2012-04-17

Det öppna samhället

Anders Behring Brevik avrundar just sitt "försvarstal" i domstolen i Oslo. Av de soundbites som kommit ut hitintills känns det mest tröttsamt.

Egentligen är det jävligt enkelt. Det spelar ingen roll vilken etnisk bakgrund folk har, vilken hudfärg de har eller varifrån de kommer.

Allt som är viktigt är att den öppna, demokratiska rättsstaten och de medborgerliga fri- och rättigheterna alltid måste försvaras.

Sedan är det skit samma vem som hotar dessa värden och vem man måste ta debatten mot. Oavsett om det är människor som vill införa sharia-lagar, kristdemokrater, moraltanter, sverigedemokrater, mediedrev, EU eller justitieministern.

10 kommentarer:

  1. Hax,

    mina två kompisar som är "muslimer" hotar svenska värden. De äter inte griskött och dricker inte alkohol. Hur skulle det gå med Sverige om alla gjorde så?

    SvaraRadera
  2. Själv undviker jag gröt. Typiskt osvenskt.

    SvaraRadera
  3. Själv anser jag att bruna bönor är en ganska hemsk föda.

    Mest existerar den pga att grisen ville ha sällskap. Inte för att göda människor.

    SvaraRadera
  4. Det är väl värt att nämna att sosseungdomarna faktiskt hotar mig och min frihet. De strävar ju efter att bli en del av statens våldsutövning och tvinga på folk diverse morallagar som de kommer använda våld, i sista hand dödligt, för att tvinga dig och mig att följa. Breivik var renhårigare, han utförde våldet själv istället för via ombud.

    SvaraRadera
  5. Pippi:

    i) Byt ut "sosseungdomarna" mot "staten".

    ii) I inget av fallen är offensivt våld OK.

    SvaraRadera
  6. Brist på bildning leder ofta till generell okunskap. Generell okunskap leder till osäkerhet och rädsla. Rädsla leder till konflikter, hat och våld.

    Vilka är det som inte känner till eller besitter dessa grundläggande insikter om den mänskliga naturen och försöker agera i linje med denna insikt?

    Vad är det för ett samhälle som kan frammana såna fullblodsdårar som Breivik?

    Den gyllene medelvägen är sannerligen inte ordet för dagen.

    SvaraRadera
  7. e/LD,

    alla samhällen kan frambringa människor som Breivik. Människan har använt dödligt våld så länge det har funnits människor.

    SvaraRadera
  8. "Den mest spektakulära politiska handlingen sedan andra världskriget." Såpass.

    SvaraRadera
  9. Visst kan jag byta ut "sosseungdomar" mot "staten" (eller moderatungdomar, AFA etc). Vad gör det för skillnad?

    SvaraRadera
  10. Håller helt och hållet med. Enklare kan det inte bli.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.