2011-09-04

Den totala staten


I Sverige har vi fler lagar än någon klarar av att känna till. Samtidigt är alla medborgare skyldiga att känna till och följa lagarna. Det är knivigt. Allt vanligt folk kan göra är vad de tror är rätt – och hoppas på det bästa. Detta skapar en stat med ett mått av osäkerhet. Vem som helst kan, när som helst, bryta mot någon lag utan att vara medveten om det.

Varje dag som våra politiker går till jobbet, så gör de det för att skapa fler lagar och regler. Många av dessa lagar är morallagar – som förbjuder saker bara för att en majoritet av politikerna råkar ogilla dem, inte för att komma till rätta med någon kränkning av någons rättigheter. Detta gör det ännu svårare för vanligt folk att förstå vad som är tillåtet respektive förbjudet.

Och från EU kommer ytterligare ungefär 2.000 lagar och regler varje år.

Samtidigt byggs övervakningsstaten ut, i ett rasande tempo. Staten vill registrera alla våra elektroniska kommunikationer. Avlyssningen blir allt mer omfattande – och man behöver inte ens vara misstänkt för ett brott för att bli avlyssnad av polisen. Samtidigt trålar FRA efter sådant i våra kommunikationer som kan vara av intresse för makthavarna.

Den hemliga polisens anfader, Armand Jean du Plessis de Richelieu a.k.a. Cardinal-Duc de Richelieu, sa en gång så här om sitt arbete... "Ge mig sex rader skrivna av den hederligaste man som finns och jag ska hitta en förevändning i dem att hänga honom."

Detta citat är i högsta grad aktuellt i dag. Vi har skapat en stat som har så många lagar och som är så komplex att man skulle kunna sätta dit i stort sett vem som helst för något. Detta är, i kombination med en omfattande övervakningsstat, obehagligt och farligt.

Till slut kommer man till en punkt där vanligt folk går omkring och är rädda för staten. En punkt där människor passar sig för vad de säger och skriver. Vi kanske inte är där ännu. Men det är dit vi är på väg.

19 kommentarer:

  1. Man behöver för övrigt inte ha gjort något olagligt. Det räcker med att vara misstänkt för att få sitt liv uppfuckat. Hela den automatiserade övervakningen syftar ju till att hitta misstänkta mönster. Vilket i de flesta fall sker där några sådana, av substans, egentligen inte finns.

    SvaraRadera
  2. Du menar väl inte att det bara är maskiner som sköter det automatiserade tänket?

    SvaraRadera
  3. Om punkten är passerad? I Sverige har det väl alltid varit så att man måste skydda sig mot staten, mer eller mindre? Dock har på vilket sätt ändrat sig en del.

    SvaraRadera
  4. Det finns ingen punkt som markerar gränsen för "när vi är där". Folk är redan försiktigare än man hade varit i ett fritt land, och kommer bli ännu försiktigare i framtiden. Det finns ingen anledning att tänka att man kan sitta och chilla ett tag till och ta upp kampen när vi når gränsen.

    SvaraRadera
  5. John: Helt rätt. Grodan kokas långsamt.

    SvaraRadera
  6. Samhället vill ha full information om vad vi företar oss. Men när Wikipedia får tag på nyheter blir regeringar upprörda. Plus och minus varianter finner man lätt.
    Guantanamo,Tjugo trettio reegistrerade länder där man låser in sådana som man inte gillar.
    Med tveksamma domstolsbeslut baserade på odemokratiska lagar.

    SvaraRadera
  7. Utlänningar ska helst inte köpa konstgödsel. Det är misstänkt. Då kan terroristpolisrn komma instormande mitt i natten i dina barns sovrum.

    Men blåögda norrmän kan man ju lita på...

    Övervakningsivrarna begår ett fatalt misstag när de efter ett brott menar att man hade kunnat upptäcka det i förväg med mer övervakning.

    Men innan det har hänt vet man inte vad man ska leta efter.


    Det bästa som kunde hända nu vore om Obama gick ut och sa att man inte längre har råd med meningslös övervakning. Statens pengar måste användas effekivt.

    SvaraRadera
  8. OT: SvD har i dag en kul artikel om jättar som inte klarat teknikskiften. Intressant läsning. Tyväär finns den inte på webben.

    Ett av exemplen är Sony Walkman - den bärbara musikspelaren som ägde världen. Men när mp3 kom så valde Sony fel två gånger. Först när de valde minidisc och sen när de dissade mp3 för deras eget atrac-format.

    SvD beskriver det som att Sony fick "hybris". Men är man någorlunda insatt så vet man ju att det var Sonys upphovsrättsjurister som låg bakom. Så fällde bönräknarna sin egen firma. Hyrbis? Nja, idioti snarare!

    SvaraRadera
  9. Mer exempel, USA håller på att bli en fascistisk polisstat.

    Mamma till 13-åring vägrade låta myndigheterna tvångsdroga sin 13-åriga dotter. Barrikaderade sig i sitt hus med pistol när de kom ett SWAT-team för att tvångsinjicera barnet.

    FOX News Channel:
    http://video.foxbusiness.com/v/1136297714001/dont-drug-my-child-or-ill-shoot/

    SvaraRadera
  10. "I Sverige har vi fler lagar än någon klarar av att känna till. Samtidigt är alla medborgare skyldiga att känna till och följa lagarna. Det är knivigt. Allt vanligt folk kan göra är vad de tror är rätt – och hoppas på det bästa."

    Hax, har du några exempel på lagar som vanliga medborgare inte känner till och som de inte följer?

    Delar inte din uppfattning, så om du kan visa på något så vore det bra.

    SvaraRadera
  11. Putte, Rick Perry ledande presidentkandidat för republikanerna ville, genom en exekutiv order, tvinga alla 13-åriga flickor i Texas att bli vaccinerade mot livmoderscancer. Han gav upp när delstatskongressen klubbade igenom en lag som stoppade honom.
    Ytterligare ett exempel på den kommande polisstaten.

    SvaraRadera
  12. Glatt Anonym: Hela skattelagstiftningen är t.ex ett enda minfält. Men det finns mer.

    SvaraRadera
  13. Ett intressant forslag jag laste om var att aterinfora ett tvakammarssystem. Forsta kammaren stiftar lagar och kan bara gora det med kvalificerad majoritet. Andra kammaren kan bara avskaffa lagar men med enkel majoritet.
    Resonemanget bakom det ar att om vi ska tvinga folk till nagot sa borde atminstonde tva av tre tycka att det ar bra, och sa fort det inte finns ett majoritetsstod for en lag sa ska man sluta tvinga folk.

    Och det skulle leda till en enklare lagstiftning.

    -P

    SvaraRadera
  14. @Ssargon: Det riktigt javliga med skattelagstiftningen ar att bevisbordan ofta i praktiken ar omvand om det blir trassel.

    -P

    SvaraRadera
  15. @SSargon:
    "Glatt Anonym: Hela skattelagstiftningen är t.ex ett enda minfält. Men det finns mer."

    Du kan inte ge någon specifik lag som jag och annat vanligt folk inte känner till och bryter emot?
    Gärna en lag som faktiskt betyder något och som skapar problem om man bryter mot den.

    SvaraRadera
  16. @Anonym:
    "Fildelning?"

    Om vi pratar illegal fildelning så är det en lag som nog de flesta känner till, speciellt de som bryter mot den.

    Hoppas att någon skall klara av att ge mig ett riktigt exempel på en lag som vanligt folk bryter emot utan att veta om att lagen finns. Och gärna en med realla konsekvenser om man bryter mot den.

    Hax, kan du det?

    SvaraRadera
  17. Bryta mot lagen, ge ett enda exempel säger Glatt Anonym

    "Du kan inte ge någon specifik lag som jag och annat vanligt folk inte känner till och bryter emot?"
    Se dig omkring, gårdagens SR,SE lät meddela att många föräldrar misshandlar sina barn, Försvar: Det visste vi inte var fel.
    I går klagades på att "giftiga ormägare" inte registrerade sig hos närmsta myndighet, än mindre betalade lagstadgade 3000 SEK för nöjet att bli registrerade.
    Oden var enögd, men var är dina korpar, du glade ANONYM

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.