annan som känner igen detta, och kan peka på mer information?

  SvaraRadera
 10. @ Micke

  Och mördarna i Sovjetunionen trodde på evolutionsteorin och gravitationen.

  SvaraRadera
 11. Det känns plötsligt väldigt passande med en favorit i repris.

  SvaraRadera
 12. Problemet Kjell är att jag inte är kommunist utan liberal medan ni erkänner er till en lära som var den än tillämpats skapat korporativa stater med fokus på att kapitalet styr staten med våld.
  Paradoxalt va?

  SvaraRadera
 13. @Micke

  Är det verkligen absolut nödvändigt för dig att torpedera kommentarstrådarna för samtliga inlägg hos HAX?

  Det är distraherande, off-topic och direkt kontraproduktivt för din egen del: Ingen lyssnar på vad du säger, eftersom du sagt det så ofta i oftast helt orelaterade sammanhang.

  SvaraRadera
 14. I förra veckan gjorde polisen en storstilad insats mitt i Piteå. Pga grov mc-relaterad ekonomisk brottslighet påstods det.

  Någon dag senare bombhotades tidningen NSD och alla i mediahuset fick utrymma. Snabbt spekulerade sveriges media i att det måste ha med mc-gängen att göra och än mer triggade upp hetsen och rädslan hos vanligt folk.

  Igår avslöjade polisen att bombhotet kom inifrån polishuset! Inte helt oväntat egentligen ifall man tänker på att historien gärna upprepar sig.

  Gärningsmännen bakom Sveriges värsta terrordåd, bombattentatet mot Norrskensflammans redaktion i Luleå visade sig vara en journalist från Norrbottenskuriren, stadsfiskalen och några militärer.

  Nu bor NSD och Norrbottenskuriren i samma hus, då var de värsta konkurrenter.

  SvaraRadera
 15. Micke: Om man hatar tanken på den fria marknaden så är man inte liberal. Att du fortfarande inte förstår detta är rätt tragiskt.

  Men det är iofs ett gammalt knep utav kommunister/socialister att hävda att dom är "för frihet". Deras frihet, under vapenhot.

  SvaraRadera
 16. Anonym: Han lider av något... men ingen vill veta vad. Ingen bryr sig egentligen.

  Bästa är att bara strunta i hans trollinlägg eftersom han är så meningslös att debattera med. Han svarar aldrig direkt på det man skriver utan lägger bara till mer rappakalja för att försöka få det han skriver att verka intelligent.

  SvaraRadera
 17. För mig är det obegripligt att man, trots att rättsväsendet gång på gång på gång gör såna här oförlåtliga tilltag, fortsätter ha kvar rättsväsendet.

  När snuttefilten blir mer till skada än till nytta för ett barn så avvecklar man den. Detsamma måste gälla för rättsväsendet.

  Rättsväsendet är ruttet rakt igenom, och måste avskaffas och, eventuellt, ersättas av något bättre, men även ett tillstånd utan det skulle vara bättre än vad vi har idag.

  SvaraRadera
 18. Jag tycker att polisens egna ord säger det mesta:

  "Thomas Fuxborg, presstalesman för polisen i Västra Götaland, tycker inte att utredningen varit ett misslyckande."

  - Det fanns en från början väldigt vag underrättelsuppgift som vi måste ta på allvar.
  - Ett allvarligt hot.
  - Och därför gjorde vi den här polisinsatsen.
  - Kanske har vi avvärjt hotet.


  Hallå SÄPO - Jag brukar också ha en så pass jävlig huvudvärk att det känns som att hela världen ska explodera men jag tar en Zomig® eller två och sedan löser det sig.

  Detta kommer nog att visa sig vara den största floppen i svensk underrättelsehistoria. Kanske behöver analytikerna på SÄPO, FRA et al. lite mänsklig närhet för att greppa detta. En kram kanske räcker. Ett par vänliga ord.

  Puss

  SvaraRadera
 19. Ingen kommer att ta något ansvar, för allt i tillåtet i terrorns tidevarv.

  SvaraRadera
 20. Henrik!

  Friedman borde inte vara en ledstjärna för dig. Jag kände mig nödgad till en omvärdering av honom när jag hade läst Murray Rothbards avklädning av Milton Friedman.

  -----
  "The libertarian movement has coasted far too long on the intellectually lazy path of failing to make distinctions, or failing to discriminate, of failing to make a rigorous search to distinguish truth from error in the views of those who claim to be its members or allies. It is almost as if any passing joker who mumbles a few words about "freedom" is automatically clasped to our bosom as a member of the one, big, libertarian family. As our movement grows in influence, we can no longer afford the luxury of this intellectual sloth. It is high time to identify Milton Friedman for what he really is. It is high time to call a spade a spade, and a statist a statist."
  -----

  Det allra minsta Micke i alla fall är, oavsett hur mycket han än förnekar det, så är det amerikansk lib-eral.

  Han lägger förmodligen betoningen på första stavelsen istället för som i Sverige där vi betonar på slutet, liberaaaal.

  SvaraRadera
 21. Vad ska vi med terrorister till, när vi har korkade poliser. När polisen är ett större hot än de de påstår sig jaga, vem vann matchen då ?
  Undrar,
  /B.J.

  SvaraRadera
 22. Klockrent! Tycker också att det på något sätt påminner om de "utryckningar" som militären tidigare gjorde för u-båtsjakt i skärgården, när diskussioner om försvarets budget pågick internt. Minns att vi var rätt många som såg på detta med visst nöje eller rättare sagt löje. Undrar om de håller på att kratta för de nya skarpare lagarna som är på G? Eller en kombination av noja och beräkning.

  SvaraRadera
 23. Ssargo.Du är en av dom käringar som inte fattat att användandet av ordet troll är det mest enfaldiga sättet av alla att spamma ett forum och du bör lära dig att försöka kontrtiollera dig när du inte har några argument och istället välja att hålla käften.

  Ingen här har utsett dig till vaktmästare.

  Kolla noga på kepsen.

  Inget guldmärke nånstans.

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. Men det är iofs ett gammalt knep utav kommunister/socialister att hävda att dom är "för frihet". Deras frihet, under vapenhot.
  ----------------------------

  Du menar att kapitalet inte utövar makt under vapenhot?

  Jag är förvisso intye ett intellektuellt under men du är definitivt ett intellektuellt vrak.

  SvaraRadera
 26. @Micke

  Är det verkligen absolut nödvändigt för dig att torpedera kommentarstrådarna för samtliga inlägg hos HAX?

  Det är distraherande, off-topic och direkt kontraproduktivt för din egen del: Ingen lyssnar på vad du säger, eftersom du sagt det så ofta i oftast helt orelaterade sammanhang.
  -----------------------------


  Är det verkligen ett tillskott till den här bloggen att du kontinuerligt spammar den med signaturlösa inlägg om mig som inte är relaterade till ämnet?

  Jag anser inte det.

  SvaraRadera
 27. 1. Man får väl förmoda att det kommer ett skadeståndsanspråk till JK såsmåningom. Därmed är det vi skattebetalare som får stå för notan.

  2. Det tycker jag man kan lasta kommenderingschefen och högsta polisledningen i Göteborg. Men det lär väl ingen göra. I bästa fall så kan det bli en interpellation i riksdagen.

  3. Det är väldigt lyckat med hemligstämpel när man gjort bort sig. Annars hade vi lagt ner SÄPO för länge sen.

  4. Vad hände med vanligt spaningsarbete? OM man nu hade fyra misstänkta hade man väl kunnat spana på dem lite och se om de såg ut att vilja spränga nåt.

  Det verkligt beklagliga är ju precis att polisen begärt en massa verktyg men inte tycks ha någon analys om vad som kan gå fel och vad svagheterna ligger.

  I kombination med en viss bunkermentalitet så händer lätt den här sortens olyckor.

  Jag får än en gång citera John Karlung på Bahnhof: Bara för att Dupontarna är dåliga på att fånga bovar ska man inte sätta kärnvapen i händerna på dem.

  Polisen har fått mer övervakningsverktyg än vad man klarar att hantera. Det är därför det skiter sig.

  SvaraRadera
 28. @Johan Tjäder:

  Gissningsvis är det just vanligt spaningsarbete som ligger bakom det här tillslaget. Men det är inte särskilt troligt att spaningsobjekten skulle avslöja detaljer om ett eventuellt attentat i t.ex. telefontrafiken. Däremot kan ökad trafikintensitet eller allt tätare kontakter IRL utgöra tecken på att något planeras. Nu verkar det ju som om det inte fanns någon bomb utplacerad, men fortsättningsvis vet gruppen att den är hårt bevakad.

  Säpo kommer nu att iaktta vad som sker i de övriga kretsar man spanar på. Där lär de nog finna svaret på om de lyckats avvärja ett hot, eller om detta var ett falsklarm utan kopplingar till militanta islamistkretsar.

  Vi som utomstående kan rimligen inte veta något om vare sig det ena eller andra.

  SvaraRadera
 29. Utmärkt att polisen inte använder silkesvantarna när man griper misstänkta muslimska terrorister till skillnad från hur media och politiker bockar djupt för allt som luktar islam

  SvaraRadera
 30. Anonym: Hoppas de använder hårdhandskarna mot rasister och dylika också. Nationella insatsstyrkan mot de bondläpparna, tack.

  SvaraRadera
 31. @Micke

  Det är med andra ord Friedman's fel att du slår din fru?

  Skärpning. Vi har drabbats av allmänhysteri och terrornoja som driver fram ett samhälle ingen vill se - därom tvistar ingen.

  Men att vi har blivit fega små gnällungar som skriker "Pappa Stat!! Slå terroristen!!" i tur och annan kan faktiskt inte ursäktas med vare sig GWB, Friedman eller 9/11.

  Nu anser jag visserligen att Friedman hade poänger - men det hade Marx också. Och ingendera har en praktiskt fungerande modell att erbjuda ekonomiskt. Det har både den fria marknaden i ena fallet och kraschen under 2009 gett slutgiltigt bevis på.

  SvaraRadera
 32. Det är med andra ord Friedman's fel att du slår din fru?
  --------------------------------

  Att libertarianer delar övergripande mål med Friedman som varit ledstjärna för allt som gjorts dom senaste 30 åren av dom människor som gett oss övervakninghysterin och gjort den till en process som automatiskt skapar underlag för sin egen existens är definitivt ett mycket stort problem för dom.

  SvaraRadera
 33. Skyll inte på mig jag röstade pirat!

  SvaraRadera
 34. Men vi ska oxå tänka tanken att polisen måste göra något nu när dom avslöjas i sin korruption, sexaffärer,mm..kanske det var en stackars oskyldig familj som utsattes för statens skenövergrepp rörande bombhotet....med hot kan man skrämma medborgarna att acceptera vad som helst bara tryggheten återvänder..och det vet dom

  SvaraRadera
 35. Men vi ska oxå tänka tanken att polisen måste göra något nu när dom avslöjas i sin korruption, sexaffärer,mm..kanske det var en stackars oskyldig familj som utsattes för statens skenövergrepp rörande bombhotet....med hot kan man skrämma medborgarna att acceptera vad som helst bara tryggheten återvänder..och det vet dom

  SvaraRadera
 36. Om "terroristerna" visar sig vara helt vanliga Svenssons - invandrare men normalt integrerade i samhället - och det enda misstänkta de gjort är att säga "spränga" i telefon så infinner sig omedelbart frågan om FRA regelbundet avlyssnar och analyserar _alla_ telefonsamtal i Sverige och det var så man råkade hitta detta "hot".

  Eller för att vända på frågan; finns det något som antyder att FRA/SÄPO hållit sig till lagen och bara avlyssnat de som beviljats av den domstolsliknanden nämnden?

  SvaraRadera
 37. @ Pelle??

  Var inte FRA bara till för militären?
  Vad har Säpo med detta att göra?

  Eller får Säpo ta del av militär signalspaning ibland/alltid?

  /Petter

  SvaraRadera
 38. @Anonym:

  För tillfället får inte Säpo skicka beställningar till FRA. Men det kommer en utredning inom kort som vill ändra på detta.

  Det är dock inget som hindrar att FRA redan idag rapporterar sådant till polisen, som de finner relevant. Spaningen sker i så fall i enlighet med andra uppdragsgivares beställningar: Försvarsmakten (inklusive MUST/KSI), regeringen och regeringskansliet.

  Jag tror inte heller att man kan utesluta att FRA-uppgifter kan nå Säpo via FRA:s utländska samarbete.

  SvaraRadera
 39. Någon skrev att ökad teltrafik kan vara en indikation på att något är på gång....Javisst, en födelsedagsfest t.ex Minskad trafik kan också tyda på att planeringsfasen är över och att det är nåt på gång....Oförändrad teletrafik kan tyda på att det är listiga typer som håller trafiken oförändrad när nåt är på gång. Att det inte finns några bevis visar vilka djävulskt skickliga terrorister det handlar om!

  Polisen i V Götaland var lika nöjda med det historika tillslaget mot HA i Göteborg där 300 poliser, tre helikoptrar och en av polisens nya små fina pansarbilar deltog tillsammans med en massa mässing som gjorde sig fint i media. Även den operationen var mycket lyckad och man ångrade ingenting efteråt. Resultatet i strafftid blev två månader för en person och en månad för en annan.

  Mycket skrik för lite ull kan tyckas och jag hoppas för övrigt att polisen inte heller har silkesvantar på när dom misstänker den anonyme fegis som här uttalade sig om just dylika vantar och muslimer. Det kan i sammanhanget vara värt att berätta för den islamofobiske typen att 2008-09 så begicks det 913 terroristattacker inom EU området enligt Europol. Av dessa 913 svarade hans favorithatobjekt islamisterna för en. Just det, en, ett st.

  SvaraRadera
 40. Sedan IRA stängde butiken är det enbart muslimska terrordåd som krävt dödsoffer så polisinsatsen i Göteborg behövde vekligen vara skarp

  SvaraRadera
 41. @Johan K: ... om man bortser från angrepp på kliniker som utför aborter från kristna extremister.

  SvaraRadera
 42. Johan K´s försvar för sina vänner fascister ocbn nazister som står för den absoluta majoriteten politiska våldsbrotten i Usa, Europa och Ryssland har ingen grund även om man räknar bort dom terrordåd som inte längre är frekventa på Irland.

  SvaraRadera
 43. Fast räknar man historiskt så är det era kompisar Stalin och Mao som i ideologins namn tagit kål på flest folk Micke och Michael Gajditza. Fler än tom Adolf.
  Det hindrar nu inte att ni kommunister slagit era påsar ihop med muslimska terrorister

  SvaraRadera
 44. @Micke

  Nej, jag håller inte riktigt med.

  Visst, som du säger. Folk som följt Friedman har medverkat till att skapa ett samhälle som idag ser ut som det gör.

  Vän av ordning måste dock konstatera att precis lika många övertygade anhängare av Marx, Lenin, McCarthy, Hitler, och Påven har varit precis lika medskyldiga till det fenomenet - bara för att rada upp en handfull av "usual suspects".

  Totalitära åtgärder och medborgarrättsvidrig lagstiftning är på inga vis begränsade till en höger-vänsterskala. Med facit i hand kan vi konstatera att exakt samma fenomen återfunnits på samtliga platser där Friedman's teorier med eftertryck inte fått fäste.

  Så tillbaka till min kritik av din analys. Nej, om Friedman eller Lenin påverkar politiken är det ingen giltig ursäkt till att "du slår din fru". Övergrepp mot medborgarna kan inte lättvindigt bortförklaras med att "där får ni för att ni tror på öppna marknaden".
  Eller för den delen vilken färg den lokala kommissarien för tillfället bekänner sig till.

  SvaraRadera
 45. Vän av ordning måste dock konstatera att precis lika många övertygade anhängare av Marx, Lenin, McCarthy, Hitler, och Påven har varit precis lika medskyldiga till det fenomenet - bara för att rada upp en handfull av "usual suspects".
  --------------------------------  Precis och därför blir det extra roande att libertarianer som säger sig stå fär den mest frihetsbefrämjande lösningen av alla och som hävdar att ifall man följer Friedmans recept eller ordinerar ännu beskare medicin så uppstår den totala friheten.

  Detta trots att deras ubermenchläror där maten ska ramla från bordet hos dom rika till alla andra bevisligen inte fungerar och i praktiken aldrig lett till något annat än med våld påtvingad korporativism och det är uppenbart ifall idegeggan genomförs helt och hållet leder till kapitalets totala diktatur genom att all faktisk makt kan köpas och sen upprätthållas efter eget tycke.

  Att andra slickar Hitlers röv förändar inte det roande i detta.

  Både Ayn Rand och Milton Friedman är döda och rimligen bör dom låtas fortsätta vara det.
  Totalitära åtgärder och medborgarrättsvidrig lagstiftning är på inga vis begränsade till en höger-vänsterskala
  --------------------

  Precis och därför kan man utan att blinka avfärda libertarianism som varande en frihetlig inriktning och istället bedöma den utfrån att den bokstavligen är en extrem avvikelse från liberalism framburen av kapitalet för att tjäna kapitalets intressen och inget annat.  Så tillbaka till min kritik av din analys. Nej, om Friedman eller Lenin påverkar politiken är det ingen giltig ursäkt till att "du slår din fru". Eller för den delen vilken färg den lokala kommissarien för tillfället bekänner sig till.
  ---------------------------
  Det är helt rimligt att påpeka att Kejsaren är naken.

  Alltid.

  SvaraRadera
 46. Skulle Micke kunna berätta exakt VAD Friedman antas ha sagt till försvar för en övervakningsstat?

  I guess not...

  SvaraRadera
 47. Nu är jag på resa och har inte mitt källmaterial framför mig, så jag kan inte länka till kälan just nu. Men av de hundratals terroristklassade incidenter som äger rum i Europa varje år vill jag minnas att det bara finns några enstaka med islamistisk koppling, om ens något.

  SvaraRadera
 48. Där är jag inte riktigt med. SÄPO måste få göra misstag. Jag har varit* - och ÄR troligen - SÄPO-övervakad själv, och det har jag inte haft ont av. Terroristnoja är inte bra, men jag ser inte grund för SÄPO-nojja heller.

  Intelligence!

  SvaraRadera
 49. Ungefär såhär gick det till. Poliserna spanar på några muslimer, de tillhör den farliga sekten sunni tror man sig ha förstått efter omfattande religionshistoriska studier. Man fixar all slags övervakning som lagligen går med våra fina nya lagar, och lite till. Plötsligt på ett band finns det där: "explosiv huvudvärk" översätter tolken det som. Bingo!
  -De ska spränga nåt!
  -Men han sa ju huvudvärk?
  -Det är ju vad tolken översatt det som. Men han är ju utlänning och kan väl inte svenska riktigt. Det är säkert nåt ord som betyder huvudbyggnad eller centrum eller så.
  -Nordstan! Det måste va Nordstan! Det är faan Sveriges största galleria, en riktig huvudplats.
  -Nu ringer vi insatsstyrkan.

  Sen körde vi värsta gripandet, som i den senaste thrillern vi såg på bio! Men sen efter några timmar så kom dom vuxna och sa att leken hade gått för långt, ni får ta och släppa dom. Helvete, tänkte vi, och ringde SÄPO och beklagade oss. Dom lovade att hjälpa till så gott dom kan.

  SvaraRadera
 50. @Anonym 16:29:

  Om de hade varit avlyssnade på de premisser, som du beskriver, så hade den avlyssningen skett i Säpos regi, utan Göteborgspolisens vetskap.

  Det här tillslaget hade till en början inte alls några Säpo- förtecken. Göteborgspolisen gick t.o.m. ut och förtydligade att det inte handlade om misstankar om ett förestående terrorattentat. Inledningsvis fick man därför intrycket att det var fråga om gängkriminalitet eller något liknande.

  Frågan är om det kan vara så, att Säpo faktiskt hade dessa personer under uppsikt, men att man fick information om Göteborgspolisens tillslag först när detta ingripande var ett faktum. I så fall handlar det om en bedömning, som den öppna polisen gjort på basis av ett tips, som Säpo saknat kännedom om, alternativt värderat annorlunda.

  Det kan alltså vara så att Göteborgspolisen stövlat rakt in i en pågående Säpooperation. Det skulle inte vara första gången som kommunikationen klickar mellan den öppna och den hemliga polisen.

  Det är något mycket lurt med hela den här historien. Nyckelfrågan är Säpos roll.

  Från början trodde jag att det fanns viss substans i misstankarna, men jag blir alltmer tvivlande. Dessutom har man behandlat ett vittne som en misstänkt. Det här ser mycket illa ut för polisen.

  SvaraRadera
 51. Det är visserligen sant att de terrorattacker och försök till terrordåd som muslimer genomför i Europa är få men de är de mest våldsamma och dödliga.
  London, Madrid m.m.
  Radikala muslimer måste övervakas. Mail, telefoner, CCTV-kameror, avlyssning av källarmoskeér

  SvaraRadera
 52. Skulle Micke kunna berätta exakt VAD Friedman antas ha sagt till försvar för en övervakningsstat?
  ------------------------------

  Läs Kleins bok.
  Lägg ihop siffrorna.

  SvaraRadera
 53. I guess not...

  --------------------------

  Tja...jag har väntat i fem år på att nån av er ska förklara varför konsekvensen INTE blir att all faktisk makt blir en handelsvara i utopia och att den styrande makten på så sätt kommer att ligga uteslutande hos den ägande elit som köper den.

  Det räcker inte med att ni lovar att alla får ha ett gevär hemma.

  Det är enkelt.

  Ni är springpojkar åt någon.

  Om jag var er så skulle jag be husse dra åt helvete bli fri och åtminstone inför mig själv och börja kalla mig för liberal och inyte släpa omkring på en konstruktion vars enda syfte är att tjäna den ekonomiska eliten.

  SvaraRadera
 54. Ja, om en bomb exploderat med dödsoffer som följd hade alla undrat varför i helvete inte polisen gjorde sitt jobb och tog i med hårdhandskarna. Nu vet varken jag eller andra här vad som låg bakom allt detta, hur mycket substans det fanns o.s.v.

  SvaraRadera
 55. Det blir bara pinsammare och pinsammare för farbror blå och SÄPO.

  En av fäderna skulle bara hämtas in för vittnesförhör... honom plockade insatsstyrkan också in under vapenhot.


  Erik Nord, chef för länsordningspolisen, bekräftar att den gripne 39-åringen aldrig var misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

  - Det har skett någon form av misstag, säger han till Göteborgs-Posten på nätet.


  Dessa personer inom polis och säkerhetspolis ska vi förlita oss på att de räddar oss från styggingar och sedan kan de inte skilja på vittnen och de som är anhållna i sin frånvaro.
  Tycker att respektive befäl och insatsledare ska ta sitt ansvar och öka på arbetslinjen med några pers.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/polisens-terrorinsats-polisanmals_5617227.svd

  SvaraRadera
 56. Det enklaste sättet att undvika misstag av insatsstyrkan är att man lägger ner den. Det verkar vara en fullständigt onödig aktivitet.

  Kommenderingschefen har i TV sagt att de gick på "underrättelser". Det måste inte vara SÄPO. Det kan ju vara någon utländsk aktör som lyssnat på invandrarsvenska och försökt förstå vad de säger.

  Själva gripandena i sig är en fullständig överreaktion från polisens sida och dessutom ett ganska rejält mått av förnedring av de som ändå får anses oskyldiga tills deras skuld fastställts av domstol. Det kan ju vara värt att påminna alla taggtrådsätande och kättingskitande insatsstyrkepoliser om detta.

  SvaraRadera
 57. Men för att förebygga terroristattacker
  är det kanske smartare att vara observanta
  på om våra älskade säkerhetstjänster har övningar.
  På eftermiddagen, dagen för Londonbomb-
  ningarna, den 7 Juli 2005, gjorde
  Managing Directorn för krishanterings-
  firman "Visor Consultants", Peter Power,
  en del makalösa uttalanden på diverse
  radio och TV kanaler. PÅ BBC Radio5
  sade han:

  ”….. On the afternoon of July 7,
  Power tells BBC Radio 5: “At half past
  nine this morning we were actually
  running an exercise for a company of
  over a thousand people in London based
  on simultaneous bombs going off precisely
  at the railway stations where it happened
  this morning, so I still have the hairs
  on the back of my neck standing up right
  now.… [I]t was about half past nine
  this morning, we planned this for a company
  and for obvious reasons I don’t want to
  reveal their name but they’re listening
  and they’ll know it. And we had a room
  full of crisis managers for the first
  time they’d met and so within five minutes
  we made a pretty rapid decision, ‘this
  is the real one‘….”
  [BBC Radio 5, 7/7/2005]”

  Ni kan lyssna på det här:

  http://www.youtube.com/watch?v=sEbUQiYOGjU

  Och här

  http://www.youtube.com/watch?v=JKvkhe3rqtc

  kan ni se och höra ett liknande uttalande från
  honom på ITV News

  Ovanstående hämtat från "History Commons":

  http://www.historycommons.org/entity.jsp?entity=visor_consultants_ltd__1

  Övningen hade dom tillsammans med Scotland Yards
  plus ett annat "company"

  Kanske passade dom i samhället välintegrerade
  cricketspelande terroristerna på att utlösa sina
  bomber på precis dom tåg och tider som ingick i
  förutsättningarna för krishanteringsövningen
  (smart eller inte)!!! Det är i alla fall
  vad Peter Power säger..

  /secretland

  SvaraRadera
 58. @ Micke

  ” I förlängningen dom amerikanska politiker/kapitalister/korporativister som under Bush regering och med Milton Friedmans visioner som ledstjärna gav oss den övervakningshysteri som vi lever under.”

  För Sverige har inget eget ansvar för att upprätthålla grundlagarna?

  @ Johan K

  ” Radikala muslimer måste övervakas. Mail, telefoner, CCTV-kameror, avlyssning av källarmoskeér”

  Du menar hela befolkningen måste övervakas?

  SvaraRadera
 59. http://www.europol.europa.eu/index.asp?page=news&news=pr100428.htm

  där är europols rapport om terrorism

  SvaraRadera
 60. Glömde att kryssa i att jag vill ha uppföljningskommentarer på mailen... :)

  SvaraRadera
 61. För Sverige har inget eget ansvar för att upprätthålla grundlagarna?

  --------------------------------
  Jag pratar inte om Sverige utan om libertarianer och deras närstående som delar gudar med dom människor som skapat och profiterar på övervakningen och ifrågasätter deras motiv och undrar hur man kan älska och hata husse på en och samma gång och ändå vara trovärdig när man säger sig hata honom för att han använder piskan.

  Vad den svenska grundlagen säger om huruvida den svanska staten har rätt att ge kapitalet möjlighet att övervaka alla svenska vet jag inte

  SvaraRadera
 62. "i) Om det visar sig att de fyra männen är oskyldiga till allt de misstänks för (och det lutar onekligen åt det hållet) – vem tänker då ta ansvar för vad de och deras familjer utsattes för? Vem bär ansvaret för att de utsattes för kränkande och grundlagsvidrig behandling? Vad sker för att någon skall ställas till svars?"

  Svaret är naturligtvis - ingen. Om det inte är uppanbart så rekommenderar jag att du frågar Maria Häljebo Kjellstrand, alternativt Julian Assange.

  /Rickard

  SvaraRadera
 63. Vad i hela helvete hade insatsstyrkan och insatsledaren rökt på egentligen?!

  Någon eller några måste för fasiken få sparken efter detta. De ska attans inte sopa det under mattan med förklaringen systemfel eller något annat jävla skitsnack.

  Den jävel som drar och siktar ett vapen mot en oskyldig människa ska plockas bort. Och gör man det med ett skarpladdat vapen och dessutom mot ett barn då ska idioten/idioterna avskedas på plats.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forhorde-10-aring-om-terrorbrott_5634117.svd


  Hustrun och två pojkar, sex och tio år gamla, föstes in i ett hörn i vardagsrummet där poliserna riktade sina vapen mot dem.

  Den treåriga flickan befann sig då gråtande i sovrummet, men mamman fick inte hämta henne. I stället gick en maskerad beväpnad polis in och hämtade henne.

  Senare ville den tioårige pojken ge sin lillasyster en filt.

  - När jag rörde mig för att hämta filten, siktade polisen på mig med sitt vapen, berättar pojken för GP.

  Pappan berättar för GP att flickan ett par dagar efter händelsen sagt:

  "Pappa, han ville skjuta mig, men han sköt inte".

  Tioåringen placerades i en polisbil med tre polisen när han kördes till arresten. Pappan fördes till ett rum, mamman till ett annat. Tioåringen och småsyskonen placerades i ett tredje rum med en kvinnlig förhörsledare som ställde frågor om pappan.

  SvaraRadera
 64. @Micke

  Friedman, Rand och Marx har haft sina poänger. Elfenbenstornsteoretiker med läsvärda inlägg. Precis som Michael Moore, Chomsky, eller för den delen Gandhi.

  Det hindrar inte att samtliga ovan lyckats samla på sig en stor skara fanatiker som med förkärlek blint citerar sin dogma och när verkligheten hävdar annorlunda ofrånkomligen kommer fram till att det är den mänskliga naturen man kan lagstifta bort.

  En sann liberal förkastar sådant. Om alternativen är en massiv förtryckarstat eller korporatism så är svaret att staten bör vara mindre och enbart lägga sig i som opartisk skiljedomare.

  Vet du vad problemet är, Micke? Att dogma får styra i stället för klar empirisk politik. Och där gör du dig själv lika skyldig som vilken Friedmanit eller Randist som helst.

  Vi har aldrig haft och kommer aldrig att få ett rättvist samhälle där alla skyddas mot all möjlig fara och risk. Vad vi däremot kan uppnå är ett samhälle där alla skall ha lika förutsättningar. Och det innebär först och främst att avskaffa bisarr lagstiftning som enbart gynnar fanatiska virrpannor och privatintressen som kan anses "Too Big To Fail". Eller politiker som ser världens chans i att förkunna hårdare tag och urvattning av rättspraxis för att locka de rädda fåren till sin sida.

  Allt annat trygghetstänk kommer enbart och allena att bli slagträn i handen för folk som Stalin eller GWB att driva sin egen agenda med.

  Det ligger i samtliga medborgarfienders intresse att ha en starkare stat, mer restriktiv lagstiftning och en räddare befolkning. Den här terrornojan gynnar samtliga som har egna knivar att slipa. Mer övervakning, hårdare bandage, mindre frihet att säga, yttra eller skicka obehagliga saker över internet.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.