2011-11-15

Vem skall kunna utlämnas, till vilka länder?


En utredning vill att svenska medborgare som är misstänkta för brott – i vissa fall – skall kunna utlämnas även till länder utanför EU och Norden.

Visst är det rimligt att tycka att folk som begått brott, även i andra länder, skall kunna lagföras.

Och utredaren, Krister Thelin, har jag alltid sett som en förkämpe för rättssäkerheten.

Ändå måste vi hålla ögonen på det här. Inte minst som riksdagen kan få för sig att gå längre än vad utredningen föreslår. Vilket inte är otänkbart, i dessa tider.

Detta får inte innebära att vi sänder folk till länder som inte möter de krav vi ställer på rättssäkerhet.

Man måste också vara uppmärksam, så att detta inte blir ett verktyg för att bolla runt terrormisstänkta på lösa boliner.

På dessa – och fler – punkter finns alla skäl att vara misstänksam.

Det är också viktigt att det verkligen blir fråga om en grundlig, föregående rättslig prövning – och inte ett slarvigt och slentrianmässigt använt instrument, som den europeiska arresteringsordern.

Jag tycker även att utredningens förslag om att "Det gäller ett brott för vilket enligt svensk lag är föreskrivet fyra års fängelse eller mer" inte, som utredningen föreslår, skall vara ett av flera alternativa kriterier. Snarare skall detta – om det blir aktuellt – vara ett absolut krav som skall gälla i samtliga fall.

(Det är lite obehagligt att detta förslag kommer ungefär samtidigt som USA begärt ut användaruppgifter om alla som följer Wikileaks på Twitter. Inte för att jag tror att USA ens skulle försöka få till ett case mot någon med det som grund. Men det ger en indikation om vad det är man håller ögonen på och vilka vill komma åt.)

Allt detta sagt, är jag ändå tveksam till att lämna ut svenska medborgare till annat land. Inte minst i dessa tider – när rättssäkerheten allt oftare sätts på undantag, i allt fler länder. Även det slappa sätt som den europeiska arresteringsordern, EAW, har använts på bör tjäna som varnande exempel.

Länk: DN Debatt

2 kommentarer:

  1. Det är ett ganska bra sätt att tysta folk.
    Akta dig för att tala öppet om land x för du kan bli utlämnad.
    Ett uppenbart missbruk är ju om man undersöker ett land där regeringen har intressen.. och blir terrormisstänkt.
    Sådana här historier om lundin oil kanske inte behöver att den misstänkte ens finns på plats i fortsättningen, det räcker med att han sitter i "trygga" sverige och letar efter obekväma dokument som kan störta regimen.

    SvaraRadera
  2. Jag ogillar den helt. Vad säger att imorrn vissa tankar eller åsikter inte kommer bestraffas med 4-år fängelse?
    Vi är olika länder och är så av en anledning, en lång historisk sån. Man ska kunna överföra skurkar till andra länder, men under sitt lands kriterier, eller via diplomatiska överenskommelser.
    Varför rubba fungerande samarbeten??

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.