2014-06-24

DLD får riksdagen att framstå som idioter


Förmiddagens utfrågning om datalagringen i riksdagens justitieutskott blev stundtals absurd.

När datalagringen infördes i Sverige beklagade sig vissa politiker över att de var "tvingade" att göra denna massövervakning till svensk lag. I dag hyllade samma politiker okritiskt dess förträfflighet. Så de ljög nog förra gången.

Utskottsordförande Morgan Johansson (S) var inte direkt någon opartisk mötesordförande. Snarare försökte han hetsa de närvarande myndigheterna att ge sig på de tele- och internetoperatörer som gör motstånd mot datalagringen.

Johansson menade att svensk lag gäller och att man till exempel inte kan köra på vilken sida av vägen man vill, nu när vi har högertrafik. Vilket är en infantil jämförelse. Bland annat då EU-domstolen aldrig har krävt att vi omedelbart skall gå över till vänstertrafik...

Betong- och batongpartiernas iver att lagra data om alla våra telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner avslöjar deras dubbelmoral. I vanliga fall (som när datalagringen röstades genom riksdagen) brukar de hävda att vi måste göra som EU säger åt oss. Men när EU:s högsta domstol säger att det inte är OK med generell massövervakning utan misstanke om brott – då låter det helt annorlunda. Då påstår de att vi inte behöver bry oss.

Samtidigt som denna pinsamma utfrågning pågick i riksdagen kom nyheter från annat håll...

Juristerna i EU:s ministerråd säger att det inte längre är möjligt med generell massövervakning av alla efter att EU-domstolen upphävt EU:s datalagringsdirektiv. [Länk»]

Och den tyske justitieministern säger att man inte kan ha datalagring nu, efter EU-domstolens dom. [Länk»]

Maktpartierna är vana vid att kunna göra som de vill. De är vana vid att kunna strunta i de medborgerliga fri- och rättigheterna. Men nu ser det faktiskt ut som om de kommer att stöta på patrull. Dessutom lagom till höstens riksdagsval.

Detta kan bli underhållande.

4 kommentarer:

  1. Johan Pehrsons inlägg (tidskod: 106:30) sammanfattar ganska väl stämningsläget under denna surrealistiska föreställning:

    Jag har en fråga till branschen. När jag träffar åkerinäringen, då vill de ha 500 nya poliser som ska granska alla oseriösa åkare som inte följer lagen. Det vill de ha direkt. De skäller på mig...jag får skäll för att jag har för få poliser. När jag träffar restaurangnäringen, då får jag skäll för att det är för få från skattebrottsenheterna, för få poliser, som kontrollerar alla oseriösa restaurangägare, som trots allt finns, som inte följer lagarna och som säljer sprit till barn och förstör..och...ja.. slår ut de här sjysta företagen. Har ni någon sådan verksamhet, där ni i eran bransch försöker rensa ut dem som inte följer svensk lag? Skulle ni vilja ha att jag utfäster ett vallöfte här med 300 nya personer på PTS, som verkar behövas, och kunna gå ut och granska er för att genast stänga ned de verksamheter som inte följer lagen? Och saknas det lagligt stöd för det, så tänker jag nog samla stöd här inne för att det ska bli så.

    SvaraRadera
  2. Branschens företrädare, Kajsa Frisell, gjorde vad hon kunde för att stå emot anstromningen. Hon började ju med att slå fast följande, vilket uppenbarligen retade gallfeber på åhörarna

    "Branschen ser i EU-domstolens avgörande en ny ansats när det gäller hur den personliga integriteten ska värderas".
    (tidskod: 66:40).:


    Sedan övergick hon mycket pedagogskt till att redovisa en operatörs vardag och alla de fall, där man idag lämnar ut integritetskänsliga uppgifter till höger och vänster:

    - Datalagringen (implementeringen av DLD)
    - Anpassning av nätet för att underlätta polisens avlyssning
    - FRA-lagen
    - Teleövervakning vid misstanke om brott
    - Teleövervakning i förebyggannde syfte (brottsbekämpande myndigheters underrättelseverksamhet: KUT, Säpo, Tullverket, Ekobrottsmyndigheten). I dessa fall räcker det med ett internt myndighetsbeslut. Varken domstol eller åklagare är inkopplad.
    - Utlämning av diverse trafikuppgifter till Skatteverket
    - Utlämning av uppgifter till innehavare av immateriella rättigheter

    SvaraRadera
  3. @Lars B (14:01)

    Vilken eländig logik han kommer med. Det är som att "branschen" skulle begära hjälp av PTS/polis med att sätta dit oseriösa operatörer vilken inte alls är sannolikt. Han jämför verkligen äpplen och päron. Jag har aldrig hör att restaurangbranschen eller åkerinäringen ber polisen hjälp med att jaga och övervaka deras KUNDER.

    SvaraRadera
  4. Jag tyckte det var mycket strutseri. "Svensk lag gäller" hördes många gånger. Ja det är väl klart att den gäller tills dess riksdagen upphäver den, men den får ju inte tillämpas om den strider mot EU-direktiv och det får varken Morgan Johansson (S), Johan Linander (C) eller Johan Pehrsson (FP) bestämma om.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.