2010-12-10

Demokratisk kärnröta


Det finns mycket som kan och bör diskuteras med vårt demokratiska system. Till exempel den politiska demokratins ständiga maktexpansion, minoriteters ställning och det faktum att man "i god demokratisk ordning" kan skada, inskränka eller rent av avskaffa demokratin.

Men istället tvingas vi nu ta en debatt om själva grunderna. Utrullningen av övervakningsstaten, Wikileaks-affären, rättsröta och politiskt maktspel bakom stängda dörrar kräver det.

Grundprincipen är att att vi alla är fria medborgare i en sammanslutning som kallas staten. Vissa gemensamma angelägenheter (man kan diskutera hur mycket) behöver lösas gemensamt. Därför väljer medborgarna representanter som samlas i ett parlament för att hantera sådant.

Dessa representanter utses i fria och allmänna val, där alla myndiga medborgare har en röst. Vi väljer våra representanter utifrån vad de säger sig vilja göra. Och dessa representanter står sedan ansvariga inför sina väljare. Om vi vill kan vi ersätta dem i nästa val – med andra, som vi tycker är bättre eller hederligare.

Det kräver, bland annat, att vi har yttrandefrihet, tryckfrihet, mötesfrihet och organisationsfrihet. Och att makten utövas offentligt, på ett transparent sätt. Detta för att vi skall kunna granska och säga vad vi tycker om hur våra representanter sköter sig; För att vi skall kunna uttrycka hur det borde gå till – enskilt eller i grupp; För att vi skall kunna ställa upp andra alternativ i nästa allmänna val.

Information skall inte kunna förhandscensureras. Det skall inte heller vara olagligt att framföra åsikter, kritik, förslag eller att granska makten. I vart fall inte så läge sådana yttranden inte direkt hotar någon annan människas rättigheter i en "offensiv" kontext.

Demokratins principer om en man, en röst återspeglas även i principen om att alla skall ha lika rättigheter (och skyldigheter) inför staten. Alla skall vara lika inför lagen. Ingen skall kunna fängslas utan rättslig prövning och man bör betrakta människor som oskyldiga till dess motsatsen har bevisats. Lagarna bör fokusera på medborgarnas rättigheter, inte bygga på löst tyckande.

Allt detta håller just nu på att ställas på huvudet.

Politikerna tar sig inte bara allt mer makt på eget bevåg. De rullar dessutom ut en övervakningsstat, som vilar på en syn på medborgarna som potentiella brottslingar som måste bevakas. Övervakningsstaten går dessutom på tvärs med den rätt till privatliv som fria medborgare i ett demokratiskt samhälle har rätt att kräva.

Det fria ordet hotas. Till exempel har Sverige accepterat regelverk från EU som gör det olagligt att framföra vissa åsikter eller att ifrågasätta vissa händelser.

Och själva informationsflödet är under attack. Vårt mest effektiva verktyg för att sprida information och för att samarbeta – internet – vill politikerna reglera, filtrera, censurera och kontrollera.

Och så den twist som belyses av de aktuella Wikileaks-läckorna, men som inte är unik.

Politikerna blir, på fullt allvar, upprörda över att deras handlingar granskas. De tycker det blir obehagligt när medborgarna får veta vad de gör eller sanktionerar, i namn av det förtroende som de fått från nämnda medborgare. De menar att de har rätt att ägna sig åt dubbelspel, svek och lögner – utan att behöva ställas till ansvar för det.

Detta är en fullständigt oacceptabel attityd i ett demokratiskt samhälle!

Ännu värre blir det när de sedan vill skjuta budbäraren.

Politikerna tycks mena att deras "rätt" att ostörda löpa amok är överordnad yttrande- och tryckfriheten. De är negativt inställda till hela nervsystemet i den demokratiska processen, det fria informationsflödet. De vill kunna göra som de vill, utan att behöva ställas till ansvar inför sina väljare. De tycks anse att de står över de regelverk som gäller för alla andra. De tycks mena att de själva har speciella fri- och rättigheter. Vilket jag inte kan påminna mig att vi har givit dem.

Det lutar åt att vår demokrati har drabbats av kärnröta.

30 kommentarer:

 1. Denna text borde sändas i ett mejl till var och en av de valda ledamöterna i Sveriges riksdag och EU:s parlament som en påminnelse om vilka som är deras uppdragsgivare.

  SvaraRadera
 2. Klockrent, Henrik!

  Som du säger, pinsamt att du ska behöva skriva en sådan artikel, men tyvärr är behovet uppenbart.

  +1 till Farmorgun.

  SvaraRadera
 3. Nu håller Avaaz på att samla underskrifter för att fördöma regeringarnas hantering av Wikileaks. De har samlat över 300.000 de första 24 timmmarna. Snart når de 500.000 gränsen (inte ens 48h har gått). Mer info på Avaaz.org

  SvaraRadera
 4. Henrik jag har nu i månader följt det du skriver på din blogg, lång innan valet, och ja jag röstade Pirat.
  Du har en makalös förmåga att skriva lättfattligt, på ett sätt så ALLA förstår.
  Men jag tror detta inlägg toppar allt, se till att få in denna som ett debattinlägg på alla gammelmedia du kan.

  SvaraRadera
 5. 1968
  I
  I
  Folket

  2010
  I
  I
  I
  I
  I
  I
  I
  I
  I
  I
  Folket
  De flesta är nog mest bekymrade över att de inte kan se sin egen sport, live, i hhhd.

  Inte förrän folket bryr sig kommer något att ändras. Vad fan ska behövas!!??

  SvaraRadera
 6. Ja! Kvinnoförakt och rasism så långt ögat når!

  Idag träffade jag en papperslös kvinna som nekades bröstförstoring trots att hennes karriär kräver det. Vad är detta för land? Kan ni svara på det?

  Kramar, MVH Berit von Gyllencreützer af Björkesund och Helgö - al Abdulhassis Socialsekreterare på Lidingö & Debattör http://batikhaxanberit.blogspot.com

  SvaraRadera
 7. "Vad är detta för land? Kan ni svara på det?"

  Sverige

  SvaraRadera
 8. Micke=marsvin=mat
  Särimner
  mmm
  Man kan äta honom i oändlighet

  man får vänta till han kommer

  SvaraRadera
 9. Klockrent. Skicka till alla politiker och större dagstidningar!

  SvaraRadera
 10. Regeringen behöver inte mer än 15% av folkets inkomster för att upprätthålla grundläggande samhällsfunktioner som polis, militär, brandkår etc:


  " The government ...shouldn't be serving your needs. YOU should be serving your needs. The only one I trust with my needs is me. The government should be enforcing/protecting the borders, enforcing/protecting private property rights and leaving everyone the hell alone."  Men det är klart, då måste vi upphöra med bidragssamhället, sluta försörja analfabeter och ungdomar kommer att få betala för sina utbildningar istället för att gå skattesubventionerade utbildningar i "mänskliga rättigheter" och "Fransk 1600-tals historia". Och det vore ju jordens undergång...

  SvaraRadera
 11. Alldeles utomordentligt bra och pedagogiskt dessutom! Det finns faktiskt en liten, liten chans att 5-6% av riksdagens ledamöter kan förstå innehållet! *L*

  SvaraRadera
 12. citat
  "Dessa representanter utses i fria och allmänna val, där alla myndiga medborgare har en röst. Vi väljer våra representanter utifrån vad de säger sig vilja göra."

  Piartpartiets förtroende hos folket sex och en halv promille.
  Piratpartiets valfråga: Ja till barnporr.

  SvaraRadera
 13. Fullkomligt lysande, Henrik!

  Det är förvisso tragiskt att man ska behöva hålla en grundläggande kurs, ett ABC i deokrati, för människor i en demokrati. Men du har just stt fingret på att det är just det som skulle behövas. Din text är en perfekt introduktion till en sådan kurs.

  En sådan kurs borde också vara obligatorisk för SAMTLIGA som någonsin blir valda till et förtroendeuppdrag.

  SvaraRadera
 14. "Det kräver .... att makten utövas offentligt, på ett transparent sätt ... [för att] kunna granska ... hur våra representanter sköter sig...[f]ör att vi skall kunna ställa upp andra alternativ i nästa allmänna val."

  Ja, det är ju själva offentlighetsprincipen det gäller att slå vakt om. Och bevakandet av att sekretessreglerna inte missbrukas för att hålla oss ovetande om impopulära regeringsaktiviteter. Och att meddelarfriheten inte blir ett sken, utan att regeringens övertramp ska kunna avslöjas utan straff. Och tryckfriheten, dvs. att media är fria att vidarebefordra även för regeringen misshaglig information.

  Allt detta står på spel nu, verkar det som. Och WikiLeaks avslöjar det!

  Detta betyder INTE att allt sekretessbelagt kan spridas fritt, inte ens från CableGate. Och vad jag förstår har materialet som når ut till allmänheten passerat mycket kompetent granskning hos Spiegel, Nyt m.fl.

  SvaraRadera
 15. @minata, 08:43:

  Hax skriver ett (lysande) inlägg som visar på vikten av att våra demokratiska principer måste försvaras, nu mer än någonsin.

  Din replik blev att peka på PPs dåliga valresultat och spotta på inlägget och dess andemening.

  Vad var din tanke bakom detta? Vad ville du uppnå? Demonstrera ditt hat mot PP? Demonstrera ditt förakt för demokratiska grundprinciper? Vad?

  SvaraRadera
 16. tar ett citat från Dag Hammarskjöld som får illustrera det som pågått och alltjämt pågår.

  " Att missbruka ordet är att visa förakt för människan.
  Det underminerar broarna och förgiftar källorna.

  Så för det oss bakåt på människoblivandets långa väg.
  (Dag Hammarskjöld vägmärken 1954)

  Mvh Tindra Annette aka tindra66
  www.facebook.com/tindra66
  www.twitter.com/tindra66

  SvaraRadera
 17. Så jävla bra. Detta ska läsas av fler!

  SvaraRadera
 18. Minata: Hur gick det med "Bodström är vår tids Palme"? Lite bitter?

  SvaraRadera
 19. Bra skrivet, precis samma tankar och farhågar jag har. Har själv skrivet liknande på forum och kommentarssidor men det här var mer välformulerat och genomtänkt.

  SvaraRadera
 20. Svar på frågor:

  1) Om demokrati: Vi har en parlamentarisk demokrati. Det vill säga svenska folket via val väljer 349 riksdagsledamöter. Och HAX som är både tjänsteman och utredningsman i Piratpartiets tjänst har en styrka på endast sex och en halv promille. Byt ut ordet demokrati i inlägget mot liberal (demokrati).

  2. Bodström vs Palme
  Thomas Bodström är min kandidat till partiledare. Vi får vänta till partikongressen. Det behövs en tuffing i Olof Palmes anda i partiledarrollen. Olof Palme var ju hemlig agent. En skillnad, Thomas Bodström och Olof Palme. Thomas Bodström har polisen inkluderad i sin maktbas. Olof Palme hade valda delar av högsta militärledningen som maktbas (IB).

  SvaraRadera
 21. HAX, jag tycker du ska anordna studiecirklar i ämnet "Demokratiprocessen och dess principer" för regeringen och riksdagsledamöterna, tycks behövas.

  Sen får vi se hur många som klarar examen efter en termin, en kväll i veckan.

  Hur många i regeringen och hur många från riksdagen tror ni det blir?

  Jag tycker att man nu måste engagera jurister och statsvetare och sammanställa en skrift som med all önskvärd tydlighet exponerar juridiskt vilka brott som begåtts av regering och riksdag, enkelt och tydligt.

  Sen se till att sprida denna till hela folket med krav på omedelbar misstroende förklaring av regeringen, nyval samt åtal av bla dt:arna , dvs Reinfel-dt och Bil-dt.

  VI MÅSTE TA I MED HÅRDHANDSKARNA NU OCH VÄNDA UTVECKLINGEN ANNARS KOMMER DET ATT GÅ ÅT PEPPARN.

  Vi får inte fortsätta att såsa och bara diskutera, det räcker inte. Brottslingarna måste hamna i fängelse och de grundläggande mänskliga fri- och rättigheter göras fullständigt oantastbara.

  SvaraRadera
 22. Det enda jag inte gillar med ditt inlägg är att du generaliserar genom att hela tiden prata om de onda "politikerna". Alla politiker är inte så.

  SvaraRadera
 23. Och där dök minata upp igen - mannen vars högsta sorg här i livet verkar vara att DDR försvann och vars högsta glädje nu är att DDR kommer tillbaka.

  Och som förutspått hyllar Bodström vars egenhändiga verk hittills har varit att förse polisen med extra svarta knästövlar och hårdare batonger.

  Jag har svårt att förstå hur minata kan hylla Bodström alls som sin framtida partiledare - Bodström är mig veterligen vare sig kandidat inom SD, FP eller nationaldemokraterna.

  SvaraRadera
 24. Thomas Darnstädt är på liknande spår: Is the state permitted to keep secrets from its citizens? Are citizens permitted to disclose such secrets?
  The answer to both questions is very simple: Yes.

  Detta verkade väl vara rättsläget i USA på Ellsbergs tid. Ok,sanningen är ju att Ellsberg räddades av en "misstrial". Men rättsläget i USA hotar att nu rubbas mot mer tystnad! Tack vare WikiLeaks så sker inte detta utan en intensiv debatt.

  För en alternativ diskussion av detta:

  http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,734321-1,00.html

  Dessutom om rättslaget och debatten om WikiLeaks i Tyskland!

  SvaraRadera
 25. Har en ny kandidat till partiledarposten.

  Morgan Johansson(S) som tagit över posten från Thomas Bodström(S) som justitieutskottets ordförande.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nu-ger-s-sapo-ratt-att-signalspana_5806877.svd

  SvaraRadera
 26. Absolut lysande! Hear Hear!

  SvaraRadera
 27. @minata

  Utmärkt för dig. Du har hittat en ännu bättre DDR-bejakare som vill införa Stasi 2.0 i Sverige.

  Ärligt talat...folk som du är ett större hot mot vårt land än tiotusen rabiata terrorister.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.