2012-07-07

Jobben - Politikerna går vilse i Almedalen

Almedalsveckan går mot sitt slut - i eurokrisens skugga. Svenska politiker kan tycka lite vad de vill, men i det stora avgörs vår framtid på betydligt mindre romantiska platser än Visby. I Sverige handlar det just nu mest om att surra lasten och stormsäkra skutan.

Moderater och socialdemokrater klättrar nästan över varandra för att visa att de kan tygla arbetslösheten. Var det "jobbpakt" det hette i år - det offentligas åtgärder?

Om man verkligen vill göra något åt arbetslösheten, då borde man ge alla som vill rätt att få F- eller FA-skattsedel. Vi håller på att få en ekonomi där allt fler frilansar - ibland för att de måste, ibland för att det är enklast så och ibland för att de vill ha en friare livsstil samtidigt som de jobbar. För dem är en F-skattsedel i princip en nödvändighet. Men för att få en sådan är de utelämnade till skattemyndighetens nycker och formella krav som kan vara svåra att uppfylla för den som håller på att starta upp en verksamhet.

Man skulle även behöva ta tag i frågan om uppsägningsreglerna. Jag känner mig rätt säker på att de leder till att många (främst mindre) företag helt enkelt inte vågar anställa nya medarbetare.

Och så var det det där med krångel och byråkrati i största allmänhet. Alla regeringar lovar alltid reformer. Men det blir bara värre för vart år som går. Här krävs ett Alexanderhugg.

Och skatterna. Den som startar och driver ett företag skall kunna tjäna en hacka. En ordentlig hacka, om han eller hon är duktig. Företagare skapar jobb, tillväxt och utveckling. Men ju hårdare de jobbar och ju mer de bidrar till samhället, ju mer straffas de med höga skatter.

Internets frihet är också viktigt för jobben, utvecklingen och tillväxten. Om politikerna låter olika särintressen hållas - då förvandlas nätet långsamt till ett kringgärdat "kabel-tv-internet" på de gamla och stora bolagens villkor. Alternativet är ett fritt och öppet internet som låter människor och företag samarbeta, utveckla nya koncept och dela kunskap.

Sverige skulle kunna bli en högteknologisk tigerekonomi. Men då krävs det att politikerna tar tag i de jordnära, praktiska frågorna - som de ovan.

Nya bidrags- och vuxendagissnurror i Arbetsförmedlingens regi kostar bara pengar - som skulle kunna användas bättre.

7 kommentarer:

  1. storsmörsmugglaren07 juli, 2012 14:46

    HAX for president! :)

    SvaraRadera
  2. Vuxendagissnurror i Arbetsförmedlingens regi, är det något som med skattepengar drivs av riskkapitalister där vinsterna plöjs ned i skatteparadis? I så fall lite likt Carema och även Offentliga hus i Norden AB.

    SvaraRadera
  3. Internets frihet innebär visserligen jobb, men det finns en baksida av det som vi måste ta tag i innan det är för sent.

    Blir besvärligt att hålla det här kort.

    Huset jag bor i blev tele2 hus, och jag började undra hur mycket information om digitaltvn som går att spara. Sen köpte jag tv med nätverksport, och ingenstans i manualen stod det hurvida information skickas till tillverkaren om användning. Sen köpte jag xbox, och började undra om "sociogram" över mitt hemmanätverk skickas till M$. Sen köpte jag en hp-skrivare, och när drivrutinerna var installerade såg jag i zonealarms logg att jag klickat Deny 46 gånger under installationen. Vaffo då, hade en rumpnisse sagt.

    Nu läser jag att cisco/linksys i sina senaste routrar förbehåller sig rätten att stänga av internet ifall man fulsurfar. E-böcker och mobila plånböcker spionerar på användarna.

    Spionerandet på det fria internet är säkert jättebra för jobben, men min privata sfär är som bortblåst.

    Herregud, jag låter som ett psykfall med paranoida tendenser. Det hade inte varit dumt om ett piller fixade allt

    /Smen

    SvaraRadera
  4. Sverige skulle kunna göra som Irland och Island och lämna över ekonomin till förtagen och bankerna sen kan vi se vilka som kommer att gnälla och inte gnälla över bidrag från EU när bankerna och företagen har tömt kassan.

    SvaraRadera
  5. HAX riktar en attack mot den svenske politikerns genuppsättning.

    Och det är tyvärr meningslöst, som all kritik mot gener, de bara finns där.

    Politikerpacket kommer ALDRIG att tagga ner, eftersom de är övertygade om sin visdom och den gåva de utgör till mänskligheten.

    Att som i USA låta saker och ting i större utsträckning sköta sig själva är aldrig aktuellt för de 349 snillena och vår normalbegåvade statsminister.

    SvaraRadera
  6. "Man skulle även behöva ta tag i frågan om uppsägningsreglerna. Jag känner mig rätt säker på att de leder till att många (främst mindre) företag helt enkelt inte vågar anställa nya medarbetare."

    Kan du förklara varför de inte vågar hyra någon från ett bemanningsföretag? Nettoeffekten blir precis densamma - jobbet blir gjort och en person till som är sysselsatt.
    Din kommentar var relevant på 70-talet, men sedan dess har det hänt mycket på svensk arbetsmarknad.

    SvaraRadera
  7. Vi är redan fria.Sluta gnäll.

    http://www.dn.se/ekonomi/cancersjuk-discolegend-vagrad-vatten-pa-ryanair

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.