2011-06-23

Integritetens värde: Lämna oss ifred!


Vår demokratiskt valda regering och de flesta av de folkvalda i riksdagen anser att svenska folket måste övervakas. Den Europeiska Unionen, vår nya överstat, anser att varenda medborgares varenda telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelande, internetuppkoppling och mobilposition måste registreras. USA är så nojiga att de låter avlyssna telekommunikationer över hela världen. Och FN funderar på att varenda fil som sänds över internet skall märkas med upphovsmannens identitet.

De litar helt enkelt inte på oss. Vilket, om man tänker på det, är rätt oerhört. Våra folkvalda och deras institutioner anser att det inte går att lita på de egna medborgarna. Att vi måste kontrolleras och övervakas. Ständigt. De människor som vi gett förtroendet att sköta vårt land, vår kontinent och vår värld har inget förtroende för de människor de skall representera. De har klivit in i en Maktelit, som anser att den är frikopplad från folket.

Och inte fungerar övervakning speciellt bra, heller. Den organiserade brottsligheten och de eventuella terroristerna vet redan att de inte skall använda vanliga telekommunikationer om de vill hålla sin verksamhet dold för ordningsmakten. Galningar som har ihjäl folk på stan talar inte med någon annan än de röster de hör i sina huvuden och möjligen med anden i brännvinsflaskan. Fientligt sinnade makter vet att vanlig elektronisk kommunikation är synnerligen olämplig för deras hemligheter.

Då återstår vanligt folk. Vanligt hyggligt folk. Och vi vet att övervakning gör dåliga saker med människor. När den tyska teledatalagringen infördes, då sjönk antalet telefonsamtal till hjälplinjer och krisjourer. Även om de egentligen inte har något skumt för sig eller brottsligt att dölja – så ogillar människor att staten står och tittar över axeln på dem.

Övervakning föder dessutom ett angiverisamhälle. Den som är rädd för att staten kanske vet lite för mycket om deras skattefusk, hembränning, tjuvfiske, rattfylla, exotiska sexuella preferenser, maskande från jobbet, bidragstrixande eller svartjobb – den personen kommer att bli mer benägen att ange andra människor och deras regelbrott, för att själv framstå i bättre dager i maktens ögon.

Visst. Massiv övervakning kan säkert bidra till att ett och annat brott blir uppklarat. Det samma gäller om varje medborgare dygnet runt skuggas av en polis. Eller varför inte låsa in alla medborgare i fängelse? Det skulle minska antalet begångna brott på ett rätt dramatiskt sätt. Någonstans passeras liksom en gräns.

Varje år dör fler människor av att halka i badkaret än av terrorism. Fler dör i trafiken än till följd av den grova brottslighetens härjningar. Så om övervakningsapparaten motiveras med folkets säkerhet, då borde man istället lägga resurserna på helt andra saker.

Vi ger farliga verktyg till våra styrande och deras funktionärer. Verktyg som kan användas för förtryck, politisk förföljelse, rättighetskränkningar och fulspel. För att det skall ske behöver ingen diktator komma till makten. Det krävs inte att riksdagen får en odemokratisk majoritet eller att korporativismen helt tar över. Det räcker med dumhet, ivrighet, överdriven ambition, rädsla, klantighet, moralpanik eller ett behov av att sopa något under mattan – för att allt skall gå över styr. Eller bara en dålig dag, helt enkelt. Sådana övertramp förekommer redan utan en massiv övervakningsapparat. Så det handlar inte om att skrika att vargen kommer, i onödan. Skillnaden är att vi nu ger Makten och dess väpnade gren fler och farligare verktyg.

17 kommentarer:

 1. Dessvärre är det inte bara makten som vill att du övervakas. Det är också din granne som anser att dina förehavanden noga bör kontrolleras. Övervakningssamhället är väl förankrat i folkdjupen. Hur blev det så?

  SvaraRadera
 2. Mera kommer:
  "...including lengthy physical surveillance and covert infiltration of lawful groups — even when there is no firm basis for suspecting any wrongdoing."
  Läs mer

  SvaraRadera
 3. @ Spillulle; För att 90% av mänskligheten (lågt räknat) är idioter.

  SvaraRadera
 4. Det borde alltså stiftas en lag för att man måste ha en badkarsmatta och att man inte får äga en brödrost om man har ett badkar.

  SvaraRadera
 5. Anonym 21:27:

  Ge dem inga idéer.

  Det lustiga är att när en risk är tillräckligt låg - då väljer staten vanligtvis att bortse från den. Men något som har ännu lägre risk är plötsligt tillräckligt viktigt för att byta bort våra fri- och rättigheter och införa den totala övervakningsstaten.

  SvaraRadera
 6. Nu saknas det bara att folket röstar på ett antidemokratiskt parti till sveriges riksdag som får majoritet så är det komplett! Eller som Jesus sade "It is done!" när han drog sin sista suck!

  SvaraRadera
 7. Världen är på vag att gå åt helvete rent ut sagt:

  Översätt detta:

  All makt utgår ifrån statsministern, all post, internet,brev och telefonkontakt upphör tillfälligt!

  All makt all skapa lagar går från rikdagen till statsministern!

  KÄNNS DETTA IGEN???

  http://www.youtube.com/watch?v=i-2FoCchImc

  SvaraRadera
 8. Äh, jag ser det här som en utmaning. Ingenting skrämmer mig. Det finns människor som är fångar i sin egen makt och rikedom och det finns fria människor som lever i bur. Rädsla är det största fängelset av dem alla.

  SvaraRadera
 9. OFF TOPIC

  För den som vill se hur stor inverkan Greklands välfärdspolitik hade jämfört med USA:s i samband med krisen. Hur analyserar du detta HAX?

  Grecian Burn
  http://www.thedailyshow.com/watch/wed-june-22-2011/grecian-burn

  Grecian Burn - Battle of Duality
  http://www.thedailyshow.com/watch/wed-june-22-2011/grecian-burn---battle-of-duality

  Och sen var det ju det här med Goldman Sachs...

  Grecian Burn - Credit Default Swaps
  http://www.thedailyshow.com/watch/wed-june-22-2011/grecian-burn---credit-default-swaps


  Som sagt vi svenskar berättar sällan hela storyn.

  SvaraRadera
 10. Hax: Det problemet uppstår dock bara när risken blir tillräckligt exotisk och helt utanför individens kontroll.

  Terrorister kan man som individ inte kontrollera själv medans brödrosten oftast inte förflyttar sig in i badrummet på eget bevåg.

  Så rädslan kommer från saker man inte kan kontrollera. Vanligt folks rädsla och politikernas rädsla kommer från exakt samma källa; Det okända.

  Skräckfilmsjunikes.

  SvaraRadera
 11. Skräckfilmsjunikes?

  http://www.youtube.com/watch?v=SNocyz1NRjA

  SvaraRadera
 12. Anonym: Rädslan för det okända. Det verkar som att vissa verkligen VILL spendera livet med att vara rädda.

  Genom att kämpa mot en så exotisk rädsla så blir man i slutändan enbart mer rädd för att det man är rädd för ska inträffa. Man blir paranoid.

  SvaraRadera
 13. @Ssargon:

  http://www.youtube.com/watch?v=0L0YVJC1E-A&feature=related

  SvaraRadera
 14. Vad föreslår du vi kan göra för att protestera? Börja skriva brev en masse?

  SvaraRadera
 15. Terrorismen är väl praktiskt taget utdöd i Europa. Jag tycker det är sällan man hör något från Nordirland eller Baskien.

  Och varför skulle man? Vi är ju alla en del av en och damma europeiska union.

  S.k. Muslimsk terrorism torde också vara på nedgång. Visserligen är det långt kvar att gå, men utvecklingn i Nordafrika och Mellanöstern är mycket positiv.

  I helgen träffas Europas ledare. Jag hoppas att de kommer ut med en stark mellanösternpolitik som stärker de demokratiska tendenserna. På sikt bör alla lånder runt medelhavet kunna erbjudas medlemskap i EU. Vilket inte bara är en enorm chans för dem, men även för oss gamla medlemmar.

  Så jag hoppas att Greklands problem inte helt skymmer sikten för det som är nästa steg i unionens utveckling.

  SvaraRadera
 16. Och fildelningen miskar enligt DN

  http://www.dn.se/kultur-noje/musik/betalsajter-lockar-unga-fran-fildelning

  SvaraRadera
 17. Historiskt sett kommer förhoppningsvis denna tid att ses som den kaotiskta eran innan man förstod vikten av att INTE koncentrera makt.

  Den enda makten man behöver är makten över sitt eget liv. All annan är ondska.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.