2012-07-18

Åsö-razzian: Vilken roll spelade regeringen?


Här är ett uppslag till ett scoop för någon ambitiös journalist eller bloggare. (Själv befinner jag mig i fel land för att kunna rota tillräckligt djupt i saken.)

Vi börjar i gårdagens bloggpost med knarkrazzian mot Åsöskolan. Ett antal elever togs till förhör, tydligen under rätt dramatiska former. Flera utsattes för husrannsakan. Många kallades till förhör. Och en del elever fick lämna urinprov. Dock resulterade detta inte i några positiva provsvar. Kvar står eleverna med minnet av razzian, bilden av en polisstat och stukat förtroende för samhället.

Enligt Yarollahis och Åbergs artikel på SvD Brännpunkt om saken, så skedde razzian strax innan regeringen stod som värd för ett möte med World federation against drugs. WFAD är en ledare tillskyndare av det utsiktslösa och kontraproduktiva kriget mot narkotikan.

Frågan man måste ställa sig är följande: Hade biträdande socialminister Maria Larsson (kd) någon del i det som skedde?

Ville regeringen kanske visa sig duktig inför WFAD-konferensen? Hade man låtit förstå att det vore bra om polisen kunde uppvisa någon uppseendeväckande skalp inför konferensen? Pressade någon på för att skapa rubrikvänligt spinn inför mötet med WFAD?

I dessa tider blir man liksom inte förvånad över något...

Skulle det vara så, då har regeringen medverkat till ännu ett rättsövergrepp. Och i så fall är det på en nivå som skulle kunna kosta Maria Larsson jobbet.

Uppdatering - se även: Full Mental Straightjacket - Statuera exempel!

12 kommentarer:

 1. Så bara för att man inte verkar ha hittat någon narkotika i just det här fallet, så bör staten aldrig vara vaksam på narkotikaproblem hos ungdomar? Är det det som är din poäng?
  Ingen klagar när läkare ska provkänna på testiklarna eller på obligatoriska vaccinationer eller fluorsköljning, men när det gäller att motverka att skolbarnen knarkar då blir det ett himla ramaskri i PK-Sverige...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är ju iofs varken vaccination eller floursköljning obligatoriskt så vilken poäng försöker du få fram?

   Radera
 2. Maria Larsson är bara korkad. Inget mer.

  BJ

  SvaraRadera
 3. Totalliberal: Det är en rejäl skillnad på att anklaga någon för ett brott och på att undersöka dom för sjukdom.

  SvaraRadera
 4. WFAD verkar vara lite lustiga. De delar t.o.m ut ett "Nils Bejerot Award". Och konferensen hölls på ett gammalt bryggeri.

  SvaraRadera
 5. @TotalLiberal,

  så du menar att man förnedrar folk är helt OK?

  SvaraRadera
 6. @TotalLiberal
  Du kan lita på att den läkare som antastar mig på gatan/jobbet/skolan för att klämma mig på pungen åker på en rejäl misshandel.
  Dina exempel har inget med en polisrazzia att göra så du missar poängen totalt.

  /A

  SvaraRadera
 7. Vem kan åka till Åsöskolan och dela ut flygblad som förklarar vad rättsstat är för något?

  (själv utomlands)

  SvaraRadera
 8. "Nils Bejerot Award for Global Drug Prevention, exemplifies the wisdom, compassion and unshakeable determination that distinguished Professor Bejerot."

  Herre jösses, vad röker de egentligen på WFAD?

  SvaraRadera
 9. Nisse verkar ha varit en kul kille... NOT
  Nisses liv


  /A

  SvaraRadera
 10. Om ni vill höra tantens WFAD-tal (på knackig engelska) så börjar hon på 20.45
  Tantens tal

  /A

  SvaraRadera
 11. @TotalLiberal

  Det finns en värld av skillnad mellan polisiärt arbete grundat på god och skälig misstanke...och att genomdriva en razzia mot samtliga ungdomar i en skola utan minsta fog.

  Eller låt mig beskriva det annorlunda. Hur många gånger finner du dig som fullt oskyldig medborgare att oförhappandes forslas bort med våld och tvingas kissa i en burk inför vittnen, om du är fullt medveten om att poliserna som kränker dig på det viset gör det obefogat?

  Är du lika glad för tanken på slumpmässiga kroppsvisiteringar av förbipasserande på stadens gator? Slumpmässiga husundersökningar?

  Om inte, varför?

  "Vaksamhet" av att barn kan ha problem löser man inte med hjälp av stormtrupper med batonger. Vilken syn på polisen tror du de här ungdomarna kommer växa upp med? Till nytta för samhället eller är det bara en skada långt större än vad som kunnat orsakas även om det hade funnits narkotika på plats?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.