2013-06-24

Floskel-EM mot krisen

I slutet av veckan håller EU toppmöte, igen. Euro-krisen försöker man förtränga (trots att den nu även drabbar länder i andra ändan av skalan, som Finland). Däremot går det inte att ducka för de skenande arbetslöshetssiffrorna.

I ett närmast sovjetiskt uttalande inför toppmötet säger Europeiska rådets president Herman van Rompuy "[Arbetslösheten] har blivit en av de mest angelägna frågorna i de flesta, om inte alla, medlemsländer. Det är därför vi måste göra vårt yttersta för att hantera det tillsammans."

Som den uppmärksamme läsaren noterar, så innehåller detta uttalande inte en stavelse om vad som bör göras. Och det kan man kanske förstå, eftersom EU och dess ledare missat vad det hela handlar om.

Jobb uppstår inte ur tomma luften. Om man vill bekämpa arbetslösheten, då måste man börja med att få fart på företagandet.

Och där gör EU det mesta fel. Europas företag drabbas av ökat krångel och ökad byråkrati. I många EU-länder straffar man människor som har skapat något med skyhöga skatter. Den gemensamma valutan skapar en diskrepens mellan penningpolitik och verklighet som får marknaden i obalans. Euro-krisens politiska panikåtgärder har undergrävt förtroendet för hela bankväsendet. En överdriven "harmonisering" slår sönder det som var Europas styrka, nämligen dess mångfald. Och för varje gång EU-kommissionen, ministerrådet eller Europaparlamentet sammanträder – så får EU:s företag allt kortare koppel.

Så det är inte alls att förvånas över att arbetslösheten går upp och att tillväxten sjunker i EU. Politisk och byråkratisk klåfingrighet håller på att göra oss alla fattigare.

Europaportalen: Krisen kastar mörka skuggor över EU-toppmöte »

13 kommentarer:

 1. EM i floskologi. LOL

  van Rompuy har inte så få likheter med Martin Ljungs figur i den här sketchen:

  Vi ska klara av det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Den slänger jag in som knorr på bloggposten. Tack!

   Radera
 2. Vad är att missförstå i van Rompuys uttalande? Han förespråkar ju uttryckligen interventionism.

  I övrigt framgår sällan i dina egna texter vad som bör göras HAX.

  Vad är det för fel på harmonisering och gemensam valuta ur libertariansk synpunkt?

  Frågan är väl snarare om harmonisering skall uppnås genom samreglering eller avreglering, och om vi vill ha centralbankssystem och fiatpengar eller ärliga pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad det är för fel på centralstyrning, överstatlighet och kommandoekonomi - ur en libertariansk synvinkel?

   Jaa, du...

   Radera
  2. Vad är fel på avreglering och internationella pengar såsom guld? Vad är rätt med en centralstat och centralbank i Mälardalen - ur libertariansk synvinkel?

   Släpp den nationalistiska sargen HAX.

   Radera
  3. Herr Anonym:

   Jag anser att HAX beskrivning av EU känns mer överensstämmande med verkligheten...

   EU var väl en god tanke från början, men nu??!


   Avregleringar och guldmyntfot? Var ser du sådana förslag komma från dagens EU? Och alla andra liberala förslag typ att avkriminalisera droger? Att avskaffa sexköpslagen och den medeltida kopplerilagen? Att riva upp systemmonopolet? Att avskaffa spelmonopolet? Att privatisera statstelevisionen och avskaffa tevelicensen?

   Väntar nyfiket på svar.

   Radera
  4. @ Jonte

   Diskussionen handlar om vad som konkret bör göras, inte "verklighetsbeskrivningar".

   Om du tror nationalistisk isolationism är räddningen från svenska säregenheter som sexköpslagen, drogfobi, och Systembolaget så lycka till.

   Radera
 3. Det jag personligen tror behöver göras för att få EU på fötter igen är en ny Marshall-plan för att rusta upp infrastruktur (både elektronisk sådan som myndighetshemsidor etc och fysisk som el, vatten, vägar och bredband) och riktade punktinsatser för företagande, istället för att sänka in miljoner och åter miljoner in i ineffektiva banker som bara kräver mer och mer...

  Men det där med tyckande och soffpolitik är ju skitlätt när man är en anonym svensson som jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marshall-planen innebar att USA pumpade in pengar till Europa. Det är nog väldigt tveksamt om de är så sugna på att upprepa detta... ;o

   Vi kanske kan be Kina om hjälp (men priset lär bli dyrt)

   Radera
  2. Jojo, USA är ju kört, men till skillnad från slutet av WW2 så är stora delar av Europa INTE sönderbombat nu. Därför tror jag att EU idag kan bekosta en sådan upprustning själva. Börja med att strypa jordbruksstöden vetja!

   Men ju längre tiden går desto mer kommer pengarna försvinna, därför krävs handling inom de närmsta tio åren. Om inget har hänt till parlamentsvalet 2024 så tror jag EU är kört på riktigt. Och då är det definitivt ute med stabiliteten...

   Radera
  3. Jag tror det bästa är att inte centralt planera infrastruktur och sen genomföra det för att folk ska få jobb. Det kommer bli massa missriktad energi.

   Det bästa tror jag är att säga upp alla som jobbar offentligt. Gör dom nåt som är värt att ha kommer jobben uppstå i privata sektorn (ja -- även att ta hand om svaga).

   När man ändå håller på kan man ge alla sparken privat liksom offentligt och samtidigt avskaffa all byråkrati. Sen be folk se sig om efter nåt som verkligen behöver göras i sin omgivning. Och sen gör man det som behöver göras. Som det finns efterfrågan på.

   Det är lite teoretiskt, men 100 % arbetslöshet och total otrygghet för alla skulle ge Svensson en välbehövlig kittling av verkligheten. Och skaka loss alla byråkrater som inte skapar något riktigt välstånd. Och alla dom som återgår till sina gamla sysslor får ett kvitto på att dom gör nåt vettigt av sina liv, dvs nåt som andra har nytta av.

   Radera
  4. wertigon: Visst, Men det är exakt det EU INTE gör. Vi bygger fast det där jävla jordbruksstödet ännu hårdare. Vi byråkratiserar, fördyrar, fördummar - offentsivt.

   Radera
  5. HAX, är det inte därför PP skall röstas in, för att få förändring?

   Radera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.