2013-04-24

GSW: Rättsväsendet uppvisar dålig rättskänsla


En av The Pirate Bays grundare – Gottfird Swartholm Warg – avtjänar som bekant ett fängelsestraff för medhjälp till upphovsrättsbrott, där det varken har etablerats någon gärningsman eller något underliggande brott.

Han är även misstänkt för dataintrång och bedrägeri. Vad som verkligen skett återstår att se – men det är viktigt att han får en rättssäker prövning. Och på den fronten är det svajigt. Redan utlämningen från Kambodja och häktningen omgärdades av frågetecken och märkligheter.

Nu visar det sig att Gottfrid fick besked om stämningsansökan via text-tv. (!) Att inte informera en misstänkt om åtal är inte fair play. Det gör att han får mindre tid att förbereda sitt försvar.

Förundersökningen hade visserligen sänts till Gottfird i fängelset. Men där hade man lagt paketet med luntan – oöppnad – i förrådsskåpet med hans civila kläder och tillhörigheter. Där blev det liggande flera veckor, tills Gottfrid av en händelse hittade det när han skulle hämta något annat.

Det tycks alltså som om rättsväsendet bestämt sig att spela fulspel (med kriminalvårdens hjälp).

Vi närmar oss nu raskt den tidpunkt där Gottfrid skall släppas ur fängelse, efter TPB-domen. Och det verkar som om åklagaren har timat in det nya målet så att det leder till att Gottfrid kommer att häktas igen, efter avtjänat fängelsestraff. Det känns onödigt. Hade man gått lite raskare fram hade det mesta kunnat hanteras under tiden för fängelsestraffet.

Den svenska ordningsmakten och det svenska rättsväsendet har naturligtvis ett horn i sidan till Gottfrid och de övriga i TPB-målet. Så det är mycket möjligt att man trixar för att göra livet extra besvärligt för honom. Men sådan här inkompetens, arrogans och bristande rättskänsla är inte alls ovanlig i svenska rättsprocesser.

Lägg sedan hela frågan om jäv i TPB-rättegången till bilden – och allt känns extra obehagligt. (Domaren visade sig vara medlem i en förening till upphovsrättens försvar, tillsammans med musik- och filmbolagens advokater.)

Det svenska rättsväsendet och dess aktörer uppvisar helt klart dålig rättskänsla.

16 kommentarer:

 1. Hur skulle ett sådant "trixande" eller påverkan av rättssystemet kunna ske i detalj?

  SvaraRadera
 2. Det räcker med att ett antal personer med gemensamma intressen - inte nödvändigtvis samordnat - drar benen efter sig, obstruerar, omprioriterar etc.

  Det är rätt uppenbart att allt inte sker snabbt, rationellt och med omtanke om rättsstaten i vissa fall, till exempel här.

  I många andra länder har man en betydlgt rimligare syn på sådana här processer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mest sannolika är väl att de flesta inom "ordningsmakten" och "rättsväsendet" inte har en aning om vem GSW är. Det borde väl finnas något tusental kriminella av lite dignitet att ta hand om före GSW om det är så det funkar.

   Radera
  2. Åja, de flesta i Sverige vet nog vem GSW är. Speciellt inom rättsväsendet. Känns som att Henriks iaktagelse och slutsats kan ha en viss relevans. Det är alldeles för många "tillfälligheter" för att enkelt kunna bortförklara det hela med slumpen och otur. Den här killen skall helt enkelt röjas ur vägen så länge som möjligt, eftersom motparten förmodligen anser att han fortfarande är hjärnan bakom TPB.

   Radera
  3. Justitiemord eller snarare justitieavrättning!

   Radera
  4. "Det räcker med att ett antal personer med gemensamma intressen - inte nödvändigtvis samordnat - drar benen efter sig, obstruerar, omprioriterar etc."

   Du menar som Peter Sunde, Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg gjorde från tillslaget till i laga kraft vunna domar? Ren obstruktion.

   Radera
  5. "Den här killen skall helt enkelt röjas ur vägen så länge som möjligt, eftersom motparten förmodligen anser att han fortfarande är hjärnan bakom TPB."

   Han har satt sig själv i skiten, det troliga är att han bara kommer att dömas för en bråkdel av alla brott han begått. Vårt rättssystem kräver att man ska dömas bortom rimliga tvivel, vilket lär innebära att han går fri från en hel del brott han sannolikt har begått.

   Radera
 3. Vad får er att tro att Warg blir särbehandlad mot andra misstänkta?
  Tror ni någon som är med i ett motorcykelgäng får en bättre behandling? Eller kan det vara så att det finns en kultur i rättsväsendet rutinmäsigt jävlas med "skurkarna"?

  SvaraRadera
 4. Det är väl snarare delgivningen som man ska fundera över. Om det nu är så att "delgivning" innebär att lämna ett paket i receptionen på fängelset så är det ju inte mycket till delgivning. De kan ju inte ha fått ett undertecknat delgivningskvitto ens.

  Men som artikeln säger så är det inte något krav att bli delgiven åtal. Om GSW så önskar så finns det ju möjlighet att skjuta upp handläggningen så att det finns tid att sätta sig in i åtalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kristina Svartholm25 april, 2013 12:13

   Men är inte delgivning av själva förundersökningen obligatorisk? Jfr även Åklagarmyndighetens hemsida http://www.aklagare.se/Aklagarens-roll/Forundersokningen/Slutdelgivning/

   Gottfrids möjligheter att få mer tid för att förbereda sitt försvar är säkert mycket goda. Troligen kommer han ju att få sitta i häkte under den tiden, så ber han om mer tid ber han samtidigt om längre tid i häkte. Det beviljas säkert.

   Radera
  2. Sist jag kollade så var inte Svenska häkten jättemysiga. Hur går det för honom? Hur mår han?

   Radera
  3. Kristina Svartholm25 april, 2013 14:52

   Fängelset - i hans fall anstalten i Mariefred - ger ett avsevärt mycket bättre intryck än höstens häkte (Sollentuna). Han mår bra och behandlas väl av både personal och medfångar.

   Radera
  4. Man får nog ta uppgifterna GSW lämnat med en rejäl nypa salt. Han kan ha blivit korrekt delgiven men vill få det att framstå som något annat. Han är dömd kriminell, det får man inte glömma bort.

   Radera
 5. Marianne Ny har ju hävdat att möjligheten att sätta någon i häkte möjliggör att man straffar någon som borde straffas även om det inte går att bevisa det inför domstol

  SvaraRadera
 6. Har inte GSW någon försvarsadvokat som borde sett till att han fått förundersökningsmaterialet? Känns som ett lamt engagemang från deras sida om du frågar mig. Åklagaren kan inte ta ansvar för att allt i hela världen. Det är väl därför man också har advokater? Det är kanske där vi ska börja tala om rättssäker prövning?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.