2010-12-23

Nya media förändrar allt. Del 2.


I en bloggpost nedan beskriver jag nya media som sådana och det nya medielandskapet. Men vad innebär allt detta?

Låt mig börja med det mest uppenbara: Ett ofiltrerat nyhetsflöde.

Nya media och medborgarjournalistik på nätet ger alla en chans att uttrycka sig och att förmedla de nyheter som de tycker är viktiga. Det finns ingen redaktör som bestämmer om det som publiceras är "bra" eller om det säljer. Det finns ofta inte ens några kommersiella faktorer som spelar in. Och de etiska bedömningarna kan ibland, på goda grunder, vara annorlunda än i gammelmedia.

Resultatet blir mer publicerat material, fler vinklar och mer mångfald.

I de regelverk som bland annat journalistförbundet använder sig av anges att man skall ge röst åt de i vårt samhälle som annars kan ha svårt att göra sin röst hörda. Det är en gullig målsättning, som etablerade media sällan lever upp till. Men nu har tekniken plötsligt gjort det möjligt för alla att göra sina röster hörda och att sprida sina åsikter. Och det sker bättre än i gammelmedia.

Internet glömmer aldrig.

Med fler nyheter, mer information, fler kommentarer och mer analys på nätet får vi inte bara en fördjupad samhällsdebatt. Det innebär också att det finns fler (och fler olika) bilder att gå tillbaka till.

Makthavarnas ord och handlingar lever på så sätt kvar och blir lätt tillgängliga för alla även i framtiden. Det gör att till exempel våra politiker får finna sig i att ställas till svars på ett helt nytt sätt. Att de påminns om sina löften, lögner och halvkväden. På så sätt har internet och nya media gjort det besvärligare att vara politiker. Samtidigt har vi gjort en vinst på det demokratiska området.

Fler ögon och öron.

Det finns bloggare och medborgarjournalister över hela vårt land. Med mobiltelefoner och digitalkameror kan de plåta, filma och plocka ljud vid tillfällen och på platser där vanliga media aldrig befinner sig. Med Bambuser kan vem som helst till och med direktsända video, direkt från sin mobiltelefon.

Detta innebär att makthavarna bevakas hårdare än tidigare. Men också att fler evenemang, föreläsningar, möten, demonstrationer och debatter täcks och rapporteras. Med en mobiltelefon kan även oegentligheter och övergrepp dokumenteras och offentliggöras, vilket vi sett exempel på i Stockholms tunnelbana. Medial rapportering har gått från att vara något speciellt, lite högtidligt och annorlunda till att bli en del av vår vardag.

Nya media har en agenda.

De flesta privatpersoner som publicerar sig på nätet har en agenda. De driver en idé, en fråga eller är engagerade i samhällsdebatten. Därför måste de som konsumerar nya media vara en smula källkritiska och gärna söka information på flera ställen. Detta vet i dag varenda svensk elvaåring. Femtiofemåringarna, däremot, har svårare att begripa det här – eftersom de har vant sig till med att få förment objektiv information serverad. (Även om den i själva verket aldrig var objektiv, den heller.)

Nya media kan snabbt bli etablerade.

Nu när det inte krävs sätterier, tryckerier, distributionsbilar och återförsäljare är det lättare att sätta upp nya, snabba och billiga nyhetskanaler som kan få stor genomslagskraft. Ett, av många, exempel på detta är Nyheter24 – som med sina hundratusentals läsare i dag får räknas som "etablerade".

Med dagens teknik kan sådant ske snabbt, relativt enkelt och med en bråkdel av det kapital som alldeles nyss krävdes för att starta en tidning, en radiokanal eller en tv-station. Alla kan och får göra det. (Än så länge, bör kanske tilläggas.)

Vi tar det för självklart, men det förtjänar att understrykas: Internet är inget mindre än en revolution för det fria ordet och för vårt medialandskap. På köpet får vi ett samhälle med ökad transparens, en livligare debatt och en mer levande demokrati. Detta är ett viktigt skäl till varför det är så oerhört viktigt att försvara nätets frihet, öppenhet och mångfald.

2 kommentarer:

  1. Alldeles sant.

    Sverige är state51.se, förövrigt.

    SvaraRadera
  2. Det finns även de som bygger alternativ för en framtid där friheten på nätet är borta och anonymiteten förbjuden. Se hur man gör i Göteborg. http://bit.ly/c2l81m

    Önskar samtidigt en God Jul och ett Gott Nytt År!!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.