2014-02-18

57 miljarder kronor på drift i EU

Europaportalen skriver...
"2012 var tredje året i rad där antalet fel i EU:s budget ökade. Från att 2011 ha utgjort 3,9 procent av alla utgifter bestod 4,8 procent av EU-budgeten 2012 av fel."
Det är svårt att veta hur mycket av detta som är fusk och vad som är missar i formalia som ofta saknar verklig betydelse. Och det är lika mycket ett problem hos medlemsstaterna (som administrerar utbetalningar av EU-stöd) som hos EU-kommissionen.

Men faktum kvarstår. Av 136 miljarder euro i EU:s budget för 2012 har man inte koll på 6,5 miljarder euro. I svenska pengar blir det drygt 57 miljarder kronor.

(Det motsvarar ungefär vad svenska staten satsar på utbildning och universitetsforskning. Det är betydligt mer än den svenska försvarsbudgeten. Det är mer än den svenska kulturbudgeten, integrationspolitiken, och biståndet – tillsammans.)

Något liknande hade man knappast kommit undan med i det privata näringslivet. I vart fall inte med mindre än en polisanmälan.

Men detta är EU. Så även om Sverige kommer att säga nej till ansvarsfrihet för kommissionen när ministerrådet fattar sitt beslut – så kommer majoriteten av medlemsstaterna att låta kommissionen löpa. Lika illa är det i Europaparlamentet. Några ledamöter kommer att sätta ner foten och säga nej – men de flesta kommer att se mellan fingrarna med det som sker.

Business as usual...

Europaportalen »

6 kommentarer:

 1. HAX! Om du träffar Gunnar Hökmark kan du ju fråga om han tror sig hitta till sin plats i plenisalen inför den här omröstningen!! (Du kommer väl ihåg när han inte "hann" fram för att lägga ett misstroendevotum mot Barroso?)

  SvaraRadera
 2. FYI: Dissidentmedia rapporterade om EU/USAs olagliga inblandning i Ukraina, blev blockad av Google:

  http://nsnbc.me/2014/02/09/nsnbc-blocked-google-well-timed/

  SvaraRadera
 3. Det påminner mig, varför har man inte hört ett knyst från pirathåll om korruptionskostnaderna som kom upp för ett par veckor sedan. Varför inte?

  SvaraRadera
 4. Ingen jävel inom systemet bryr sig eftersom målet är uppnått.

  Målet är att posera som alla goda gåvors givare och inhösta beundran för detta bland sina gelikar och korkade väljare.

  Påminner starkt om Sveriges biståndspolitik. Ett stort antal slantar SKALL tryckas ut till diverse projekt, ingen jävel bryr sig om resultatet, det är poserandet som är det viktiga.

  Äckligt.

  Dessutom vill de ha min RÖST för att kunna fortsätta med viss legitimitet.

  Tvi vale.

  SvaraRadera
 5. Hint: Enligt OSCD så kan man inte förklara 1/3 av Sveriges budget.

  Jag tror inte folk fattar detta: Staten/kommun har 1500 miljarder och leka med. Med 3% tillväxt så får det 45miljarder till varje år utan att höja skatt. Ändå har det varit besparingar varenda år sedan 1990 och skatterna för arbetare är högre än någonsin (minimum 75%).

  Slöseriet är det som OSCD pekar på. Detta för 57 miljarder för hela EU till peanuts.

  Varenda avdelning med budget är samma sak: De får ett anslag vid början av året. Vid slutet av året så är det panik att slösa bort pengarna. Köpa pennor eller vad som helst. Detta eftersom ett socialistiskt system är perverst:
  Om man sköter sig under budget = mindre anslag.
  Missköter man sig över budget = stor chans till extra anslag.

  Detta förklarar misären trots enorma tillgångar.

  SvaraRadera
 6. Det finns INGA incitament för att sköta sig INOM systemet.
  Enda sättet är att överge de bastioner som de styrande befäst, och lämna detta åt sitt öde.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.