2014-01-14

TTIP rundar den demokratiska processen?


Det har börjat cirkulera uppgifter i den internationella pressen om att president Obama vill införa ett slags "fast track" för internationella avtal – där makten i allt väsentligt flyttas från kongressen till Vita Huset.

Man kan bara spekulera – men det känns inte speciellt långsökt att anta att den amerikanske presidenten tycker att det är för stökigt att försöka få internationella avtal genom det demokratiska maskineriet. Speciellt nu när avtal som TPP och TTIP är kraftigt kritiserade.

Det gäller att hålla ögonen på det här. Och att vara uppmärksam på vad som sker på vår sida Atlanten. Det skulle knappast förvåna någon om EU har något liknande i rockärmen. EU-Kommissionen och medlemsstaterna är rimligen inte intresserade av att bli överkörda av de folkvalda när det gäller TTIP, på samma sätt som skedde när det gäller ACTA-avtalet.

Korporativismen breder ut sig, på demokratins bekostnad.

4 kommentarer:

  1. Som jag har förstått det är det helt nödvändigt med fast-track för att överhuvudtaget få igenom något internationellt avtal i USA. Fast-track betyder att Kongressen endast kan rösta ja eller nej till ett avtalsförslag, inte gå in och ändra i enskildheter. Man kan tänka sig hur glada de man har gjort avtalet skulle bli om USA kom tillbaka med ett avtal som hade justerats av samtliga ledamöter med en industri som berörs i sin delstat.
    Janne

    SvaraRadera
  2. Jag skulle vilja att du, HAX, närmare beskriver vad en folkvald är för något och hur Von Roumpoy och Barosso stämmer in på den bilden.

    SvaraRadera
  3. Bindande internationella överenskommelser måste ratificeras av den amerikanska Senaten. Det går inte att runda.

    Vad man kan göra är förstås att hålla sig till sådant som inte är tvingande och som inte erfordrar ny lagstiftning. Detta hotar Obama nu på miljöområdet eftersom han inte får igenom ny miljölagstiftning.

    Det är förstås lite pikant att värdens demokratiska ledare vill börja styra med presidentdekret. Sådant tycker man hör mer Vitryssland till.

    SvaraRadera
  4. Men även i EU förekommer sådant tjuvtricks. Terroristfinansspårningsprogramavtalet (TFTP) strider klart och tydligt mot EU:s personuppgiftsdirektiv. Ändå tycker man glatt att man kan ratificera ett sådant avtal och efterleva det, utan att ändra i själva direktivet. Det får en att undra vilken annan lagstiftning som man bara kan avtala bort.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.