2010-12-23

Nya media förändrar allt


En mycket vanlig fråga de senaste veckorna har varit vad jag tycker om Open Leaks, Wikileaks nya "konkurrent". Naturligtvis är jag positiv. Ju fler aktörer, ju fler arbetssätt, ju fler vinklar – ju bättre är det. På samma sätt hoppas jag på Brussels Leaks, som är ett projekt som nu håller på att smygas igång och som är inriktat på EU.

Fler aktörer i "läckage-branschen" kan ge oss mer information. Med flera olika aktörer på banan blir det dessutom svårare att stoppa verksamheten och att täppa till läckorna.

Jag hoppas att vi får se mer grävande medborgarjournalistik på nätet. Men man skall inte utgå från att allt måste vara strukturerat och organiserat. Om en ensam bloggare gräver fram ett scoop och lyckas presentera det på ett begripligt och bra sätt – då kan det vara lika värdefullt som om en etablerad nät- eller morgontidning gör det. (Det kan till och med ske i samarbete med någon aktör från gammelmedia, för maximalt genomslag.)

Men nya media är inte bara läckor och scoop. Ett välskrivet och omskakande reportage kan också få stort genomslag. Eller en intressant intervju som går på djupet. Och det behöver inte vara i textform. Web-radio och web-tv är lättarbetade och i princip gratis alternativ.

Som bloggare kan man dessutom fokusera på enskilda frågor och driva dem för att de skall få genomslag. Och när det blir åka av, då kan det bli åka av utav bara h-e.

Vem som helst kan göra detta, för en lokal, nationell eller global publik. Media på nätet är tillgängliga för alla som har en uppkoppling, dygnet runt, året runt. Verktygen finns i dina händer. Allt som krävs är att du gör något.

Naturligtvis kommer vissa gammelmedia att sura över denna utveckling. Många makthavare, politiker, storföretag och byråkrater har redan visat att de avskyr det som sker. Men utvecklingen går inte att stoppa. Det nya medielandskapet är här nu.

Läs mer: Boken Bloggen som politiskt vapen som gratis PDF.

6 kommentarer:

 1. Naturligtvis kommer politiker och traditionell media att "sura" över demokratiseringen av informationsflödet.

  Det handlar ju om konkurrensen om problemformuleringsprivilegiet och tolkningsprerogativet.

  Hur ser det ut egentligen att den enskilde kan utmana nuvarande etablissemang?

  SvaraRadera
 2. "Instead of publishing the documents, OpenLeaks will send the leaked documents to various news entities."

  FAIL.

  SvaraRadera
 3. Glatt anonym: Jag kan iofs tänka mig fall där genomslaget blir större på så sätt. Det finns olika sätt att göra det här, som passar olika bra för olika situationer.

  SvaraRadera
 4. Är Assange förråd? kolla detta Wikileaks har sprungit läck??

  WikiLeaksLeaks?

  Har d sett detta / B K

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.