2014-04-11

Justitieminister Ask vill fortsätta datalagringen (och övervaka fler mer)

I en intervju med SR Ekot säger justitieminister Beatrice Ask (m) att teledatalagringen behövs. [Länk»]

Även om reglerna nu måste skrivas om – så vill Ask att man skall fortsätta lagra data om alla svenskars telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. Det är nödvändigt, säger hon.

Såpass.

En som inte håller med är Gunnar Hökmark, som är moderat ledamot av Europaparlamentet. Han låter som rena piratpartisten och menar att det är fel att lägga "de ekonomiska resurserna i kampen mot grov brottslighet på att följa dem som det inte finns några misstankar på i stället för att genom en intelligent underrättelseverksamhet fokusera på dem som förbereder brott mot vårt samhälle". [Länk»]

EU-domstolen är också tydlig när den ogiltigförklarar EU:s datalagringsdirektiv. Den hämningslösa massövervakningen av vanligt, hederligt folk är en del av problemets kärna. Det är här kränkningen mot våra medborgerliga rättigheter sker. Övervakning skall bara riktas mot människor som är misstänkta för att ha begått eller vara på väg att begå allvarliga brott.

Och när det gäller det senare – övervakning av människor som verkligen är misstänkta för brott – spar Beatrice Ask inte på krutet. Hon vill permanenta övervakningslagar som hitintills varit tidsbegränsade, som flyttar fram statens möjlighet att avlyssna människor. Hon låter makten över avlyssningsbeslut långsamt glida från domstolarna till enskilda åklagare. Hon vill att staten skall få utökade möjligheter att använda överskottsinformation. Och hon utökar möjligheterna att använda preventiva tvångsmedel (förebyggande avlyssning och övervakning), vilket riskerar att bli en gummiparagraf som kan utnyttjas lite hur som helst. [Länk»]

Enkelt uttryckt: Justiteminister Beatrice Ask (m) vill flytta fram statens möjligheter att övervaka människor som är misstänkta eller som kan tänkas bli misstänkta för brott.

Men hon nöjer sig inte med det: Hon vill fortsätta använda datalagringsdirektivet för att övervaka alla som inte är misstänkta för något brottsligt över huvud taget.

Man undrar om det finns några gränser för hur mycket övervakning Beatrice Ask kan tänka sig. Allvarligt talat. Var går hennes gräns? Hur mycket längre är hon beredd att gå?

I en utfrågning i Europaparlamentet 2009 meddelade Ask att hon inte tänker stanna upp för att utvärdera den övervakningsapparat vi redan har byggt upp. Hon menade att det inte finns tid. Istället vill hon att vi skall rusa vidare in i övervakningsstaten. I blindo, verkar det som.

Inte blir det bättre av att Ask verkar sakna rimliga referensramar vad gäller rättssäkerhet, rättsstatens principer och medborgarnas fri- och rättigheter.

Vårt lands justitieminister är en farlig människa. På riktigt.

20 kommentarer:

  1. Rationalitetspartiet11 april, 2014 20:58

    När Bahnhof vägrar att datalagra efter denna EU-dom tror jag att det blir omöjligt för svenska myndigheter att upprätthålla lagen. Ska svenska åklagare dra Bahnhof inför rätta för detta öppna lagtrots under pågående valrörelse? Och om de gör det lär Bahnhof sätta hårt mot hårt och överklaga hela vägen upp till EU-domstolen. En PR-mässig mardröm för regeringen.

    Och eftersom Bahnhof gör detta lär det bli ett rejält kundtryck på andra operatörer att följa efter. Det räcker med att ett par tre ytterligare operatörer hakar på så är snöbollen i rullning.

    Slutsats. Den svenska lagen är de facto satt ur spel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur kan det vara en lag som strider mot överordnade bestämmelser?

      I grunden är detta reverserad anarkism. Anarkism i sin grundform betyder att det inte finns någon härskare utan alla står på samma nivå i samhället, och lagen består av att inte skada andra. Direkt eller indirekt.
      Det betyder också att det inte finns en överordnad instans att överklaga till eftersom alla står på samma nivå.

      Ask säger i princip här att hennes ord gäller, och att EUs regler inte har legitimitet. En arkaistisk ståndpunkt. Samtidigt som hon sätter sig över alla andra genom att övervaka.

      Reverserad anarkism.

      Radera
  2. Varför inte bara förstärka demokratin och låt folket själv få bestämma hur de vill ha det?
    Mer om detta:
    http://democracydoneright.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Därför att det aldrig kommer att hålla i praktiken, alla frågor kommer att styras av det största särintresset eftersom Svensson inte har möjlighet att sätta sig in i alla frågor.

      Radera
    2. Det fungerar ju i Schweiz.

      Radera
    3. Nej, det fungerar inte på det sättet i Schweiz, regeringen beslutar fortfarande om folkomröstningar som förvisso inte är vägledande utan beslutande men folket har ingen större möjlighet att tvinga regeringen till en folkomröstning. Besluten som fattas av folket är dessutom rätt så skeva rent demokratimässigt eftersom den sida i folkomröstningarna som har störst resurser vinner i nio fall av tio. Valdeltagandet i deras folkomröstningar är tenderar dessutom att vara rätt så lågt (30-40%) vilket är ytterligare en indikator på att det inte fungerar...

      Radera
    4. Har du källa på att den schweiziska regeringen kan säga nej till en folkomröstning? Det är ju trots allt mer demokratiskt att 30% av folket är med och beslutar än några hundratals riksdagledamöter. Riksdagsrosten.se visar att riksdagen representerar folket dåligt. Datalagringsdirektivet är ett sådant.

      Radera
  3. Och post- och telestyrelsen (PTS) meddelade i eftermiddag att man beslutat att inte ingripa mot operatörer som inte lagrar data...

    SvaraRadera
  4. De tre senaste justitieministrarna har varit totalt livsfarliga...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka tänker du på?
      Beatrice Ask. Thomas Bodström, Lena Hjelm-Wallén Laila Freivalds
      Gun Hellsvik uppfattade jag som OK.

      Radera
    2. Beatrice Ask. Thomas Bodström.

      Laila Freidvalds var det som stoppade flygvapnet från att flyga ner beredskaps-hercan till Thailand efter Tsunamin (samtidigt som både Italien och Tyskland körde ner chartrade flyg för att hämta hem landsmän)...har aldrig fått någon vettig förklaring till varför.

      Hellsvik införde systemet med att testa alla som misstänks vara narkotikapåverkade...

      Tyvärr är jag aningen ung för att ha bättre koll på tidigare ministrar, men vågar säga att det sluttande planet mera ser ut som en avgrund...

      Radera
  5. Anonym @ 21:05: Ett sådant parti finns: Aktiv Demokrati.

    SvaraRadera
  6. Operatörerna svarar genom att kräva miljardskadestånd från staten för kostnader för ett datalagringssystem som nu är värdelöst.

    Men oavsett vem som får stå för notan, skattebetalarna eller abonnenterna så är det ju pengar i sjön helt i onödan.

    SvaraRadera
  7. Och för den som må ha missat det
    Dataskyddsdirektivet förbjuder all registrering av personuppgifter som inte sker med den registrerades samtycke eller enligt i direktivet uttryckligt angivna undantag.

    Direktivet om integritet i elektronisk kommunikation föreskriver att teledata ska raderas eller anonymiseras när de inte längre fyller något behöv för tjänsten som sådan eller för att kunna ta betalt.

    Dessa två direktiv omöjliggör datalagringen såsom vi känner den, vilket är varför datalagringsdirektivet hade ett uttryckligt undantag från dessa. Ett undantag som nu inte finns.

    Det ankommer på justitieministern att upprätthålla dataskyddsdirektivet och direktivet om integritet i elektronisk kommunikation och det behövs inga långa utredningar, det är bara att ta tillbaka lagändringen så är det klart.

    Sen får justitieministern fundera så länge hon vill på vilka utredningsverktyg polisen ska ha.

    SvaraRadera
  8. Sannolikt är det redan så att grupper av brottslingar, terrorister m fl som har något att dölja redan gått över till vanliga pappersbrev som enligt lag ej får öppnas. Postverket har vare sig resurser, organisation eller stöd av lag för en sådan "massbevakning". Så var det med den saken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja alltså staten kommer alltid att ligga efter. Det är ju brottslingarna som bestämmer hur de vill kommunicera.

      Och om det vore så att datalagringen hade bidragit till en massa uppklarad brottslighet så hade det förstås varit bekymmersamt, men som läget är nu så känns det inte som en tyngre förlust.

      Radera
    2. I Tyskland där de utvärderade det som var väl uppklarningensökningen som kunde tillskrivas datalagringen i storleken 0.0013% eller något sådant.

      Radera
  9. Beatrice Ask är en patsy och mörkläggare och har en helt annan agenda än den officiella. Riktig poliskorruption på högsta nivå döljs i fall som Kapten Klännings Bravader med jätterubriker. Finnarna har mod att hugga tag i det som började på tidigt 1990-tal på narkotikarotlarna. När ska svenska utredare ta tag i kjolarna och köra igång? http://hbl.fi/nyheter/2014-04-10/592781/2-miljoner-beslagtas-av-aarnio

    SvaraRadera
  10. Tyvärr ser det inte bättre ut i S-lägret, Morgan är ute och cyklar han med, http://www.svd.se/nyheter/inrikes/datalagring-sverige-far-igen-eu-bot_3456620.svd

    /A

    SvaraRadera
  11. På tal om ingenting, har någon bilderna från när Säpo plåtade Gun Hellsvik, tack?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.