2011-10-30

Ett ovanligt skitigt fall av korporativism


Det drar ihop sig till slutstrid om ACTA-avtalet. Gissningsvis kommer frågan upp till omröstning i Europaparlamentet i november eller december.

(Om de nationella parlamenten i EU kommer att få rösta om avtalet, eftersom ACTA-förhandlingarna började innan EU:s Lissabonfördrag trädde i kraft, är än så länge höljt i dunkel.)

Ja, jag vet att det har tjatats en hel del om ACTA och vi är alla lite utmattade och trötta på frågan. Men det är nu det gäller. Det är nu vi måste få upp motståndet på banan.

I denna bloggpost skall jag ta upp några av de saker jag själv tycker är värst med ACTA-avtalet, som en liten uppvärmning.

# ACTAAnti-Counterfeiting Trade Agreement – började som förhandlingar om ett avtal mot varuförfalskning. Och det må kanske vara hänt. Men snabbt fick upphovsrättsindustrin upp ögonen för avtalet. Och genast blandade man in illegal fildelning och kontroversiella åtgärder mot densamma i förhandlingarna. Vilket innebar att allt gick över styr.

# Förhandlingarna har skett bakom stängda dörrar. Inte ens ledamöterna i Europaparlamentet har varit informerade på ett vettigt sätt – utan har som regel fått förlita sig på läckor och andrahandsinformation. Med tanke på att det handlar om ett avtal med lagstiftningsliknande konsekvenser är detta helt enkelt inte acceptabelt.

# Däremot har olika särintressen inom industrin och upphovsrättsmaffian haft fribiljett vad gäller att ta del av förhandlingsresultat och att påverka det som skett. Byråkrater och särintressen i allians, jag vill minnas att det kallas för korporativism.

# Gång på gång har det avslöjats hur ACTA-avtalet hotar internets frihet, fri kommunikation och internetoperatörernas roll som företag som bara tillhandahåller tekniken (utan att behöva övervaka alla sina användare och deras trafik). Gång på gång har EU-Kommissionen och USA hävdat att detta är fel. Gång på gång har motsatsen, så småningom, bevisats. Gång på gång har kommissionen hävdat att OK, så kanske det var, men att den här gången är allt sådant borta ur avtalet. Gång på gång har även detta visat sig felaktigt, rent av lögnaktigt. Kommisisonen försöker helt enkelt vilseleda medborgarna, media och de folkvalda.

# På flera sätt strider ACTA-avtalet mot grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter.

# ACTA-avtalet kommer att kunna användas för att tvinga på andra länder EU:s och USA:s förlegade upphovsrättspolitik.

# Ett avtal mot varuförfalskning är rätt meningslöst om inte Kina omfattas.

Detta för att nu bara ta några exempel ur högen.

Nu är det dags att förbereda slutfighten. Vi måste få till stånd massiva protester mot ACTA-avtalet, så att Europaparlamentet röstar nej till det. Vi måste lyfta frågan i bloggar och i sociala media. Vi måste få aktivister som kämpar för internets frihet och medborgerliga fri- och rättigheter på benen. Vi måste få media intresserade. Här kan – och måste – vi alla göra en insats.

Det är så mycket som står på spel. Till exempel internets frihet; Våra medborgerliga fri- och rättigheter; Den demokratiska processen; Det öppna samhället där den som inte är misstänkt för något brottsligt inte heller skall bli kontrollerad och övervakad.

Så, ja. Det är på allvar, på riktigt, den här gången.

Resurser: Act-on-Acta | ACTA-bloggen | ACTA-taggade inlägg på denna blogg

10 kommentarer:

  1. ACTA är ett purexempel på hur EU fungerar. Medborgarna skall köras över, trojkan i Bryssel bestämmer.

    De som stöder ACTA stöder således diktatur-lika processer.

    Låt dem komma fram i ljuset så att vi vet till nästa EU-val...

    SvaraRadera
  2. Skulle vilja lägga till en punkt till din lista:

    # Acta gör det betydligt svårare att ändra EU-lagstiftning på det här området i framtiden

    SvaraRadera
  3. Har nu läst Douwe Korff rapporten. I summeringen skriver han att ACTA "hampers sme"'s . Hittar dock inget alls om det i rapporten. Har du några ledtrådar? Betraktar han generikaföretagen som SME's eller vad syftar han på?

    SvaraRadera
  4. "Byråkrater och särintressen i allians, jag vill minnas att det kallas för korporativism."

    Ja, fascism alltså, lika gladeligen administrerat av konservativa och socialister och deras kusiner nassarna som folkmördande och förtryckande kommunisterna. Det är bara gradskillnader i helvetet.

    De är lukten från "the easy money system" som lockar dem allihopa.

    Vilka tror ni kom på uttrycket "pengar luktar inte"? Ha, det är bara för roligt, alltså.

    SvaraRadera
  5. Vad är upphovsrättsindustrins hållhake på politiker och byråkrater?

    Har de mutat? Har de registrerat deras porrsurfningsvanor och kanske tom vartefter blandat in lite bajs/våld/djur/barn i sidorna politikerna och byråkraterna brukar besöka? Är de bara extremt buffliga? Allt samtidigt?

    Vad är det som gör upphovsrättsindustrin effektivare på att böja staten för sina syften än många andra industrier som omsätter mer pengar?

    SvaraRadera
  6. Att få Norge att invadera oss börjar låta mer och mer tilltalande. Finns det något sätt att undvika sådana här galenskaper från "EU"?

    //Anton Andersson

    SvaraRadera
  7. Den grundläggande drivkraften borde vara att mångmiljardomsättningar och bokförda värden i gammal kultur värderad till oherrans massa miljarder nyligen har blivit lika tekniskt överspelade som den mekaniska skrivmaskinen.

    Det borde vara någon eller några procent av ekonomin och alla bokförda värden som kämpar för att över huvud taget finnas kvar och inte bli en i en lång rad av nedlagda branscher.

    Men varför är de så effektiva i sina manipulationer???

    SvaraRadera
  8. Varför raderas alla mina kommentarer?

    SvaraRadera
  9. @Magnus
    I USA är det mycket få industrier som drar in mer pengar än Hollywood, så det enkla svaret är nog att upphovsindustrin sitter på en rejäl hög med pengar som de villigt använder för att stödja presidenten med.

    /A

    SvaraRadera
  10. Tänk om Hollywood använde sin expertis för att producera mer filmer för fler nischer och då fick en robust kundefterfrågan med folk som vill ge dem pengar för god service.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.