2011-12-06

EU gör skillnad på folk och folk


EU-toppmötet om några dagar kommer inte bara att handla om valutakrisen.

En annan punkt gäller den fria rörligheten för människor i de "nya" medlemsstaterna Rumänien och Bulgarien. Det lutar åt att EU kommer att fortsätta hålla dem utanför Schengen-samarbetet, med dess fria rörlighet.

Intressant nog gäller detta bara människor som tar sig över gränsen på fast mark. Folk som kommer via båt kan komma att undantas. (Via Svarta Havet och Bosporen till Grekland, eller vad?) Dessutom kan flygresenärer (som kanske kan antas vara rikare, viktigare och vitare än de som åker bil, buss och lastbil) bli undantagna från passkontroller.

Men – framförallt: Detta är en fråga om lika rättigheter.

EU gör anspråk på att vara något slags super-över-stat. Då skall man komma ihåg att det är viktigt att en stat behandlar alla medborgare lika inför lagen och att alla har samma rättigheter. I vart fall om man vill vara en demokratisk rättsstat.

Genom att undanta (framförallt fattiga) rumäner och bulgarer från den fria rörlighet som råder för alla andra medborgare i den europeiska union de tillhör – så punktrar EU sin egen ambition som statsmakt. Eller i vart fall som anständig statsmakt.

11 kommentarer:

  1. 'I vart fall om man vill vara en demokratisk rättsstat.'
    I don't think that's what they are aiming for

    'Eller i vart fall som anständig statsmakt.'
    Doesn't look like that's what they are aiming for either.

    SvaraRadera
  2. Men samtidgt är det ett problem med den ökade brottsligheten som de öppna gränserna leder till.


    Det är ju inte så att de sitter å gnider händerna samtidigt som de skrattar elakt maniskt. De inser att för mkt öppenhet kommer att leda till ökad brottslighet som i sin tur kommer att leda till en ännu större backlash mot hela eusamarbetet.

    SvaraRadera
  3. Rumänska zigenare i tunnelbanan och där man bor får ju en att nästan bli nazi på allvar, trots väldigt (ny)liberal bakgrund...

    Är så j-a trött på all kriminalitet som följer deras spår...

    SvaraRadera
  4. Vad är det negativa med detta? Vi drunknar ju redan i folk, ju mer begränsningar desto bättre.

    SvaraRadera
  5. En av alla Anders06 december, 2011 23:03

    Jag sprang på den här tweeten från Bruno Waterfield, Brysselkorrespondent för Daily Telegraph:

    EU to avoid any votes - parliamentary or popular on treaty change - via obscure Lisbon Treaty 'passerelle' clause, Art. 126 (14) via protocol 12. "This decision does not require ratification at national level. This procedure could therefore lead to rapid and significant changes," says confidential Van Rompuy text. Funnily enough, only Britain will have to have a parliamentary vote under the Tories recent Sovereignty Act even though it is eurozone only changes.

    Jag gissar att det handlar om ändringar i fördragen så att länderna förlorar mer makt till byråkraterna i Bryssel.

    Är inte EU mycket effektivare nu när man slipper en massa omröstningar och och jobbigt folk med åsikter?

    SvaraRadera
  6. Jag är sååå besviken! Snart blir även fattiga (det finns rätt många under fattighetsgränsen även i rika länder som Sverige och Tyskland) i alla länder utestängd och diskriminerade. Det är inte den EU jag vill ha. Piraten aller länder förena er!

    SvaraRadera
  7. @ En av alla Anders

    Mycket bra att få veta. Jag har brytt min stackars skalle med förundran över hur de så självsäkert tyckt fördragsförändringar varit, med tanke på hur svårt det varit innan.

    /smen

    SvaraRadera
  8. Schengen är nog det största hotet mot Europa, efter EMU.

    SvaraRadera
  9. Vill man inet ha rumäner och bulgarer i EU, då skulle man aldrig ha släppt in dem.

    Är de väl inne, då skall de ha exakt samma rättigheter som alla andra.

    Svårare är det inte.

    SvaraRadera
  10. Apropå "lika rättigheter för alla" blir det rätt kul - ur en ironisk synvinkel - när man betraktar hur hela samarbetet sköts från toppen och nedåt.

    En litet mer lättuggad länk till ett par av grundproblemen med euron exempelvis:

    http://www.svd.se/naringsliv/spelet-om-euron_6683504.svd

    Om tyngre aktörer i EU anser sig kunna stå helt och hållet över vad man lovat dyrt och heligt, varför sitter då varje mellanstort och litet EU-land och intalas att "Vi måste följa reglerna"?

    När både Tyskland och Frankrike skitit i centralpelarna som var ett oundvikligt krav för att ens kunna sjösätta projektet EMU så blir det svårt att rättfärdiga att alla andra skall hålla sig till reglerna. Man kan lämna Grekland åt sidan och konstatera att de flesta andra länder knappt kan ha klandrats för att de följt de exempel som givits.

    EU gör alltså inte bara skillnad på folk och folk. De gör likadan åtskillnad på medlemsstater. Och vilka krav som skall anses "orubbliga".

    SvaraRadera
  11. För jävligt att många sjuka och handikappade rumäner inte bara kan komma till Sverige med buss och få personliga assistenter. Ren rasism! Det borde gå att ordna så Försäkringskassan sätter upp ett kontor i Bukarest och på plats betalar ut pengarna direkt till olika släktingar som vill vårda varandra.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.