2011-06-14

Åt vilket håll lutar du?


Ibland känner jag mig väldigt gammal.

Ett skäl är att var och varannan människa i dag är för ung för att minnas hur det var. Vad som är viktigt. Och varför. Vilket markant ökar risken för att de skall begå misstag som redan har begåtts, en gång till, med rätt jobbiga konsekvenser.

Jag är så gruvligt gammal att jag har sett östtyskar köa i timmar, för att det just har kommit in en sändning med plasthinkar till ett av de få varuhusen. De dagliga brödköerna. Människor vars vildaste fantasi var att kanske, någon gång i framtiden, få äga en jävla Trabant.

Det fanns mekanismer bakom det där. Rätt uppenbara mekanismer. Men den insikten börjar falla i glömska. Och allt oftare hör jag människor som glömt hur det var, uppfinna dumheten på nytt.

Så här...

Det finns två ekonomiska motpoler. Och en del däremellan.


Å ena sidan har vi en fri ekonomi. I den möter utbud efterfrågan - utan att det behövs planering, centralstyrning, politik eller byråkrati.

I mötet mellan utbud och efterfrågan uppstår pris. Det enda verkliga, rimliga och korrekta priset, för att vara exakt. Fria aktörer samverkar på en fri marknad. Produkter med hundratals olika komponenter, råvaror, processer och moment produceras genom spontant samarbete. Allt som behövs är lite vinstintresse, som drivkraft.

I en fri ekonomi används olika resurser på effektivast möjliga sätt. Det ligger i sakens natur att man inte vill kasta bort sådant som man betalar för och behöver. Här finns incitament för att ta ansvar.

Och – framför allt – en fri ekonomi bygger på frivillighet. Fria konsumenter kan göra fria val mellan många olika alternativ. Företag väljer frivilligt att samarbeta med varandra för till exempel produktion, distribution eller försäljning. Eller att låta bli.


Å andra sidan har vi den politiserade, centralstyrda ekonomin. Förr kallades den för planekonomi. Nu för tiden är det väl något med EU, kan man tänka. I den centralstyrda ekonomin fattar politiker (det kan ske under synnerligen ordnade demokratiska former) och byråkrater besluten som skall konsumeras, vad som skall produceras och vad saker skall kosta. Vilket sker oavsett utbud och efterfrågan.

När politiker och byråkrater får bestämma över ekonomin – då går det som regel åt helvete. Vilket är rätt så självklart, när man ser hur de blundar för de enkla regler som styr en marknad. Och om man inser att (och varför) dessa politiker och byråkrater aldrig kan ta in och hantera den oerhörda mängd information som ligger till grund för vad som egentligen sker på en riktig marknad. Resultatet blir brist på vissa varor och skrattretande överskott på andra, utan koppling till reglerande prisfunktioner.

I den centralstyrda ekonomin berövar man steg för steg människor makten över ägandet, vinstintresset – och därmed även ansvaret. Resultatet blir misshushållning, dålig miljö, bristande engagemang och dålig kvalitet. För att bara ta ett par exempel.

Och så var det det där med att centralstyrning bygger på tvång. Som all politik. I ekonomin fungerar sådant extra dåligt. Fel människor sätts på att göra fel saker. Resurser satsas fel. Felaktiga beslut forceras igenom med rå kraft. Politikers och byråkraters idéer kommer att styra istället för människors önskemål och behov. Går något fel, då fins det inga alternativ.


I grova drag.

Det är därför jag blir så bekymrad när jag ser EU:s ledare, finvänstern, miljömuppar, kravallvänstern, sossar, FN, klimataktivister, den politiska korrekta eliten, kulturmuppar, särintressen, new age-troll, dokusåpakändisar, religiösa ledare, nymoderater och många, många andra komma dragande med "lösningar" som inte fungerade på DDR-tiden och som fungerar lika illa i dag. "Lösningar" som leder till tvång, ofrihet, ekonomiska haverier, dåligt resursanvändande, maktelitism och ansvarslöshet. Bara för att de kan. Och förpackat som att det skulle vara fint, på något sätt.

I'll rather trust the Force!

48 kommentarer:

  1. Om jag orkade diskutera med socialister på internet skulle jag länka dem det här. Ska nog skaffa en sån t-shirt också.

    SvaraRadera
  2. Underbar t-shirt. Den måste jag införskaffa :-)

    SvaraRadera
  3. T-shirten btw: http://www.zazzle.se/om_jag_hade_en_dollarskjorta_t_tr%C3%B6ja-235169580100535407

    SvaraRadera
  4. Kommunism är ett system som saknar förutsättningar att fungera. Det strider mot den mänskliga naturen. Å andra sidan verkar kapitalism, i kombination med satsningar på utbildning och infrastruktur, fungera bäst då ett land är under utveckling till ett modernt samhälle. Men sedan då? När utvecklingstakten avtar. När höjdhopparen inte kan slå sitt eget personbästa lika enkelt längre.Det är då politiker börjar prata om lösningar istället för förutsättningar. Sysselsättning istället för jobb. Belastning istället för tillgång. När produkterna andas desperation och vi inte längre orkar köpa skiten som behöver köpas för att ekonomin skall fungera. Då funderar jag på ett nytt system. Jag har ingen aning om hur det skall se ut. Bara att det nog behövs.

    SvaraRadera
  5. Ett citat av Bernard Lietaer:

    Assume that a Martian lands in Denver on the wrong side of the tracks. He ends up in one of the ghettos and finds that the houses are run down, the kids not taken care of, the elderly in trouble, and the trees dying. He sees all these things, and discovers that there are people and organizations absolutely equipped and ready to solve every one of those problems. So this Martian asks, "What are you waiting for?" The answer: "We're waiting for money." "What is money?" the Martian inquires. "It's an agreement in a community to use something as a medium of exchange." Don't you think he may leave the planet believing there is no intelligent life here?

    Varför detta citat? Jo, ohämmad (fri) girighet (vinstintresse) är inte lösningen på allt. Överdrifter brukar nämligen slå över i sin motsats, den yttersta friheten blir ofrånkomligen det yttersta slaveriet för den som av olika anledningar inte är lika stark.

    Ibland blir jag dessutom närmast äcklad av din konservatism HAX, så fruktansvärt hårt indoktrinerad i industrisamhället du är. De idéer som framförallt har kommit att representeras som Marx/Engels, var bara barn av sin tid, en tid du verkar sitta mycket hårt fast i. Dessa idéer tvingades fram under en tid av förändring, under den industriella revolutionen. Folk dog av den ohämmade industrialsmens framfart, fullkomlig ekonomisk frihet i ett industriellt eller postindustriellt samhälle är något av det västa förtryck mänskligheten någonsin skapat. Marx/Engels var en naturlig reaktion, en pendel som också den slog lite väl långt på sina håll, typ. kommunism.

    Här i sverige resulterade den industriella revolutionen och dess disruptiva teknik i två nya politiska partier, Arbetarpartiet Socialdemkraterna och Sveriges socialdemokratiska parti. De senare blev kommunister efter den ryska revolutionen och bytte namn, idag har det bytt namn igen till bara Vänsterpartiet.

    Men snälla HAX, det där är historia. Idag råder en ny tid av förändring krävandes nya lösningar på nya problem. Grundanledningen är dock densamma, folk behöver social trygghet i en förändrlig värd, detta för att inte så lätt förvandlas till slavar.

    Vilka riskerar bli trasproletariatet i en postdigital värld och hur unviker vi det? Svara på den dubbla frågan HAX, och du kommer att börja utveckla Piratpartiets (byt namn för helvete) mer heltäckande politik för det samhälle som allt mer börjar ersätta det industriella. Men du måste släppa sargen kring dina gamla industriellt indoktrinerade kognitiv.

    -Magnus

    SvaraRadera
  6. Som så många andra fundamentalister gör du misstaget att dela in verkligheten i svart och vitt - helt fri ekonomi eller en ekonomi helt sluten inom de planer som myndigheterna dragit upp.

    Som i så mycket annat är båda dessa ytterligheter så långt ifrån allas bästa som det kan bli. Jag försvarar verkligen inte totalitär kommunism - utan frihet kan ingenting utvecklas till det bättre. Men om vi istället slår över till den heliga 'fria marknaden' gör vi knappast något bättre.

    Det man kan se världen över, och kanske speciellt i USA, visar tydligt på var den 'fria marknaden' slutar - i fickorna på globala företag som ser sig förtjänta av att styra världen eftersom de praktiskt taget köpt den.

    Det som behövs är inte att gå tillbaka till de utopier som varken män som Marx eller män som Friedman har drömt om - vi måste hitta någon form av kompromiss som ger både frihet och ett visst mått av jämställdhet, och det är något som kapitalismen aldrig har visat några tecken på att vilja ens försöka sig på.

    SvaraRadera
  7. Hoppas du tror på att tekniken kommer fortsätta lösa tillväxten, för i en tillväxtbaserad ekonomi är det rätt mycket ett måste

    SvaraRadera
  8. Nja, sen har vi ju också korporativismen, som är kommunism förklädd till kapitalism, och är den i västvärlden allenarående ekonomiska modellen.

    SvaraRadera
  9. Jag vore hellre fattig i USA än rik i DDR.

    SvaraRadera
  10. mrKafka: Att vi når en peak i hur långt vi kan komma är en gammal tro som hitintills inte uppfyllts. Jag är skeptisk till om det verkligen behövs något annat än vanlig kapitalism för att rida ut den problematiken.

    Tillgång och efterfrågan kommer väl att finnas även i det samhället?

    SvaraRadera
  11. HAX: "Och om man inser att (och varför) dessa politiker och byråkrater aldrig kan ta in och hantera den oerhörda mängd information som ligger till grund för vad som egentligen sker på en riktig marknad."

    Så för att få en centralstyrd ekonomi att fungera någorlunda krävs... ta-daa! ...total övervakning av såväl medborgare som näringsliv.

    Ser framför mig hur kylskåpets internkamera scannar av innehållet, skickar inköpsdata till Statens Välfärdsmyndighet, varefter den ronderande samhällsägda matleverantören kommer förbi min bostad med en påse med klimaaaatsmarta grönsaker och köttfri proteinpasta. Och varje ingrediens är portionerad efter politiskt vedertagen norm för mitt BMI.

    *sätter pek- och långfinger i halsen, trycker av och faller ihop*

    SvaraRadera
  12. Ssargon,

    sedan glömmer de flesta bort att tillväxt inte bara är fler bilar, kylskåp osv utan också nya saker som gör att vi kan leva längre och bättre liv.
    Jag har haft problem med saker som fotsvamp. Nu finns det en kräm för runt 50 kronor som gör att jag slipper det problemet. Det är också tillväxt.

    Om man inte tror på utbud och efterfrågan finns det studier på vad som hände med lönerna i samband med digerdöden. Lönerna steg eftersom utbudet av arbetskraft sjönk. Utbud och efterfrågan finns i alla system, även i det totalitära Nord-Korea.

    SvaraRadera
  13. apa tycka, apa skriva15 juni, 2011 09:15

    Det man kan se världen över, och kanske speciellt i USA, visar tydligt på var den 'fria marknaden' slutar - i fickorna på globala företag som ser sig förtjänta av att styra världen eftersom de praktiskt taget köpt den.

    If I had a dollar for every time capitalism was blamed for problems caused by government...

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  15. Ett stycke t-shirt införskaffad. =)

    SvaraRadera
  16. Om nu storföretagen i USA köpt marknaden, varför är inte GM och Ford USA:s största företag längre?

    SvaraRadera
  17. @Peter Harold: När mina skrattsalvor ebbat ut, sköljer en inetnsiv, långsam våg av fruktan genom min kropp.

    I den här versionen kommer ingen ens att fråga sig efteråt: "Hur i helvete kunde vi hamna här?"

    Kanske på grund av dom här:

    ”POLITICIAN, n. An eel in the fundamental mud upon which the superstructure of organized society is reared. When he wriggles he mistakes the agitation of his tail for the trembling of the edifice. As compared with the statesman, he suffers the disadvantage of being alive.”

    SvaraRadera
  18. For libertarians, freedom entails the right of people to live their lives any way they choose, so long as their conduct is peaceful. For conservatives, freedom entails the right of government to do just about anything it wants, even if its conduct is violent.

    – Jacob Hornberger

    SvaraRadera
  19. Ledsen, men jag kunde inte låta bli:

    "Need" now means wanting someone else's money.

    "Greed" means wanting to keep your own.

    "Compassion" is when a politician arranges the transfer.

    – Joseph Sobran, columnist.

    SvaraRadera
  20. så sant, så vackert..

    SvaraRadera
  21. @Ssargon Jepp, jag tror inte heller att ett samhälle peakar. Det kommer att fortsätta utvecklas. Problemet är att utvecklingen inte verkar komma alla till del. Många av dom som behövdes när samhället var under starkast utveckling platsar inte längre i ett avancerat modernt samhälle. Med sporttermer. Vi måsta toppa laget. Dom enkla jobben är inte lönsamma eller har försvunnit. Det är eliten som skall dra det kapitalistiska loket. Om priset för detta är att några vagnar måste kopplas bort så gör man det utan att blinka. Skolor i "svåra" områden överges. Dom är för dyra. Långtidssjuka friskförklaras. Dom är för dyra. Ambulanser kör inte ut på larm. Det är för dyrt. Polisen utreder inte brott. Det är för dyrt. Kapitalism är kanske det minst dåliga ekonomiska system vi har men det är väldigt långt ifrån att vara det bästa samhällssystemet.

    SvaraRadera
  22. "Jag har haft problem med saker som fotsvamp. Nu finns det en kräm för runt 50 kronor som gör att jag slipper det problemet. Det är också tillväxt."

    Nja, krämen har väl snarare hämmat/utplånat tillväxten? ;)

    /Johan

    SvaraRadera
  23. mrKafka: Teoretiska system är naturligtvis alltid intressant att diskutera. :-)

    Nackdelen med konkurrerande system till kapitalismen är ju dock att dom brukar dra ner en hel del på den personliga friheten.

    SvaraRadera
  24. mrKafka:

    "Det kommer att fortsätta utvecklas. Problemet är att utvecklingen inte verkar komma alla till del."

    Farre och farre manniskor lever i absolut fattigdom for varje ar som gar, ergo det verkar som om utvecklingen kommer fler och fler manniskort till del.

    "Skolor i "svåra" områden överges. Dom är för dyra. Långtidssjuka friskförklaras. Dom är för dyra. Ambulanser kör inte ut på larm. Det är för dyrt. Polisen utreder inte brott. Det är för dyrt."

    Kan vara tankvart att du just har raknat upp en massa saker som skots av staten och inte en enda som ar utsatt for fri konkurrens?

    SvaraRadera
  25. Helt felaktig analys av läget. Det är inte staten som bestämmer idag. Det är de privata monopolen i näringslivet som kapat staten och styr vad staten ska göra. Socialism är rena himmelriket jämfört med den korporativism som vi har idag.

    SvaraRadera
  26. Vad har korporativism med fri ekonomi att göra?

    SvaraRadera
  27. @Hax is wrong,

    har man som jag upplevt och varit i de fd länder som var socialistiska väljer jag dagens system alla dagar i veckan.
    Socialism innebär tvång och förtryck. Det finns saker jag vill ändra på i dagens samhälle men det är oändligt mycket bättre än vad socialismen get i verkligheten.
    Se gärna "De andras liv" så att du kan bilda dig en uppfattning om hur eländigt livet var.

    SvaraRadera
  28. David Bergkvist15 juni, 2011 15:03

    mrKafka: Om det "toppade laget" är bättre på att producera, så finns ju *mer* pengar, inte mindre, till skolor, sjukplatser, ambulanser och polis. Varför föredrar du ett "otoppat lag"?

    SvaraRadera
  29. Problemet med att ha ett samhälle där huvuddelen av det produktiva görs av "det toppade laget" är att resten blir beroende av olika former av bidrag för att överleva när deras arbetsförmåga inte är efterfrågad.

    De som inte ens kvalar in till avbytarbänken i ett sådant samhälle mår inte bra.

    Jag föredrar att leva i ett samhälle där alla nivåer av produktivitet uppskattas.

    SvaraRadera
  30. @Hax

    Är också så pass gammal att jag muckade från min svenska militärtjänst i Leningrad. Vet således en del om östtyska brödköer.

    Döm av min förvåning när jag nyligen skulle gå och handla morgonbröd i den lilla byn här på ön.

    Brödköerna hade återuppstått! Det efter Danmarks regering ihop med Pia Kjærsgaard politiskt hade beslutat om att skärpa gräns- och tullkontrollerna mot Sverige och Tyskland. Pga den ökade brottsligheten som väller in över de öppna gränserna (enligt dansk folkeparti).

    Kön var så lång att jag traskade hem igen, sökte fram nostagilskt olivbröd från gårdagen att ha till min frukost. Katten blev kvar en stund för att hälsa på människorna i kön, turisterna och hundarna.

    SvaraRadera
  31. David Bergkvist15 juni, 2011 20:30

    Anonym 17:08: Produktion sker när arbete blandas med kapital. Så även om man inte kan arbeta så kan man fortfarande ha kapitalintäkter så att man klarar sig. I dagens samhälle så är det förvisso inte så många som har något kapital att tala om, men det problemet lär ju vara lättare att åtgärda än att från politiskt håll försöka "skapa" en massa "arbetstillfällen".

    SvaraRadera
  32. Det är ENFALDIGT att låta marknaden styra ty marknaden är enfaldig. Det finns inget företag i världen som inte önskade de hade monopol i sitt segment. Så därför jobbar de för att köpa upp och konkurrera ut andra. I vissa fall med god framgång. Små upstickare göre sig inget besvär mot stora jättar. En slags företagsstyrd planekonomi skapas där det bestäms att det ska finnas 30 olika tandkrämstubversioner utan nån märkbar skillnad. Mest för att hyllmeterarna ska täckas så ingen annan kan börja ta marknadsandelar.

    Nä, "fri marknad" behöver en diger lag- och regelsamling och god övervakning om det ska fungera, speciellt när det globaliseras.

    SvaraRadera
  33. David Bergkvist15 juni, 2011 20:40

    Anonym 20:33: Är det inte ännu "ENFALDIGARE" att tro att politikerna och byråkraterna som är satta på att övervaka marknadsaktörerna blir något annat än ett redskap som monopolföretagen använder för att motverka konkurrens från uppstickare?

    SvaraRadera
  34. Anonym: Så länge det inte är olagligt att starta nya företag så kommer inget företag att själva regera marknaden så länge som marknaden är fri.

    Microsoft har t.ex. fått högvis med hjälp från diverse instutioner för att nå till sin monopol-liknande ställning.

    Det är väldigt svårt att kontrollera en fri marknad som ensam spelare.

    Det enda som direkt kan orsaka problem skulle kunna vara en koalition mellan de ledande företagen inom en branch som satte priserna gemensamt. Dvs inget annat än gille-/skrå-verksamhet i större skala.

    SvaraRadera
  35. Det finns liberalism och så finns det nyliberalism.

    Nyliberalism som växte fram på 50 talet gör anspråk på att vara mer liberalt än liberalism.

    Det är nåt som glappar där och det illusteras bäst av att svensk nyliberalism finansieras av näringslivet och att den utgör dess evangelium.

    SvaraRadera
  36. Nja, sen har vi ju också korporativismen, som är kommunism förklädd till kapitalism,
    --------------------------

    Du vet ingenting.
    Korporativism är det system som den nuvarande regeringen använder dör att driva vård omsorg och skola.

    SvaraRadera
  37. har man som jag upplevt och varit i de fd länder som var socialistiska väljer jag dagens system alla dagar i veckan.
    Socialism innebär tvång och förtryck
    ----------------------------------

    Till skillnad från kapitalism då och alla dess tidigare derivat som ju ALLTID har individen högst och so ALDRIG sätter systemet före individen.

    Måste kännas skönt att vara religös.

    SvaraRadera
  38. "30 olika tandkrämstubversioner utan nån märkbar skillnad. Mest för att hyllmeterarna ska täckas så ingen annan kan börja ta marknadsandelar"

    Underbar insikt. Har inte tänkt på att detta. Förklarar många fantastiska "produktinvecklingar" som tex Kalles banankaviar... Den var aldrig tänkt att ätas.

    SvaraRadera
  39. Det vore bättre om det bara fanns en tandkrämssort precis som vi skulle ett folk ett land och en ledare.

    SvaraRadera
  40. Vad har korporativism med fri ekonomi att göra?

    Du lever i fablernas värld som du påstår att vi någonsin har haft en fri ekonomi. Den kapitalism vi har haft är ren korporativism.

    I en så kallad fri marknad innebär det att den mäktigaste har rätt att utpressa och maktmissbruka den svagare parten med sin trumf på hand som utgår ifrån äganderätten.

    Människan är en utpressare och det vi påstås äga beror på att andra går med på att det är så, annars skulle man inte kunna äga något. Så ägande är bara abstrakt humbug.

    Det är därför facket tar sig rätten att utpressa tillbaka för att få balans på sitt sätt Facket anser sig äga rätten att komma på en ny överenskommelse om vad som är ägande. Även detta är en minst lika abstrakt överenskommelse som äganderätten.

    Vi är för i helvete ett gäng hårlösa primater på ett flygande klot i världsrymden och vi lever här på jorden och hittar på massa nonsens om vem som äger vad. Vi tror att det finns något som heter frihet. Det har aldrig funnits något som heter frihet. Hoppa från ett stup, ta dig friheten att göra det och du dör, vad är friheten i det? Att du vill äta en glass istället för morötter, tror du det är frihet? Nej det är människans förståelseförmåga bara som gestaltas. Precis som människan anser att de är en individualistisk varelse. På vilket sätt är vi individualister? Vi är alla samma sak, det finns inga märkbara skillnader och vår existens skulle va ganska menlös om vi inte hade varandra. Eller vill någon här leva ensam på jorden?

    Ni är idioter, det finns ingen frihet, det finns inget ägande, det finns inga pengar. Det finns luft, det finns vatten, det finns växter och djur som kan äta varandra och det finns sex för att skapa fler varelser och det finns våld för att tvinga andra att göra som man vill. Eller så kan man försöka övertala eller manipulera andra. Men allt psykologiskt spel i människan att försöka styra andra via illusionen av frihet är rena utopi tänkandet. Väx upp och lev istället utan några fåniga filosofier. Se världen för vad den är utan era jävla religiösa fantasifoster av påhitt som exempelvis äganderätten.

    Att socialism inte fungerat är för att människan inte gillar praktiska påhitt. Människan har mycket enklare för att tro att kapitalism är ett riktigt påhitt, eftersom det bygger på ego. Ego är tankarna i ert huvud som alla tror är ett uttryck för deras personlighet.

    Att tänka är lika mekaniskt som att pissa, du är lika lite dina tankar, din hjärna som du är din urinblåsa. Inte fan identifierar sig någon med att de är sin urinblåsa, men massor av idioter verkar tro att de är hjärnan, trots att detta bara är en annan kroppsdel på kroppen.

    Idioter, vi är alla apor och vi är inte våra hjärnor, vi har en existens, vi vet inte ett jävla skit, men inte ens det fattar dem flesta, istället tror en massa dårar att de vet något för att de forma ordet frihet och sedan påstå att man kan ha något för sig själv. Sorgliga sovande idioter!

    SvaraRadera
  41. ....att en sak inte fungerar betyder inte att en annan fungerar - i en värld där den med flest vapen bestämmer finns inga fria val och önsketänkande lär inte göra nån skillnad

    och man lever i fablernas värld om man någonsin tror att vi någonsin kommer att ha någon fri ekonomi - de som har kommer att använda alla medel för att behålla sina privilegier oavsett om de är "statsbärande" politiker eller multinationella med en privatarme

    snipp snapp snut nu var sagan slut

    SvaraRadera
  42. Det intressanta är hur mäktiga ekonomiska intressen övertygat vissa att problemet inte är deras privilegier utan att problemet är de priviligierades största fiende - regleringar.

    Reultatet är att marknadsfundamentalister inte är mer än useful idiots för de som redan har makten.

    SvaraRadera
  43. David Bergkvist16 juni, 2011 14:20

    Hax is Wrong: Det HAX klagar på är ju just att vi lever i ett korporativistiskt samhälle (och ännu mer beklagar han att korporativistismen ökar). Så uppenbarligen lever hand inte alls i fablernas värld.

    SvaraRadera
  44. Att överföra makten från demokratiskt valda men korrupta politiker över till odemokratiska privata intressen lär ju knappast förbättra läget.

    SvaraRadera
  45. @David Bergqvist

    Hax lever visst i fablernas värld, för han fattar inte ens att hans sanningar är abstrakta koncept. Men du läste förmodligen bara början av mitt inlägg, eller så är du för trött i huvudet för att förstå vad jag skriver.

    SvaraRadera
  46. ...Så kan hax svara på vad det är som bestämmer varför man äger något? Äganderätten är ett religiöst abstrakt koncept som bygger på att människor går med på vissa regler. Det kräver att man lyckas få alla människor att tänka likadant, eller tvingar dem att följa ett visst förhållningssätt, va fan är friheten i det. Och de värsta av allt, det är bara fantasier i vårt huvud som styr detta och folk tror att det är någon sorts jävla sanning.

    SvaraRadera
  47. HAX: "I en fri ekonomi används olika resurser på effektivast möjliga sätt."

    Det där är inte sant. Exempel: Ica och Coop betalar 1 milj var på massutskick. Ica satsar 1 milj mer och tar andelar från Coop. Ica säljer 2 milj mer och Coop 2 milj mindre. Icas beslut "lönade sig". Coop kontrar och satsar också 1 milj mer på massutskick. De tar tillbaka andelar så att försäljningen är som innan Icas första utspel. Coops beslut "lönade sig" också: 2 milj tillbaka på en satsning på 1 milj. Men, nu har både företagen en kostnad för massutskick på tillsammans 4 milj i stället för 2 milj som innan, fast andelar och försäljning är precis som innan. Båda företagen "förlorade". Ekonomer (inte såna av nobelprisklass, de vet) har grunnat på detta i decennier och inte kunnat begripa hur det kan bli så, eftersom "en fri ekonomi använder resurser optimalt". Påstående är inte en logisk slutsats, det är en logisk premiss, och den är fel. En fri ekonomi är inte optimal. Kanske bättre än kommunism, men inte optimal.

    En optimal ekonomi kräver regleringar som gör att aktörerna i sina ekonomiska beslut tar hänsyn till ALLA andra, inte bara sig själva. Det kan åstadkommas genom ett globalt program för ego-lobotomisering eller genom att internalisera externaliseringar genom t.ex. koldioxidskatt, marknadsstörningsavgifter och liknande.

    HAX: "Fria konsumenter kan göra fria val mellan många olika alternativ."

    Ja, det vore ju bra om det var så. Men då krävs att företag tvingas att konkurrerar med PRIS, SERVICE och KVALITET. Inte genom att sabotera för konkurrenter eller överdriva produktens egenskaper i reklam. Därför har vi den typ av regleringar som övervakas av konkurrensverket, finansinspektionen och liknande myndigheter.

    Det är bra att det finns den typen av begränsningar i företagens frihet. Det betyder inte att dagens regler är optimala. Jag vet inte om det krävs fler, eller bara bättre, regler. Men jag vet att en helt fri marknad är inte det bästa för konsumenten.

    SvaraRadera
  48. Jag lutar åt ett ekonomiskt system baserat på "Tillgång och efterfrågan" som finansierar ett mänskligt system som hanterar "Efterfrågan men inga tillgångar".

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.