2011-07-12

Wikileaks ändrade allt

"It has been my long term belief that what advances us as a civilization is the entirety of our international record, the entirety of our understanding about what we are going through, what human institutions are actually like and how they behave. And if we are to make rational policy decisions in so far as any decision can be rational then we have to have information that is drawn from the real world, and a description of the real world. At the moment we are severely lacking in the information from the interior of big secretive organizations that have such a role in shaping how civilization evolves and how we all live."
Citatet kommer från Wikileaks grundare Julian Assange, när han förra helgen deltog på ett möte med the Frontline Club och Democracy Now i London. (Se evenemanget och läs utskriften här.)

Och så är det naturligtvis. Skall vi kunna fatta informerade beslut, skall vi kunna utvecklas som civilisation - då måste vi ha information om vad som händer i vår värld. God information. Även jobbig information. Och så mycket information som möjligt. På den punkten har Wikileaks gjort världen bättre och vår demokrati vitalare.

Ta det här med bilder från krig. Riktiga bilder som visar hur det egentligen går till. Sådana ser man sällan nu för tiden. Det var därför filmklippet Collateral Murder, som visar en mycket kontroversiell och obehaglig verklig händelse, var så betydelsefullt.

På mötet som nämns ovan kommenterar den slovenske filosofen Slavoj Žižek saken som skillnaden mellan att misstänka att ens partner är otrogen och att ha bevis för det. Visst, folk vet nog vad som sker i till exempel Irak. Men det är först när man får se vad som sker som det verkligen kickar in.

Detta är information som starka krafter ville undanhålla från allmänheten. Men som Wikileaks gjorde offentlig. Oavsett hur man tolkar den dokumenterade händelsen, kan väl knappast någon rimligt funtad människa påstå att det hade varit bättre om vi aldrig hade fått veta?

Via Wikileaks ambassadtelegram fick vi veta hur USA och ett antal andra länder (däribland Sverige) ägnar sig åt dubbelspel och dubbelmoral. Det fattas politiska beslut som det är meningen folket och media inte skall få kännedom om. Politiker och andra makthavare håller sig dels med en hemlig och dels med en offentlig politik.

Vilket är ett stort och uppenbart demokratiskt problem. Hur skall vi kunna ställa våra politiker till svars om de bedriver politik i hemlighet? Hur skall vi veta vilka politiker vi skall rösta på om de inte spelar med öppna kort?

Här har Wikileaks inte bara avslöjat missförhållanden i sak. Minst lika viktigt är att man har ställt de ovanstående principfrågorna i rampljuset.

Wikileaks är en tämligen liten organisation, men med oerhörd genomslagskraft. Den drivs av envisa, modiga och en smula egensinniga människor. Naturligtvis. Ingen normal människa fixar att rida en sådan här storm. Här finns en vision om öppenhet och transparens som närmast kan beskrivas som filosofisk. Så visst, till exempel Julian Assange är en smula kufisk och har ett rätt uppblåst ego. Jaha? Så intressant. Är det någon som tror att till exempel Bosse Ringholm skulle kunna ratta en sådan här sak?

3 kommentarer:

  1. Finner det väldigt ironiskt och ganska symptomatiskt att Zizek talat på ett möte ordnat av några som kallar sig "Democracy Now". Det, och hela "War on terror"-debaclet, får mig på var sitt vis att tänka på ett Peter Enklund-citat: "Nästa gång diktaturen sticker upp sitt tryne kommer den inte att presentera sig som diktatur, utan som en högre form av demokrati."

    SvaraRadera
  2. http://www.amazon.com/Foundations-Their-Influence-Rene-Wormser/dp/0925591289

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.