2013-08-28

Dejting-siterna - moralpanikens nästa offer?


Den nya brittiska nätcensuren innebär att bland annat porr-siter blockeras, by default. Om man vill se porr, då måste man vända sig till sin internetoperatör och uttryckligen ändra denna inställning. Vilket är ett märkligt förhållningssätt mot en fullständigt laglig verksamhet. Och sunkig moralpanik.

Notera orden "bland annat". För det är mycket mer som riskerar att drabbas av samma nätcensur. Till exempel dejting-siter. Detta motiveras med att det kan förekomma prostitution på nätets kontaktförmedlingar. (Även om detta bara gäller en försvinnande liten del av alla kontaktannonser på nätet.)

Räkna kallt med att fler länder kommer att följa britternas exempel. Och man kan misstänka att nätets kontaktförmedlingar också ligger i farozonen vad gäller att få sina betalningskanaler blockerade av de stora kreditkortsföretagen. (På samma sätt som de i dag blockerar till exempel sexbutiker.)

Till att börja med skall staten inte ägna sig åt förhandscensur. Om något som förekommer misstänks vara olagligt, då skall detta prövas på ett rättssäkert sätt i en juridisk process. Sedan kan det bli fråga om att ställa någon till svars eller att stänga ner en web-sida. Detta är en grundläggande princip i en rättsstat.

Dessutom saknar staten mandat för att censurera icke olaglig verksamhet. Vad som skall vara tillåtet respektive förbjudet avgörs av lagstiftningen. Politikerna får helt enkelt inte börja stänga ner websidor och plocka bort information bara för att de själva ogillar den. Detta är centralt för att man skall kunna tala om yttrande- och tryckfrihet.

Detta handlar om värden som är centrala för vår demokrati.

Medborgarna skall behandlas som vuxna människor – inte som undersåtar vars liv styrs av en härskande politisk klass.

12 kommentarer:

 1. I sjäva verket så är våra politiker livrädda för internet.
  Helt plötsligt har de upptäckt at de inte längre kan styra den informatiion som de vill delge oss individer.
  Att då försöka införa censyr på nätet genom att skylla på tex. olaga fildelning, groming, nätmobbning, sexullt innnehåll, terrorism, m.m. är enbart ett sätt för att kunna införa en global censur av internet.

  Hittade följ. uttalnde av John Kerry (USA´s utrikesminister) där han utalar sig just om det ”hot” som internet utgör för våra makthavare i en artikel på Nya Dagbladet [1] :

  ”Utan internet hade det varit enklare för regeringar att kontrollera människor. Det sade USA:s utrikesminister John Kerry när han besökte den amerikanska ambassaden i Brasiliens huvudstad Brasilia.

  USA:s utrikesminister John Kerry besökte den 13 augusti USA:s ambassad i Brasiliens huvudstad Brasilia. Han ondgjorde sig då över internet. Enligt honom försvårar det arbetet för regeringar att kontrollera människor.

  – Denna lilla sak som kallas internet. … den gör det mycket svårare att styra, sade Kerry enligt amerikanska UD”. [2]

  [1] http://nyadagbladet.se/utrikes/kerry-internet-gor-det-svarare-att-styra-manniskor/

  [2] http://www.state.gov/secretary/remarks/2013/08/213088.htm

  Tyvärr så tror jag att många av oss ligger steget före och att det redan finns allternativ till WWW så våra makyhavare kan nog känna sig blåsta på sina försök att införa censur på just WWW.

  SvaraRadera
 2. Bitcoin och mesh networks, trevlig resa mot friheten!
  Och tack säger vi till staten, som skyndar på sin egen död snabbare och snabbare.

  SvaraRadera
 3. Jag har full förståelse för att gaysajter blockeras. Det är ren HIV profylax

  SvaraRadera
  Svar
  1. Live and let live29 augusti, 2013 08:57

   Det är ok att komma ut ur garderoben nu, du behöver inte slåss mitt ditt inre jag längre.

   Radera
 4. Nej, jag är inte intresserad av vare sig din påle eller din bajsglugg " live and let live"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Live and let live29 augusti, 2013 21:57

   Micke klarar du fortfarande inte av att använda [Svara] knappen!

   Sedan vad får dig att tro att du skulle få min påle eller bajsglugg nädu en sådan som dig får vara glad om du hittar ett träd med en pinne och ett hål.

   Däremot vore det bäst för dig själv om du vore rak och erkänner vad du verkligen är och kommer ut ur garderoben istället för att bekämpa dig själv genom att sprida gegga här!

   Radera
 5. spam spam spam ...

  /anti-spam institute

  SvaraRadera
 6. Live and let live fick tydligen inte nog under Prideveckan och nu raggar han vidare hos Hax. Pröva hos Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Live and let live30 augusti, 2013 22:56

   Fortsätt du att hoppas, ditt problem är dock att ingen straigt eller gay skulle ta i dig med en tång. Du vet att alla de värsta anti-gay personerna alla är bögar som inte vågar komma ut så återigen kom ut ur garderoben så skall du se att ditt liv bli lättare att leva!

   Radera
 7. Du hoppas förgäves här Live and let live.
  Håll dig du till de andra tarmtrollen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jäklar vad försöker flörta, fattar du att ingen är intresserad! Stick till ditt träd nu din neandertalare!

   Radera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.