2014-06-28

Maktens mörka ironi


Ibland synkar saker på ett närmast uppseendeväckande sätt.

Nyligen beslutade riksdagen (regeringspartierna, SD och sossarna) att inskränka den svenska offentlighetsprincipen. Folkets och medias insyn i vad makten har för sig skall begränsas.

Och kort därefter klargjorde regeringen och sossarna att de vill fortsätta teledatalagringen. Det vill säga att fortsätta lagra data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner.

Folket skall inte få veta vad makthavarna gör. Men staten skall ha insyn i allt medborgarna gör.

Detta är inte bara stötande. Det är inte bara en mörk ironi. Det är ett genuint demokratiskt problem.

Olika spelregler gäller härmed för folket och för makthavarna. På så sätt bygger man ett system med inbyggda förutsättningar för att spåra ur. På så sätt ställer sig makten över folket, på ett sätt som inte hör hemma i en demokrati. På så sätt gör sig den härskande politiska klassen till förmer än folket, vilket är att nullifiera demokratins själva grundtanke.

Detta är inte "bara" en akademisk eller abstrakt fråga. Detta är ett steg ut i mörkret, på riktigt.

6 kommentarer:

 1. Tack för att du granskar! Det är jätteviktigt!

  SvaraRadera
 2. Att detta hamnar i mediaskugga beror på att det finns en bedövande enighet inom den svenska samhällsdebatten om att inget - absolut inget - är viktigare än att vara självförhärligande godhetsapostel och att tävla om vem som mest kan ta avstånd från sverigedemokraterna och posera med sin mångkulturella tolerans (även inga av dessa godhetsapostlar skulle komma på tanken att själva ta emot något ensamkommande flyktingbarn i sin egen bostad).

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...är viktigare än att vara självförhärligande godhetsapostel och att tävla om vem som mest kan ta avstånd från sverigedemokraterna och posera med sin mångkulturella tolerans..."

   Att ta avstånd från sverigedemokraterna kräver inget självförhärligande.

   Det räcker med att konstatera vad partiet består av så blir det lika lätt och självklart att ta avstånd till dem som det är att ta avstånd från Beatrice Ask och Johan Pehrson som goda exempel på rättssäkerhetsförespråkare.

   SD's "flyktingpolitik"? Ja du...att man sockrar litet på komockan gör den inte mer aptitlig.

   Radera
 3. SD bla bla bla bla SD bla bla indvandrarnas fel bla bla....

  Sluta spamma, världen handlar inte om SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Henrik diskuterar SD i sina inlägg får man nog stå ut med att kommentarerna också handlar om SD till viss del.

   Annars kan ju Henrik radera hela sitt inlägg igen om diskussionen inte går dit han vill...

   Radera
 4. Lägg in en länk och en kort mening om beslutet, det är väl nov 2013 du tänker på?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.