2014-05-19

Engström (PP): Piratpartiet är ett tydligt EU-kritiskt parti


Jag brukar inte återpublicera andras bloggposter rakt upp och ner. Men det här är tycker jag viktigt och förtjänar att spridas i så vida cirklar som möjligt.

I Sveriges Radios utfrågning inför EU-valet i morse landade journalisternas upphetsade försök att få sin bild av (PP) bekräftad i att huvudpersonen - Piratpartiets MEP Christian Engström - knappt fick en syl i vädret. Än mindre en chans att berätta vad han och Piratpartiet vill.

Nu kan man i och för sig aldrig få rätt mot journalister. Men de kan inte hindra en från att i andra sammanhang berätta vad man faktiskt tycker. Vilket Christian gör i en post på sin blogg, som också publiceras här nedan...

Piratpartiet är ett tydligt EU-kritiskt parti 
De borgerliga partierna har lyckats rätt väl med att sälja in sina talking points mot Piratpartiet till media. Man försöker framställa det som att vi säger att vi är EU-kritiska, men att vi inte är det i handling. 
Det beror rätt mycket på från vilket håll man betraktar frågan.
Vi piratpartister vill ha ett öppnare och mer transparent EU. Därför vill vi exportera den svenska offentlighetsprincipen till EU. Den borgerliga regeringen och sossarna, däremot – de inskränker offentlightetsprincipen i Sverige, med förklaringen att EU kräver det. 
Vi pirater vill ändra EU. De borgerliga partierna och sossarna vill ändra Sverige. Vem är det som är EU-kritisk här?
Vi piratpartister slåss envist mot att regler (som får samma kraft som lagstiftning) förhandlas fram av icke-valda byråkrater, bakom stängda dörrar i olika handelsavtal. Det gällde Acta-avtalet och det gäller TTIP-avtalet. 
Vi pirater vill skapa öppna, demokratiska processer. Den svenska regeringen försvarar slutenheten och hemlighetsmakeriet i EU. Vem är det som är EU-kritisk här? 
Vi piratpartister har en plan för hur man skulle kunna ge EU ett nytt fördrag som är begripligt, demokratiskt, som sätter den fria rörligheten och de medborgerliga fri- och rättigheterna i främsta rummet. Vi vill låta folket rösta om saken. Och vi är de enda som har något konkret att komma med i frågan. 
Vi pirater vill ge EU ett demokratiskt fördrag. Regeringen håller benhårt fast vid det monstruösa Lissabonfördraget, som för makt från människor till politiker, från medlemsstaterna till Bryssel och från folkets valda representanter till anonyma EU-byråkrater. Vem är det som är EU-kritisk här? 
Vi piratpartister vill att Sverige skall ha ett permanent undantag från euron. Vi menar att man inte skall köpa biljett till Titanic, när fartyget har börjat sjunka. Vi menar att valutasamarbetet dras med demokratiska problem, har transparensproblem och i grunden är en dålig idé. De flesta andra partier svävar på målet och (FP) vill till och med att vårt land skall ansluta sig till EU-valutan. 
Vi pirater vill hålla Sverige borta från euron. Regeringen och sossarna ger inga klara besked. Vem är det som är EU-kritisk här? 
Detta är i grunden piratfrågor: Öppenhet, demokrati och medborgarrätt. I den meningen är Piratpartiet ett tydligt EU-kritiskt parti. 
Sedan stämmer det att det finns frågor där vi inte har mandat från väljarna för annat än att följa vår politiska grupp, de gröna. Det kan till exempel gälla ekonomiska frågor som EU-skatt. Där är jag personligen motståndare. Men vi kan inte börja driva politik som inte finns i vårt program. Vi måste göra som vi sagt när vi gick till val. 
Piratpartiet skulle kunna vara mer EU-kritiskt. Inte mig emot. Men man kan inte komma och påstå något annat än att Piratpartiet ÄR tydligt EU-kritiskt i alla frågor som rör öppenhet, demokrati och medborgarrätt. 
Men märkligt nog tycks sådana frågor inte räknas i betong- och batongpartiernas värld.

1 kommentar:

  1. Har redan kommenterat en del hos Christian angående utfrågningen, men i det här ämnet så finns det väl en del att kontra med? Korta svar ger mer tid att tala om kärnfrågor.

    PP vill se ett nytt EU-fördrag och får PP möjlighet till det så kommer man att driva sin linje oavsett gröna gruppen. Men har man de spelregler man har och då får man bedöma detta sak för sak. Det är inte konstigare än när Vänsterpartiet gör det.

    Och PP är faktiskt för europeisk lagstiftning i många frågor som rör kärnan av partiets politik: skydd för privatlivet och fri fildelning helt enkelt för att de frågorna ligger på europeisk nivå och kommer att förbli där.


    I fråga om barnporren. Censur är fel och fungerar dessutom inte. Politikerna har försökt stoppa fildelning nu i 15 år. Det har inte lyckats trots att en miljardindustri stått med blåslampa och eldat på. Hur kan man tro att politikerna skulle lyckas få till en redig censur när de utsatta barnen helt saknar lobbyister i Bryssel?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.