2013-10-01

Snowden kan få EU:s frihetspris

Pressmeddelande från Piratpartiet:
Whistleblowern Edward Snowden en av tre kandidater till EU:s frihetspris 
Whistleblowern Edward Snowden, som avslöjat USA:s globala massövervakning, är nu ett steg närmare att få Europaparlamentets Sakharov-pris. Priset delas varje år ut till en person eller grupp som tagit strid för frihet och mänskliga rättigheter. 
-Nu är Snowden en av de tre kandidater som Europaparlamentet slutligen har att välja mellan. Detta är glädjande då han är en kandidat som skulle vara väl förtjänt av priset. Hans avslöjanden har långtgående konsekvenser vad gäller vanliga människors rätt till privatliv och fri information, säger Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet. 
-För oss svenskar känns detta extra angeläget, eftersom Snowden har visat hur Sverige och FRA är en del i det globala övervakningsnätverk som USA bygger upp, säger Amela Andersdotter, även hon ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet. 
Edward Snowden nominerades av Europaparlametets gröna grupp, där Piratpartiet ingår. I ett pressmeddelande från gruppen sägs bland annat "Edward Snowden har riskerat sin frihet, för att vi skall kunna försvara vår frihet." 
-Att Edward Snowden nu är en av kandidaterna till EU:s Sakharov-pris är en tydlig signal till Sverige och unionens övriga medlemsstater. Ge denne modige man asyl hos oss, avslutar Christian Engström ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

5 kommentarer:

 1. Samtliga nominerade:

  Please note that this evening, the joint AFET/DEVE meeting shortlisted the following three nominees for the 2013 Sakharov Prize:
  - Ales Bialatski, Eduard Lobau and Mykola Statkevich on behalf of all Belarusian political prisoners
  - Edward Snowden
  - Malala Yousafzai

  ...en respektingivande lista.

  SvaraRadera
 2. Locka inte hit Snowden som Engström vill.

  Sverige går inte att lita på!

  SvaraRadera
 3. Han skulle aldrig lämna Ryssland för att komma till Sverige. Vilket väl säger det mesta på 50 tecken.

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte att Snowden välkomnas av vår "marionettregering". Varför fick t ex asyllandet Bolivia indraget bistånd strax efter Obama-besöket och varför avgick biståndsministern?

  SvaraRadera
 5. Det lär bli första gången en CIA-op får fredspris. ;-)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.