2011-07-07

EU: Mörkrets hjärta

EU:s mötesrum: Forum för demokrati och rättigheter eller särintressen?

För ett par år sedan försökte särintressen (musik- och filmindustrin) ta kommandot över utformningen av EU:s så kallade telekompaket. Det slutade med en utdragen och uppslitande strid – fokuserad på symbolfrågan om avstängning av fildelare från internet. Till slut vann den rimliga linjen, att de länder som ägnar sig åt sådant otyg ändå måste respektera rättssäkerheten och rättsstatens grundläggande principer.

Efter det slagsmålet var det många ledamöter i Europaparlamentet som började dra öronen åt sig, vad gäller särintressens inflytande över politiken. Fildelningsfrågan ledde alltså till en viss medvetenhet om ett större, demokratiskt problem.

I dag finns det faktiskt en del ledamöter i Europaparlamentet som ser den korporativism som breder ut sig i EU som ett påtagligt och allvarligt problem. Och de ser piratpartiet som en naturlig allierad i denna debatt.

När vi talar med (så väl svenska som utländska) journalister som följt piratpartiets arbete i upphovsrätts- och fildelningsfrågan i Europaparlamentet – då leder diskussionen allt oftare in på de stora, demokratiska principfrågorna.

I USA har professor Larry Lessig gått vidare från att jobba med upphovsrätt och Creative Commons – till att ta sig an hela det problematiska komplexet med politisk korruption.

Det verkar helt enkelt som om upphovsrätt, fildelning och internets frihet är frågor som naturligt leder vidare till frågeställningar om demokrati, rättigheter och rättsstat. Vilket inte är så konstigt. För de täcker verkligen allt detta.

Det är möjligen ytterligare ett belägg för att en rimlig EU-kritik – byggd på grundläggande rättigheter – är en naturlig utveckling av piratpartiets plattform.

7 kommentarer:

  1. Jag tror att många PP-väljare upplevde en stark brist på demokrati och medborgarnas inflytande över politiken under EU-valet.

    I debatten om PPs politiska utvidgning upplever jag att en större väljargrupp skulle acceptera denna plattform framför den liberala. Frihet är naturligtvis ett ben också men om fokus blir liberal-frihet så ser jag att en splittring är oundviklig.

    Nu skriver jag visserligen på HAX liberala blogg - så mothugg är att vänta... ;-)

    SvaraRadera
  2. Ja hitta en ny nigel farage på PI:

    http://politisktinkorrekt.info/2011/07/06/nigel-farage-isnt-the-eu-as-bad-as-the-ussr-mr-tusk/

    Youtubefilmen är värd sin egen post.

    Jävligt kul, hna säger att Barrosos å alla borde få sparken.

    Mvh Piratpartigräsrot/PP Lever!

    SvaraRadera
  3. Riverman,

    jag räknar mig till det liberala lägret (nyliberala för att vara exakt) men jag håller med dig.

    Skall PP ha en chans måste de skippa ståndpunkter i övriga frågor för att ha någon möjlighet att komma in.

    De frågor PP är engagerat i har så pass stor tyngd att de kan väga över alla andra. Själv är jag inte helt där än men börjar närma mig.

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att det verkar konstigt att utgå ifrån att man ska vara "EU-kritisk" och sedan hitta faktiska åsikter efter den premissen. Vore det inte bättre att sikta in sig direkt på demokratifrågorna, oavsett om resultatet blir EU-kritiskt eller EU-positivt?

    SvaraRadera
  5. ANNM:

    Jo det kan nog gå rätt så mycket av sig självt.

    Redan de *sakfrågor* vi bråkar om har nog gjort (pp) till det i praktiken mest EU-kritiska svenska partiet.

    SvaraRadera
  6. http://farmageddonmovie.com/

    nar sarintresse tar over maten!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.