2013-03-17

Eurokrisen: Så här kan man faktiskt inte göra!


På Cypern tänker man införa en engångsskatt på 6,75 respektive 9,9 procent av de pengar folket har på banken. Detta för att säkra ett krislån som landet behöver i euro-krisens spår.

Men politiskt kaos lamslår Cypern, beslutet kan inte fattas under helgen och det är oklart om det kommer att finnas något beslut alls innan bankerna öppnar igen (på tisdag, måndag är cypriotisk helgdag). Om inte, då måste man förmodligen spärra alla bankkonton eller hålla bankerna stängda.

Det är så mycket som är galet med det här.

För det första kommer tilltaget som sådant att rycka undan förtroendet för bankerna. Både på Cypern och på annat håll. Vilket inte är vad man behöver just nu.

För det andra visar denna idé hur politiker ser på medborgarna och deras egendom. Det är olycksbådande och helt oacceptabelt.

För det tredje understryker detta vilken förfärligt dålig idé euron är.

Vi är nu vid en punkt där vad som helst kan hända. Cyprioterna kommer inte stillatigande att acceptera att staten konfiskerar redan beskattade pengar. I Grekland har samhället brutits samman och glider långsamt över i händerna på nazisterna. I Spanien har det spekulerats om en militärkupp. Och i Italien... tja, vem vet?

EU går mot något slags undantagstillstånd.

Läs även:
The madness of the bailout in Cyprus »
Oron på Cypern kan få stora konsekvenser »

Uppdatering: Forbes – Cyprus Bailout And Predictions Of Disaster »

38 kommentarer:

 1. Handlar inte detta om att det finns en massa ryska pengar på deras banker, så att man på detta sätt kan beskatta dem? Men jag håller med, principiellt är det förfärligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, problemet hade varit mindre om man hade konfiskerat de ryska pengarna (eller alla tillgångar utöver 100 000 euro). Hade bankerna gått under skulle ryssarna ha förlorat och småspararna klarat sig. Men eftersom man inte vågade ta tillräckligt mycket från ryssarna återstod bara småspararnas konton. Man bryter därmed mot utgivna löften i flera steg. Politikerna förlorar nu all folklig legitimitet och kommer att få löpa gatlopp. I och för sig välförtjänt.

   Radera
  2. Problem 1: Bank runs - och inte bara i Cypern on principen godkänns
   Problem 2: Cypernbaserad kapitalförvaltning som Akelius mfl.

   Radera
 2. Det kommer att bli de sociala oroligheterna som fäller EU.

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/oron-pa-cypern-kan-fa-stora-konsekvenser_8005062.svd

  Och om man på ett magiskt sätt kan lösa Cypernkrisen så väntar Grekland, Spanien, Portugal och Italien. Jag tror att EU kan gå samma väg som Sovjetunionen. Det kommer av folket att bli skakningar och ristningar i det skrala EU-bygget som får allt att kollapsa och leda till en domino-effekt. Precis som hände i Östtyskland,Rumänien och Ungern i slutet av 1980-talet.

  SvaraRadera
 3. Vad lär oss den goda erfarenheten av Skandinaviska Myntunionen med guldmyntfot, om hur EU borde integrera länder med en sund valuta?

  Och borde inte eurokrisen gynna alternativa valutor som bitcoin?

  http://www.weusecoins.com/

  SvaraRadera
 4. Att EU skulle falla samman förstod jag redan innan vi gick med. Det är bara en tidsfråga sista spiken i kistan var när eouron infördes EU ländernas ekonomier är för olika för att ha gemensam valuta susanna svensson

  SvaraRadera
  Svar
  1. En centralbank och fiatvaluta är en sak.

   Att de flesta länder förr var integrerade genom den internationella guldmyntfoten är en annan.

   Att länder skulle ha för olika ekonomier för en gemensam valuta är nationalistiskt nonsens.

   Radera
  2. @susanna svensson

   I så fall är Europas länder för olika för att ingå i ett och samma frihandelsområde, för det är den fria konkurrensen som driver penningflödena.

   Att man har gemensam valuta gör att obalans i handelsbalans manifesterar sig på ett annat sätt än om man har olika valutor samt metoder för reglering av valutakursen.

   Radera
 5. Ytterligare en bra länk om bailouten. Detta kommer inte att sluta bra.

  http://www.forbes.com/sites/timworstall/2013/03/17/links-17-march-cyprus-bailout-and-predictions-of-disaster/

  SvaraRadera
 6. Fredsprojektet som ledde till krig? Tja, överdrifter brukar slå över i sin motsats.

  --steelneck

  SvaraRadera
 7. De borde tvinga (grekspråkiga delen av) Cypern att enas med norra delen. Bortplockande av handelsblockader för norra Cypern och sedvanlig beskattning skulle ge klirr i kassan.

  SvaraRadera
 8. Så istället för att bankägarna ska drabbas så snor man kundernas pengar?
  Det hade alltså varit bättre att ha sina pengar i bankaktier än på kontot.

  SvaraRadera
 9. Samtidigt är Sverige på väg att avskaffa kontanterna genom en upggörelse i slutna rum mellan regeringen och storbankerna. Sen har svenska sparare INGEN möjlighet att komma undan om något liknande genomförs här. Och som vanligt är svenskarna naivt godtrogna och fattar inte hur farligt detta är.

  Rädda kontanterna, bojkotta alla banker utom Handelsbanken och Forex bank. Bojkotta butiker som vägrar att acceptera kontanter. Bråka i kassan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bojkotta Riksbanken och använd bitcoin.

   Radera
  2. Köp bitcoins

   Radera
  3. Där ser jag varför man ska uppdatera sidan innan man postar...

   Radera
  4. Köp Ahlgrens bilar.

   Radera
 10. "Så här kan man faktiskt inte göra". Ändå gör dom det. It's good to be the King!

  SvaraRadera
 11. Är inte det här ett gyllene tillfälle för EU-kritiker och EU-skeptiker att mötas på Sergels torg i Stockhom (och andra torg runt om i Sverige) för att slå mynt av händelsen och visa vår medkänsla för hur cyprioterna drabbas av den maktfullkomliga Europaunionen? Cyperns sak är ju indirekt även vår sak - här ställs ju regelverket om för att förhindra medborgarna att göra transaktioner (om än i den ringa storleken av en bussbiljett) utan att staten kan kontrollera. Det är inte ens tillåtet att lägga kontanter i sitt bankfack (förbud mot madrasser har inte kommit ännu, men den dag kontanter förbjuds/avskaffas lär det väl införas redovisningsplöikt för innehav av smycken och tavlor, sannolikt via försäkringsbolagen).

  Cypern må bli den tipping point som får massan att börja rasa. Jag tror att både Jula och Bauhaus säljer högafflar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja när centralmakten i Mälardalen visar sin maktfullkomlighet kräver vi utträde ur EU.

   Typiskt svenskt.

   Radera
  2. Que?

   Är "Anonym" inte medveten om att "centralmakten i Mälardalen" med stor iver följer EU:s direktiv som leder till sämre personlig integritet? Ser inte "Anonym 18 mars, 2013 12:22" kopplingen mellan svenska staten och EU? Önskas en beskrivning om europapolitikens katten-på-råttan, råttan-på-repet?

   Och nej, att reagera mot detta är verkligen inte "typiskt svenskt". Vad som är typiskt svenskt är att vända andra kinden till samtidigt som man lägger sig med magen mot golvet och byxorna nerdragna till anklarna.

   Sedan behöver en svensk demonstration mot konfiskationen av cyprioters besparingar betyda att vi kräver direkt utträde ur EU. Men var så god, fortsätt gärna att ligga still på golvet, min vän.

   Radera
  3. @ Peter Harold

   Att hålla centralmakten i Mälardalen ansvarig för besluten den tar är inte att ligga still på golvet, troll.

   Radera
  4. Jag uppfattade av din formulering att du var negativ till att folk reagerar, inte att du presenterade ett konkret förslag. Ditt invektiv bortser jag ifrån eftersom jag håller upp en spegel framför dig och läser en besvärjelse tre gånger på latin.

   Radera
  5. Nationalister ser uppenbart andra problem och lösningar än andra.

   Radera
  6. Det får du diskutera med dem om.

   Radera
  7. Dem som ser en monopolistisk centralstat och riksbank i Mälardalen som lösningen på EUs problem är per definition nationalister.

   Radera
  8. Dem som ser kapitalets diktatur med Alex Jones som Fuhrer som global klösning bör sättas i vadderad cell

   Radera
 12. elzbieta dura18 mars, 2013 14:22

  Medierna vågar inte kalla saker med rätt namn, utan brukar eufemismer som "bankskatt". Man lägger till som ursäkt, att Cypern, som sk skatteparadis, egentligen är en tjuv.
  Att stjäla är alltid olagligt, även från en tjuv. Om EU var en vanlig medborgare skulle den fällas för flera brott: olaga hot, uppvigling, anstiftan till brott. EU vill tvinga cypriotiska myndigheter till att stjäla. Detta sker i våra namn, som medlemmar i EU. EU har blivit en skurkorganisation. Jag vill ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är skillnaden när Sverige - med världens näst högsta skattetryck - genom beslut fattade i god demokratisk ordning plundrar befolkningen så politikerna kan belöna sina kumpaner och straffa sina fiender.
   Jag vill ut, ur Sverige.

   Radera
  2. Du är väl medveten om att det är lättare att rösta fram en ny regering i sverige än det är att påverka eu.

   Därför sverige ut ur EU och sedan ut med de eu vänliga trollen i riksdagen.

   Radera
  3. Du är väl medveten om att det är lättare att rösta fram en ny regering i Region Skåne än det är att påverka Sverige.

   Därför Skåne ut ur Sverige och sedan ut med de sverigevänliga trollen i skåneparlamentet i Kristianstad.

   Radera
  4. Jag är med i den Svenska sektionen av spättaloss Skåne från Sverige så du kan vara lugn.

   Radera
  5. Vi är på väg mot regionernas Europa med öppna gränser. De gamla centralstaterna som Sverige tappar betydelse och kommer kanske upphöra och helt ersättas av regioner.

   Radera
 13. Artikeln på Forbes har åtminstone ett väsentligt fel. ECB får inte vara "lender of last resort". Så därför gör ECB inte sådant, åtminstone officiellt - fast inofficiellt så sker det ändå.

  SvaraRadera
 14. ECB har för övrigt inget som helst intresse av att se euron gå under. Då behövs ju inte ECB längre. Således är det alldeles troligt att man kommer att bryta mot fördraget så ofta som behövs.

  Men jag är förvånad över att man går ut med så uppenbart korkade förslag. Man kan ju fråga sig om EU-ledarna verkligen inte har förstått någonting. När man hör Reinfeldt tala så verkar det ju inte som det.

  SvaraRadera
 15. Cypern har avvisat detta förslag i dag kl: 07;30 enl. DR2 [1]
  ”En officiel talsmand for Cyperns regering kalder det usandsynligt, at parlamentet stemmer for den økonomiske redningspakke.”

  ”Det er usandsynligt, at Cyperns parlament stemmer ja til den økonomiske redningspakke, siger en officiel talsmand fra regeringen”.

  [1] http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2013/03/19/072741.htm

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.