2013-12-03

EU är ett anti-liberalt projekt


Att vara liberal är att ge människor frihet. Alla andra ideologier vill ändra på folk; tvinga in alla i en mall; tvinga alla att göra på ett visst sätt; one size fits all.

I det liberala samhället är det helt OK om folk vill leva i socialistiska kollektiv, leva gröna-vågen-liv ute i skogen, leva efter religiösa dogmer eller bara gneta på för att få ihop till amorteringarna – så länge de inte tvingar någon annan att göra det samma. Leva och låta leva. Mångfald och tolerans.

Detta skiljer inte bara liberalismen från andra idéströmningar – utan även från politiska projekt som EU.

EG:s fria rörlighet var bra. En viss harmonisering för att underlätta handel är också bra, men det brukar marknaden ordna bäst på egen hand. Om det bara hade stannat vid det.

I dag är EG ersatt med EU, den Europeiska Unionen. Det är ett överstatligt politiskt projekt. Det ersätter mångfald och dynamik med centralstyrning. Det ersätter fri ekonomi med kommandoekonomi. Det flyttar makten uppåt – från medborgare till politiker, från medlemsstater till Bryssel och från de demokratiska institutionerna till icke-valda byråkrater.

Det är omöjligt att samtidigt vara liberal och att vara för EU. Om man alls menar något med ord som frihet, mångfald, öppenhet, fri marknad och demokrati – då är EU en katastrof.

Problemet är att så få liberaler tar denna fight. Istället överlåter de EU-motståndet till nationalister, rasister, protektionister, ludditer och surkart.

Ett öppet och fritt Europa är en fantastisk möjlighet. Frihet, tillväxt och utveckling växer ur mångfalden. Den fria rörligheten skapar fred, kreativitet och entreprenörskap. Det borde vara den liberala visionen för europeiskt samarbete.

5 kommentarer:

 1. Och var har vi förbuds-liberalerna när ämnet är vapen? Droger? Alkohol? Rå mjölk? Sex? SMS-lån? Rädningsväst?

  SvaraRadera
 2. Undrar hur du skull ha resonerat ifall du hade levt för 50 år sedan?

  SvaraRadera
 3. Rationalitetspartiet03 december, 2013 23:50

  Det kanske beror på att de flesta "liberaler" sålt ut sig och blivit högt betalda megafoner för storföretags-stat-militär-lobbyist-överheten. Typ, WTO är bra, EU är bra, EPP är bra, TTIP är bra, ACTA är bra, WIPO är bra, NSA är bra, Republikanerna är bra, Reinfeldt är bra, Pentagon är bra, NWO är bra, Bilderberggruppen är bra, World Economic Forum är bra, Patriot Act är bra, globalisering på storföretagen villkor är bra, osv.

  SvaraRadera
 4. Sonny Johansson13 januari, 2014 06:54

  EU främjar ju dock bland annat fri rörlighet, frihandelsavtal med mera.
  Det har t.ex. dessutom blivit billigare att använda telefonen när du är utomlands pga EU-Kommissionen.

  Makten är inte flyttad från folk till politiker då politiker fortfarande legitimeras vid allmänna val, sen är det orimligt att EU t.ex. ska bestämma över hur mycket varg vi får skjuta i Sverige, eller hur vårat snus ska vara.
  Detta är dock fighter som främst våra "höger"politiker tar, med varierande framgång.

  Europa har blivit ett tolerantare, friare, fredligare och ett allmänt öppnare ställe att leva på sen EU grundades.
  Liberalismens grundtankar i internationell politik är (som du förhoppningsvis känner till) just dessa.. Fred, frihet & tillväxt, EU hjälper till att tillgodose alla tre.

  Detta är mina tankar kring EU, försöker inte att ändra din åsikt om EU som den goda liberal jag är.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.