2011-08-03

Den finanskris som kommer



Torsdag ägnar jag mig åt att vara ute och resa igen. Under tiden gör jag som SVT på sommaren: Kör en repris.

Ovan Johan Norbergs och Martin Borgs dokumentärfilm Overdose: The Next Financial Crisis.

Filmen beskriver uppspelet till finanskrisen. Den är fortfarande lika aktuell. Den pekar på lärdomar som politikerna fortfarande behöver ta till sig. Den lyfter fram grundproblemen med det lappverk till krishantering som vi just nu ser politikerna ägna sig åt. Och den varnar för vad som kan finnas runt nästa hörn.

Detta är en förfärande beskrivning av hur politiker och särintressen ödelägger marknadens mekanismer och sätter en sund, fri ekonomi ur spel. En berättelse om hur man skapar en korporativism som strider mot allt sunt förnuft.

17 kommentarer:

  1. Om man ger marknaden all faktisk makt så kommer den att leverera ungefär samma lycka som det kommunistiska samhället där den inte har nån makt alls.

    Om vi bara har att välja mellan två extrema ytterligheter så blir vi fria oavsett vad vi väljer.

    Det känns skönt att ha fått försäkringar om detta från två håll.

    SvaraRadera
  2. Om man bara sätter in glass steagel act igen så kan man överlåta de privata skulderna på de privata jättarna på wallstreet som är skyldiga till statsskulden istället för att lägga det på skattebetalarna. Men detta fattar inte hycklar "libertarianen" hax. Även Ron paul fattade faran med att ta bort glass steagel och röstade emot det när det begav sig under Clinton.

    Johan Norberg är en nolla som bara ser sanningen genom ett nyckelhål. Det han ser stämmer, men han vägrar se det som skymmer hans ideologiska trångsynta sikt.

    SvaraRadera
  3. Micke: Så om man ska välja mellan ofrihet och frihet så ska man inte välja frihet för då blir man inte fri, enligt dig?

    Korporativism är inte en indikation på en fri marknad.

    SvaraRadera
  4. Micke: Så om man ska välja mellan ofrihet och frihet så ska man inte välja frihet för då blir man inte fri, enligt dig?
    ---------------------

    Det är inte frihet att göra all egentlig makt till en vara som köps och säljs för den friheten kommer alltid att vara villkorad på alla plan på exakt samma sätt som frihet under kommunism är.
    Man ÄR fri under kommunism om man bestämmer att kommunism är vägen och Norberegs lösning fungerar exakt likdadant.På ytan ser den ut att utgöra en myriad möjligheter men i praktiken innebär den att endast en liten elit (jfr kommunismen) sitter på den faktiska makten.

    Detta har inte Johan Norberg och kollegor fattat därför att dom i grund och botten sysslar med politik och inte med frihet.

    SvaraRadera
  5. Micke: Helt felaktigt och det har demonstrerats flertalet gånger att om man är fri att bestämma över sin egen kropp och sin egen ekonomi så är man friare än om man inte har det. Du kan då mycket lättare anpassa dig och överleva eftersom dina likvida medel alltid överstiger de som du skulle ha haft om någon tog hälften av dig.

    Att du sedan ser det som ett frihetsproblem att det inte finns en storebror som styr över alla människor gör bara dina uttalanden absurda. Inget mer.

    Hayek har redan utrett ärendet åt dig och visade mycket tydligt att din position leder till tyranni och en total ofrihet för alla människor.

    Har du kommit på något nytt som gör att socialismen fungerar som frihetsgenerator jämfört med hur den inte fungerar som frihetsgenerator för människor idag? Jag betvivlar det.

    SvaraRadera
  6. Har hayek utrett vad frihet är åt dig och du vet därför nu vad frihet är?

    SvaraRadera
  7. Micke: Kort sagt innebär inte frihet att någon annan bestämmer över dig. Det Hayek gör är att reda ut precis den position du tar och visar varför den är helt felaktig.

    Om du har förmåga att reflektera över dig själv och din inställning så kan det vara bra läsning.

    SvaraRadera
  8. Det var ett jävla tjat om frihet. Titta på Island, ett land som ansågs vara ett av dom friaste ekonomierna i världen och hyllades storstilat av neoliberaler. Det gick åt helvete. När organisationer blir så stora att en konkurs inte bara drabbar dom själva, utan hela landet, även oskyldiga, så är dom mer att likna vid ekonomiska kärnkraftverk än normala företag. I sådana fall så är det klart att ökad kontroll behövs. Det är väl bara idioter som skulle babbla om att kärnkraftsbolag skall få göra vad dom vill med hänvisning till någon flummig frihetsteori.

    SvaraRadera
  9. mrKafka: Nja, då får du allt bevisa att just mer kontroll skulle ha gjort en positiv skillnad. När hela världens marknader är mer eller mindre styrd utav en hög stater så kan du inte kokmmer och säga att det är en fri marknad, det är bara löjligt. För övrigt har de kontroller osm du önskar växt till sig efter en hel del andra kriser. I inget fall har dessa nya kontroller hjälpt. I många fall har det gått åt helvete just pga att staten lagt sig i och försökt styra upp marknaden. Politiker är över lag helt enkelt väldigt dåliga på att hantera pengar.

    Islands banksektor hade för övrigt en kombinerad belåning på över sex gånger landets BNP. Det är på inga som helst sätt en hållbar ekonomi enligt de ekonomiska traditioner som nyliberaler vanligtvis förespråkar.

    Att du sedan helst kallar andra för idioter för att du tror att det ger kraft för dina argument får stå för dig.

    SvaraRadera
  10. Kort sagt innebär inte frihet att någon annan bestämmer över dig.


    Broder Ssargon.
    Problemet är att ni inte tror att påverkan är kontroll när den kommer från rätt håll.

    Påverkan ÄR kontroll och det det förstår ni när ni läser Orwell men ni förstår det INTE när ni läser Hayek därför att han lämnar dörren vidöppen för påverkan från ett annat håll än det som illusteras i 1984.

    Föt mig finns ingen skillnad på kontroll och kontroll.

    SvaraRadera
  11. @Ssargon
    "Nja, då får du allt bevisa att just mer kontroll skulle ha gjort en positiv skillnad."

    Ja, typ SVERIGE!

    SvaraRadera
  12. Kommunistmicke, världens friaste och insiktsfullaste man. Allt är lika dåligt, inget är sant, alla är kontrollerade, utom kommunistmicke. Han vet allt, förnekar allt, erkänner inget. Kommunismen var skit därför kan inget annat vara bättre, inte ens mär man tittar sig omkring på det välstånd kapitalismen och marknadskrafterna skapat åt medborgarna i det fria väst...trots såsseregeringarnas strypkoppelpolitik på dessa välståndsbringare.

    Avundsjuka och maffiametoder som politisk drivkraft bara för att man anser motparten vara lika jävlig (pga en helt felaktig samhällsanalys).

    SvaraRadera
  13. Kommunismen var skit därför kan inget annat vara bättre
    --------------------
    Nja du har ju berättat för oss här att fascimen "gett något till folket", uttryckt din beundran för den fascistiska kulturen samt glädje över att dom italienska fascisterna inte började mörda judar förrän dom fick direkta order från Hitler så du har ju koll på läget.

    Jävla idiot.

    SvaraRadera
  14. mrKafka: Så ett land där staten inte lägger sig i och "stimulerar" är bättre än ett land där staten lägger sig i och "stimulerar"?

    Det är ju precis vad jag menade.

    SvaraRadera
  15. För att hedra mickes intelligensnivå och läsförmåga lägger jag vårt meningsutbyte på den nivå han förstår bäst:

    Jävla idiot? Jo, det brukar vanligvis krävas en idiot för att känna igen en idiot, men inte ens där lyckas du träffa rätt.

    Du är en imbecill kvasiintellektuell nolla.

    SvaraRadera
  16. Du är en imbecill kvasiintellektuell nolla.
    ---------------------------

    Hellre det än fascist.

    SvaraRadera
  17. @e/LD jag har följande frågor till dig.

    1. Vad livnär du dig på, vad arbetar du inom för bransch? Vad har du för typ av position i ditt arbete. Är du utbildat i så fall inom vad? Samt vad tjänar du ungefär per år?

    2. Vilket parti röstade du på valet 2009 i EU och 2010 i riksdagen, samt vad ska du rösta på 2014 i såväl EU som riksdagsval.

    3. Har du blivit dömd för något brott i domstol, böter?

    4. Hur gammal är du ungefär?

    Jag behöver inte specifika svar, men jag undrar vad du lever i för verklighet i vardagen.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.