2014-06-03

Kräv svar från Ask om datalagringen!


SVT Rapport hade i går ett reportage om datalagringen.

Det framkom att (S) vill fortsätta lagra data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. Rätt förutsägbart, med andra ord.

Då vet vi vad sossarna tycker – och vi kan ta en debatt med dem.

Sedan förklarade justitieminister Beatrice Ask att hon inte alls tycker att det är fegt att begrava frågan i en utredning till efter valet.

Utred på. Men Ask borde väl i vart fall kunna säga vad hon tycker och vad hon vill? Vilket vi i och för sig redan vet. Hon vill också fortsätta datalagringen. Men hon vill inte ha debatt om saken. Speciellt inte före höstens riksdagsval.

Att Ask inte vill ha debatten är rätt uppenbart. När EU-domstolen ogiltigförklarade datalagringsdirektivet meddelade den att den urskiljningslösa massövervakningen av alla medborgare är problemets kärna. Det är detta som strider mot de mänskliga rättigheterna. Och det är detta Ask vill försöka ta sig runt.

I Rapport-inslaget fick vi också höra hur datalagringen använts för att lösa ett antal allvarliga brott. Vilket säkert är ett argument som går hem i stugorna. Vad som däremot inte togs upp var om dessa fall hade gått att lösa ändå – genom att bara inrikta övervakning mot personer som var misstänkta i respektive fall. Utan denna information blir inslaget till ett meningslöst och partiskt reklaminslag för datalagringen, från den lydiga statstelevisionen.

1 kommentar:

  1. Ärligt talat så tror jag inte att SVT förstår djupet i problematiken riktigt. Det är nog ingen illvilja bakom det.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.