2011-07-23

Norge: Från fruktansvärt till ohyggligt


Nu under natten har den norska polisen bekräftat de allra, allra värsta farhågorna: Minst 80 unga människor miste livet på Utøya.

Massakern på det norska SSU-lägret har alltså krävt minst tio gånger fler dödsoffer än det massiva bombdådet inne i Oslo.

Det förefaller även vara klarlagt att gärningsmannen, Anders Behring Breivik, hade främlingsfientliga motiv.

Själv har jag inte mer än åskådarens relation till denna dramatiska tragedi. Ändå var det som att få en elektrisk chock när jag väcktes av ett SMS med uppgiften om det nya dödstalet, nu vid fyratiden på morgonen.

Jag är så trött på hatiska människor. Jag är så trött på hatiska läror. Jag är så trött på politiska gamar som bygger populistiska budskap genom att ställa grupper av människor mot varandra. För det är ju just här det landar. Förr eller senare. Eller hur?

Förr var det kommunisterna. Men de kom, av lätt insedda skäl, av sig. I dag är det Sverigedemokrater och annat främlingsfientligt oknytt. De lever på skräck och de skiter hat. De sätter griller i huvudet på allsköns knäppskallar, som möjligen inte begriper bättre än att tro på galenskaperna. På sätt och vis är det märkligt att denna ohyggliga tragedi inte inträffat tidigare.

Nu är det dags för nolltolerans mot främlingsfientligt skitsnack. Jag menar inte att censurera någon. Nej, vad jag tänker på är alla de där gångerna när man helt enkelt inte orkar eller hinner bemöta främlingsfientliga idioter i bloggkommentarerna, på en fikarast, på tågresan eller i bekantskapskretsen. Nu får det vara slut på den flatheten. Striden mot hatets apostlar måste tas varenda jävla gång.

För här står något på spel som kanske rent av överskuggar gårdagens norska tragedi: Principen om alla människors lika rättigheter.

Det är i slutändan den principen som rasismen och främlingsfientligheten underminerar. Och det är när det sker som vi drabbas av de stora mänskliga tragedierna. I Srebrenica. I Kambodja. I kommunismens, nazismens och fascismens diktaturer. När hatet och grupptänket upphöjs till politisk handling.

Fy fan!

NRK | Expressen | Aftonbladet | DN

35 kommentarer:

 1. Att inte backa från debatter var ett bra förslag för vad man kan göra. Det här dådet är den mest ödeläggande aktivt onda handling som har hänt i Norge eller Norden sedan andra världskriget, reaktionerna på det kommer att forma mycket i våra samhällen.

  Själv har jag sedan sedan ett antal år försökt prata för att bearbeta de problem som ger de främlingsfientliga näring till sin destruktiva övertygelser. Det hjälper inte mot galningar som har en helt konstig världsbild men det borde hindra SD från att bli stora och framförallt löser det verkliga problem.

  Min största rädsla är våld som denna galnings massmord utfört som nationell politik om nazisternas "lebensraum" tänkandet kommer tillbaka i en värld som under en period får krympande ekonomi med brist på energi och mat.

  SvaraRadera
 2. @Magnus Redin.
  "..."lebensraum" tänkandet..med brist på energi och mat."

  Ett bra argument att ta till är att i rymden finns det oändliga resurser för "lebensraum", energi, mat och "whatever" du kan tänka på.

  Ex-vis i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter kan vi finna allt vi behöver.

  På "Rymden idag" kan du läsa på: http://www.rymdenidag.se

  SvaraRadera
 3. Dennis, det här känns inte som rätt tillfälle att göra reklam för hur man löser problem som annars kan ge konflikter.

  SvaraRadera
 4. Intressant läsning på New York Times kommentatorsfält:

  http://community.nytimes.com/comments/www.nytimes.com/2011/07/23/world/europe/23oslo.html?sort=newest

  Ex-vis av Ruth i Massachusetts:

  "The attack is horrifying, and I weep for all the victims. I also weep over the anti-Muslim sentiment expressed by so many commentators, and the immediate assumption that this was an Islamist attack. Now a right-winger has been arrested. There are right-wing and Christian crazies as well as Muslim ones. Lat's worry more about the hatred and the crazies and less about a global culture war."

  SvaraRadera
 5. Tankarna idag går till alla anhöriga...

  SvaraRadera
 6. Idag är vi AUF:are.
  ---------------------
  Och i morgon är sossar vad dom alltid varit för er.

  SvaraRadera
 7. Så snart jag såg nyheterna i går när det hände kände jag "Timothy McVeigh". Samma klump i magen som när jag såg twin towers falla.

  I vår heliga enfald har vi nöjt oss med att sopa främlingsfientligheten och den husegna extremismen under mattan. I stället för att möta nazister i öppen debatt och låta dem marginalisera sig själva har vi helt sonika förbjudit dem att visa vilka de är.

  Det har inte inneburit att det finns färre av dem. Vi har, I Sverige, med all sannolikhet likadana personer som Anders Behring i våra egna högerextrema rörelser eller under ytan bland SD.

  Det är dags att sluta sopa problemen under mattan, låta dessa idioter öppet hävda sina villfarelser och stå beredda att med alla argument visa dem att de faktiskt står ensamma.

  I går kostade det 90-talet personer livet i Oslo och Utöya. Vi har inte råd med fler läxor av det slaget.

  SvaraRadera
 8. Jag tror inte att han är nazist.
  Jag tror att han är sjuk och att hans hjärna kokar med den skitvälling som serverats flödigt dom senaste 15-20 åren där socialdemokrati jämställts med stalisnism,nazism och stöd för islamism.

  Det finns ingen annan förklaring.

  SvaraRadera
 9. @HAX FYI - när jag klickar på Facebook-ikonen för att dela det här inlägget är det inte din text utan första kommentaren (Magnus) som inkluderas.

  SvaraRadera
 10. Skulle alltså kommentarer fientliga mot utlänningar vara värre än kommentarer fientliga mot t.ex. småföretagare, bara för att ett dramatiskt dåd skedde igår där personen hade de förstnämnda åsikterna?

  SvaraRadera
 11. En företrädare för Sverigedemokraterna hävdade vid partistämman som föregick partiets inträde till riksdagen att ALLA riksdagsmän från övriga partier är landsförrädare.Detta uttalande var liksom mördarens uttalande om Bruntland ett eko av något.

  Den som identifierar ekots källa har fattat.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/behring-breivik-kritiserade-forra-statsministern

  SvaraRadera
 12. En uppenbart vansinnig person mördar ett 80-tal etniskt norska barn och ungdomar. Vad har det med sverigedemokraternas kritik av invandringspolitik och islamsk ideologi att göra?

  Nyktra till för fan!

  SvaraRadera
 13. Det var bland det mer ogenomtänkta jag läst. VAD har detta med SD att göra??
  Kör du samma korkade resonemang när muslimerna begår liknande brott? Att nu jävlar får det vara slut på detta? Ut med de jävlarna, visa att de står ensamma osv..

  Nu kör du precis samma tänk själv.

  Det SD vill är att ha en fungerande invandringspolitik.. Något som förmodligen hade förebyggt detta.

  SvaraRadera
 14. En främlingsfientlig terrorist dödar 92 människor i Norge.

  Det främlingsfientliga partiet I Sverige är uppenbart en del av problemet. De bidrar till att skapa de stämningar som banar väg för sådant här.

  Vad som stör mig mest är att problemet med hela grundkonceptet - att ställa grupp mot grupp, att vika från principen om allas lika rättigheter - går så många spårlöst förbi.

  SvaraRadera
 15. SD är ett symptom på de problem den hämningslösa invandringen har medfört.
  De är inte själva problemet.

  Du kan använda precis samma resonemang som du nu använder, när en ensam muslim utför ett dåd.
  Var konsekvent.

  Detta är vad som uppstår när man försöker sopa problem under mattan. Invandringspolitiken har aldrig fått diskuteras ens, det leder till frustration. O sånt kommer man bara skapa mer av om man ännu hårdare försöker undertrycka åsikter.

  Problemen med massinvandringen måste lösas. För tillfället är SD det enda parti som har några som helst planer överhuvudtaget, och därmed det enda parti som har nån som helst chans att lösa några problem alls. Även om jag själv inte håller med dem om allt.
  Deras lösning går dock INTE ut på o skjuta massa folk..

  SvaraRadera
 16. http://www.dn.se/nyheter/varlden/behring-breivik-kritiserade-forra-statsministern

  SvaraRadera
 17. Både Sokrates och Martin är två av flera som har splitternya bloggerkonton och tillhör Sverigedemokraternas partihierarki och är utkommenderade för att slåss för ett parti som redan är borta.

  SvaraRadera
 18. @zokrates76:
  "En uppenbart vansinnig person mördar ett 80-tal etniskt norska barn och ungdomar. Vad har det med sverigedemokraternas kritik av invandringspolitik och islamsk ideologi att göra?"

  1. Har du sett något från ön så är det rätt så tydligt att det inte bara var etniska norska barn och ungdomar.
  Det var inte ett möte för SDU.

  2. Det spekuleras att han attackerade ett läger för Arbeiderpartiets ungdomsförbund då Arbeiderpartiet bland annat stödjer multikulturialismen och att genom att attackera ungdomsförbundets toppskikt så vingklipps partiets framtid.

  Huvudmålet för terroristen var inte något i Oslo, det var barnen och ungdomarna på ön, bomben var bara en distraktion.

  SvaraRadera
 19. @ Martin 16.53
  "SD är ett symptom på de problem den hämningslösa invandringen har medfört."

  Har du aktiverat hjärnkontoret?

  Samma argument som du använder nyttjas i alla världens länder av människor som du.

  Det är alltid den "hämningslösa invandringen" som är orsaken till ens personliga problem, och sedan allt världens elände, menar man på.

  Vi människor har alltid utvandrad/invandrat. Det hör till vår natur. Annars hade ingen av oss funnits till idag.

  SvaraRadera
 20. Micke:

  Jag har ingen koppling till SD mer än att jag kan hålla med dem i många frågor.

  Anledningen att jag har nyreggat konto är att det inte gick att kommentera här utan att ha ett konto.

  SD har inget med diskussionen att göra. Så länge problemen finns kvar kommer nån att försöka lösa problemen.
  Det är inget som kommer försvinna genom att man försöker förbjuda vissa åsikter eller försöker låtsas som att vissa problem inte finns.

  Det är nämligen just precis sådant som ger grogrund till dåd som dessa och ökar stödet till extrema partier. Även om nu just SD inte är särskilt extremt om man flyttar blicken lite utanför PK-Sveriges medialandskap.

  SvaraRadera
 21. Dennis Nilsson:

  Japp, o det är därför viktigt att invandring sker på ett bra sätt så att problem som i Sverige o andra länder inte uppstår. Det är nämligen problemen som är grogrunden, inte att vissa partier finns. Du får skilja på symptom och orsak.

  Om folk upplever stora problem som inte tas på allvar, då får det tillslut otrevliga konsekvenser pga den hela tiden ökande frustrationen som detta leder till. Det är inget konstigt. Även om det väldigt sällan tar sig så extrema uttryck som i detta fall, där orsaken i första hand är denna persons psyke o inget annat.

  SvaraRadera
 22. SD har inget med diskussionen att göra
  -------------------

  Så om mördaren hävdar att Gro Harlem Brundtland är en landsförrädare så är det något helt annat än om en företrädare för SD innan partiet blev invalt hävdar att alla ledamöter i Sveriges riksdag är landsförrädare?

  SvaraRadera
 23. Om folk upplever stora problem som inte tas på allvar, då får det tillslut otrevliga konsekvenser
  -------------------------
  Så om 5 procent fascister inte får formulera problemen och lösningarna åt oss andra så ska vi vänsta oss mer av det vi sett från er?

  SvaraRadera
 24. Micke:

  1.
  Om Hitler ansåg att alla ska ha råd till en bil, så skiljer det sig ifrån om du anser att alla bör ha råd till en bil?
  Jag ser inte relevansen i frågan du ställer överhuvudtaget. Åsikter kan delas fritt.

  2.
  Nej, men om invandringsproblemen inte löses, o än värre om åsikter som rör frågan inte får uttryckas, då kommer folks frustration över detta att bestå eller bli ännu värre. Jag vet inte var den mentala blockeringen mot att förstå detta enkla samband kommer ifrån hos vissa.

  SvaraRadera
 25. Nu är du tydligen inne på att reltivisera Hitlers gärning och där går gränsen för mig idag.

  SvaraRadera
 26. @Martin

  Jag kan inte se att det pågår någon "hämningslös invandring". Varken här i Sverige eller någon annanstans i världen.

  Min farbror, som har levt sitt liv i två länder i Europa, körde med samma vals som du gör. Där anklagade han "no name" för "hämningslös invandring", och att de var roten till allt ont.

  Jag akan inte se att det är något fel i att vi människor gör det vi alltid gjort, vi folkvandrar, för att i bästa fall få ett bättre liv eller mer lycka någon annanstans än där vi råkar vara födda.

  Lär gärna mer genom att kolla in National Geographic's och Spencer Wells, "Atlas of Human Journey";

  https://genographic.nationalgeographic.com/genographic/lan/en/globe.html

  Likaså den utmärkta och spännande dokumentären om mänsklighetens resa från Afrika, till att idag befolka hela världen "Spencer Wells - The Journey of man": http://www.youtube.com/watch?v=nBJDGzzrMyQ

  Skall mänskligheten överleva kommande utmaningar som klimatförändringarna, så måste vi samarbeta, inte hata.

  I annat fall förpassas Homo Sapiens till historiens avskrädeshög.

  SvaraRadera
 27. Dennis Nilsson:
  Då föreslår jag att du tar en titt på Malmö Rosengård, Angered, Biskopsgården osv.
  Det kraftigt ökade antal rån, våldtäkter osv de senaste årtiondet är högst reella problem för de som drabbas av dem.

  Folkvandringar är ok.. men det funkar inte när man ska vara hela världens socialkontor för importerade bidragstagare. Däri ligger problemet, inte i folkvandring i sig.
  Därför har en kritik mot detta system, liksom SD:s politiska aktivitet, heller inget som helst med rasism att göra.

  SvaraRadera
 28. HAX har sannerligen blivit en plåga att läsa sedan han började engagera sig partipolitiskt, om än i ett barnparti.

  Man skall inte behöva känna samma kväljande illamående när man läser en (förment, eller f.d?) libertarian som när man läser Excessens/Aftonblodets/Expos debilt kulturmarxistiska gaggande.

  Har HAX ö.h.t. tagit del av vad gärningsmannen har skrivit om politik, eller förlitar han sig på massmedias helt uppåt väggarna vansinniga beskrivningar och politiska etikettering av honom?

  http://www.document.no/anders-behring-breivik/

  "Främligsfientligt skitsnack"?

  Ingenting i den här personens (yttrade) fullt normala politiska åsikter tyder på att han skulle kunnat eller velat ha gjort vad han nu faktiskt har ställt till med. Han har flippat ur helt enkelt, det har brunnit i proppskåpet, han kunde lika gärna ha varit sosse som angripit ett MUF-läger. Det enda extrema här är hans psyke och handlingar.

  Mitt varmaste deltagande i broderfolkets förluster.

  SvaraRadera
 29. Hax blogg är tydligen ett viktigt forum för svenska fascisters relativisernade av sin egen skuld för terroristattacken i Oslo.

  SvaraRadera
 30. Sverigedemokraterna & Co stigmatiserar och avhumaniserar vissa grupper av människor i vårt samhälle.

  De odlar även konspirationsteorier, myten om sitt eget martyrskap och något slags domedag.

  När de upplever att de inte får som de vill / inte blir lyssnade på / inte blir tagna på allvar - då är det lätt för dem att ta ett steg till.

  Och eftersom de redan har börjat avhumanisera människor är det lätt för dem att utöka detta förhållningssätt även till dem som de uppfattar som sina politiska fiender.

  Detta är egentligen inte så svårt att se eller förutse.

  SvaraRadera
 31. Konservator:

  1)

  En libertarian är en människa som anser att alla människor skall ha så stor frihet som möjligt. Gränsen för denna frihet går där man kränker någon annans frihet / rättigheter.

  En libertarian menar att alla människor skall ha lika rättigheter.

  En libertarian ser till individer, inte kollektiv.

  En libertarian är emot våld och tvång.

  Som en konsekvens av detta är man som libertarian som regel för öppna gränser.

  Så nog är detta en libertariansk blogg, alltid.

  2)

  Möjligen spelar en annan faktor in här...

  Efter socialismens fall börjar sprickan mellan konservativa och liberala bli allt mer synlig. Förr hade de en gemensam fiende. Nu för tiden står konfliktytan allt mer att finna mellan (neo)konservativa och liberala åsikter.

  Detta är jobbigt att inse, för vissa.

  Men skilsmässan mellan konservativa och liberaler är i princip ett faktum. Detta är många konservativa oförberedda inför. (Det samma gäller somliga liberaler.)

  Liberaler är inte längre konservatismens alibi.

  Och libertarianismen är inte längre det latjo hippibetonade bihang till högern som de konservativa kan göra sig lustiga över till vickningen.

  Nu börjar det bli dags att välja sida. Vilket kan bli jobbigt för många.

  Det är när konservativa inte har fattat detta, som de blir upprörda över att liberaler börjar stå upp för liberalismen och libertarianer för libertarianismen.

  Vilket, för att återvända till frågan om invandringen, får de konservativa att bli bestörta när den frihetliga borgerligheten står upp för humanism och, i vissa fall, till och med öppna gränser.

  SvaraRadera
 32. HAX:

  När det gäller SD så handlar frågan om ifall vi ska ha en fungerande invandringspolitik i Sverige eller inte. Problemet är att Sverige inte kan flytta in hela u-världen innanför sina gränser och dumpa dem i nåt halvt sönderfallet ghetto-område där de får leva på socialbidrag för all framtid utan några som helst vidare planer.

  Så att därifrån göra kopplingar till en psykopat är bara totalt urspårat, det leder ingen vart överhuvudtaget och löser definitivt inga av de problem som är grundorsaken till att sånt här inträffar.

  Att påstå att SD o liknande är orsaken till dessa problem är lika dumt o generaliserande som o säga att dataspel är orsaken till allt våld i samhället.

  SvaraRadera
 33. Micke:
  Skulle den länken betyda nåt speciellt menar du eller?

  Folk med liknande åsikter i en fråga söker sig till varann självfallet. O SD är ju enda nuvarande parti som tar upp vissa frågor.

  Det finns många olika typer av människor som gillar att spela WoW tex. Om nån går o avrättar folk på riktigt efter att ha spelat betyder inte det att resten av spelarna är samma typ av personer.

  SvaraRadera
 34. Martin.

  Dina vänner i fascistpartiet har egna forum och jag tror att det är bättre att du bemöter "vänstern" där.

  .

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.