2012-02-15

En politikers Modus Vivendi

"Homeaffairs heter det på engelska och då kan man tro att det handlar om heminredning. I bland kan jag önska att jag var ansvarig för inredning för det låter betydligt enklare än organiserad brottslighet, migration och gränskontroll."
EU-kommissionär Cecilia Malmström berättar om sitt jobb.

I samma artikel berättar hon också om ett nytt regelverk i EU som skall göra det lättare att beslagta kriminellas tillgångar. Att ta ifrån skurkar pengar de har tjänat på att lura och stjäla är en sak. Låt oss dock hoppas att EU kommer att göra detta med lite mer fingertoppskänsla än USA – där sådant ofta sker på sätt som varken är rättvisa, rimliga eller rättssäkra.

Malmström låter också meddela att den internationella narkotikahandeln omsätter 2.160 miljarder svenska kronor per år. I det sammanhanget är det värt att påpeka att priser, vinster och verksamhet – och relaterad brottslighet – är uppblåsta helt enkelt på grund av att verksamheten är olaglig. (Det är intressant att notera att droger som kostar en förmögenhet på gatan ofta har lagligt tillverkade motsvarigheter som bara kostar några kronor. Det är alltså förbudet och de riskpremier det implicerar som gör drogerna dyra och den drogrelaterade brottsligheten lönsam.)

Europaportalen: Malmström - Ta de kriminellas pengar

3 kommentarer:

  1. Tredjepartskonfiskering låter ju väldigt obehagligt och den där fingertoppskänslan känns ju inte alls som något som man kan förvänta sig. Hur blir det i Portugal där de har avkriminaliserat droger?

    SvaraRadera
  2. Bloggrollen: Fredrik Eriksson = madeinhk.net ??

    SvaraRadera
  3. http://www.cato.org/pub_display.php?pub_id=10080

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.