2013-11-09
EU dödar offentlighetsprincipen
Den svenska offentlighetsprincipen är en juvel. En sällsynt juvel, sett i ett internationellt perspektiv.
Offentlighetsprincipen ger medborgare och media insyn i maktutövningen. Vilket är en förutsättning för att makten skall kunna granskas och för att ansvar skall kunna utkrävas. Vilket i sin tur är en förutsättning för att det alls skall vara någon mening med allmänna och demokratiska val.
Så det var väl bara en tidsfråga innan den härskande politiska klassen skulle försöka inskränka den.
Förevändningen är EU-anpassning. Så kallad "harmonisering".
Ursäkta mig, men om priset för ett svenskt EU-medlemskap är att Sverige skall offra sin offentlighetsprincip (och därmed vattna ur sin demokrati) – då skall det inte vara något jävla EU. Då skall Sverige lämna unionen. Genast.
Historien är att riksdagen snart kommer att besluta om en ny lag som gör att myndigheter kan hemligstämpla dokument som har koppling till EU-samarbetet. Vilket, när lagen är klubbad, kommer att ske regelmässigt.
Det demokratiska underskottet i EU är illa nog som det är. 70-80 procent av våra lagar kommer från EU. Och i EU är det redan svårt, snårigt och ibland omöjligt att få klart för sig vad som är på gång. Även för oss som jobbar i firman. Och nu tänker man alltså stänga ännu ett fönster genom att begränsa den svenska offentlighetsprincipen.
Vad skall vi med tryck- och yttrandefrihet till om vi ändå inte får reda på vad makteliten har för sig?
Det är nästan svårt att finna ord för hur viktigt detta är. Maktutövningen skall ske med offentlig insyn och under öppna demokratiska former. Annars har vi inte en demokrati värd namnet.
Att betong- och batongpartierna i riksdagen är beredda att ställa sig bakom en sådan lag – det innebär att de samtidigt förlorar sin demokratiska trovärdighet.
Och att hemlighetsmakeriet i maktutövningen ökar samtidigt som övervakningen av medborgarna blir allt mer allomfattande – det är en deprimerande bekräftelse av vad som faktiskt är på gång.
Avgå – alla!
DN: EU-dokument kan bli hemliga med ny lag »
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det verkar som att myndigheter i Sverige redan idag (själva!) kan hemligstämpla precis vad de önskar. Den svenska offentlighetsprincipen ger jag alltså inte mycket för. /Anders
SvaraRaderaDet är förjävligt, men ändå kommer 4 av 5 liberaler rösta på partier som gillar EU-medlemskapet.
SvaraRaderaSå länge folk röstar på skit så kommer de få skit..
Det här kommer att gå obemärkt förbi...
SvaraRaderaCirkulera, här finns inget att se!
/A
På sätt och vis ser jag inte problemet med den här lagen - allt den säger är att om ett land hemligstämplar information så krävs det att Sverige också hemligstämplar informationen för att få ta del av den. Detta tycks mig som en rimlig request, även om det som du säger mycket väl kan leda till att saker som tidigare föll under offentlighetsprincipen nu INTE gör det.
SvaraRaderaEtt av PPs största åtaganden som jag dessutom tror vi kan vinna lite röster på i EU-valet är att i nästa mandatperiod börja kämpa för exporterandet av den svenska offentlighetsprincipen, genom att börja dra i trådar för att införa ett EU-direktiv som kräver en offentlighet i stil med den svenska. Detta vore väldigt simpelt att införa tror jag, och med mycket goda argument - röstare måste veta vad deras folkvalda gör helt enkelt. :)
Det är troligen ett för långt steg att få EU att acceptera svensk offentlighetsprincip. Men EU behöver en Freedom of Information Act där man kan gå till domstol för att begära ut dokument och där EU måste överyga domstolen om varför ett visst dokument/uppgift i dokumentet ska vara hemligt. Sverige behöver också det som tillägg till offentlighetsprincipen.
SvaraRaderaPS.Helt rätt. Sverige ut ur EU. Tyvärr är extremvänstern som dominerar svenska PP inte med på det.
Den här nedmonteringen har pågått under många många år. Människor gnäller på gator och torg. När det är färdiggnällt så går man tillbaka till vardagen.
SvaraRaderaDet är en långdragen och svår procedur att lagstifta men om en ledamot blir filmad när vederbörande går till frissan på betalt arbetstid..... ja då tillkommer en ny lag som hindrar insyn på bara några dagar.
Roligt att SD som ofta kallas "antidemokrater" av typ all övriga partier och murvlar, är enda partiet som numera aktivt driver frågan om ett utträde ur Europas Undergång.
SvaraRaderaPP börjar jag förlora hoppet om, de får min röst till EU 2014, men sen måste extremvänstern i partiet tas i kragen om PP vill överleva. Slopa krav och uttalanden om massinvandring, genus, feminism och hbt, ALLA andra partier vurmar också för detta. PP måste inte vara motståndare till dessa fenomen, men man behöver heller inte driva dem aktivt då det finns gott om andra som driver dessa frågor.
Ska breddning ske kan ni rikta in er på avskaffandet av sexköpslagen och narkotikapolitiken. Det är områden i svensk politik som får alldeles för lite uppmärksamhet trots att vanstyret är lika stort där som på andra områden.
Jag är livrädd för att CE och/eller AA ska åka ut ur EU-parlamentet 2014 pga sjabblet med det politiska kapitalet här på hemmaplan. Tror ni mig inte? Vänta och se...
Helt rätt. Ut med Nipe och Troberg ur partiet.
RaderaJag delar din uppfattning till fullo Amnexis. Risken är tyvärr uppenbar...
Radera/A
Vad gäller den svenska offentlighetsprincipen och hemligstämpling så skall man bara be att få se ett beslut med besvärshänvisning på den/de specifika handlingar man vill se. Det finns några undantagsregler i sekretesslagen som medger att myndigheterna kan hemligstämpla visst material. Främst gäller det enskilda personers förhållanden. Exempelvis patientförhållanden: sjukjournaler och liknande personliga omständigheter. Av konkurrensskäl kan också exempelvis sammansättningen av ett visst preparat som används, exempelvis i forskningsprojekt, hemlighållas.
SvaraRaderaMen undantagen är få. Vill man överklaga dem, så begär man alltså först ett skriftligt beslut på att handlingen inte lämnas ut på grund av hemligstämpel. Sedan överklagar man till närmast högre instans inom myndigheten (i det skriftliga beskedet ska myndigheten själv ange till vilken instans som ett överklagande kan göras, så kallad besvärshänvisning).
Det är viktigt att man verkligen överklagar sådana handlingar som man misstänker är ogrundat hemligstämplade. På samma sätt är det viktigt att anmäla sådana fall där handlingar i n t e har registrerats på myndigheten, handlingar som flyter runt utan att ha någon tillhörighet på någon avdelning och så vidare.
- noone