2014-07-29

EU-landet som inte vill vara en demokrati


"Eran av liberala demokratier är över. Vår tid kommer."
Citatet kommer från Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Ungern har betett sig märkligt länge nu. Vi har fått se ogenomtänkta lagar som kan klassas som allt från vänsterradikala till högerpopulistiska. Medias frihet och domstolarnas oberoende har inskränkts. Fri- och rättigheter sätts på undantag. Regeringen har skrutit med att landets kritiserade konstitution är skriven på en iPad, på tåget på väg till jobbet.

Och nu detta.

Nu talar Orbán om Ryssland, Turkiet, Indien, Singapore och Kina som framgångsrika förebilder.

I sammanhanget skall man även betänka att hans parti, Fidesz, har ett massivt folkligt stöd. Så man kan inte avfärda de obehagliga tongångarna med att det bara är en politiker vilken som helst, som är ute och fladdrar. Orbán har mandat för att göra det han talar om.

Det är skrämmande, på riktigt.

Nu väntar vi på att få höra vad moderaterna och kristdemokraterna har att säga om saken. De delar nämligen partigrupp (EPP) med Fidesz i Europaparlamentet.

Länkar:
Demokratins falnande glans »
Ungerns Orbán: Vi måste bryta med liberala principer »
Ungerns premiärminister: Avskaffa demokratin »
The enemy stands at our gates »

35 kommentarer:

 1. Nej, vad som är skrämmande är utvecklingen i sverige. Här ser du vad demokrati leder till i längden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokrati har väl lätt till allt möjligt dumt. Men det är det bästa vi har i jämförelse med alternativen. Den gode diktatorn har väl aldrig heller riktigt lyckas va?

   Radera
  2. Sällsynta individer med hög kompetens lyckas ibland både tillskansa sig makt och leda sina länder till framgång. Julius Caesar, exempelvis eller i modernare tid, Putin.

   Bekymret är att de alltid efterträds av idioter eller monster, och att dessa i sin tur efterträds av personer som är både och. Tiberius, Caligula, Claudius, Nero, etc...

   Demokratin är det minst usla systemet vi har och den kräver för att inte fallera att medborgarna engagerar sig nog för att vid valurnan vara kritiska. Och där har vi bekymmer i dagsläget...

   Radera
 2. Första idiotinlägget tog inte lång tid.........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis en minut innan du postade ditt.............

   Radera
 3. Jag är född i Sverige av ungerska föräldrar. Har visserligen inte besökt Ungern på några år, men jag måste erkänna att jag inte riktigt fattar vad som är på gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag inte varit där på länge, men jag är också en smula förbryllad.

   Radera
  2. Bara min gissning med magkänslan: Har inte övriga etablerade partier gjort bort sig rätt rejält tidigare och gjort det otänkbart för många att någonsin rösta på dem igen? De har väl bara Fidez kvar som alternativ. Ska kolla med en kollega från Ungern när han kommer till jobbet.

   Radera
  3. Har kollat med min kollega nu, och min gissning var i stort sett rätt.Det finns naturligtvis en hel del andra orsaker men jag har inte tid att skriva ner allt här.

   Radera
 4. HAX, skulle vara intressant med KÄLLAN till citatet, gärna på Ungerska. Språket är ibland svårt att översätta, skulle vilja kika på det där lite närmare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja idioten och antisemiten Orban kanske har missat att han förutom att han har judiskt ursprung även är rom?

   Att han som fascist vänder sig mot Kina och Sovjet som bägge styrs av gamla kommunister är fullt logiskt.

   Radera
  2. Påminner klart om en viss annan mustaschprydd herre i tyskland 1936 vars judiska ursprung han lyckades avsvära sig...

   Jag är, ärligt talat, inte förvånad att se vilka svampar som skjuter ur backen inom vissa länder i EU. Tittar man på alternativen är det fullt förståeligt att "den starke mannen", idiot eller ej, kvarstår som enda valet om man inte vill lägga sin röst på ett skrupelfritt exemplar av EU's nya adel, den inkompetente yrkespolitikern.

   Radera
  3. Har det verkligen belagts klart och utan tvivel att Hitler hade judiskt påbrå? Är det inte bara en teori då hans farfar är okänd?

   Men som du skriver så är det pest eller kolera över dagens politiska situation..

   Radera
  4. Den ursprungliga texten låter inte alls som det som presenteras i Sverige. Ungern ochh dessa ledare som åtnjuter större stöd än någon sk. ledare i väst kritiserar EU och dessa klåfingrighet och har en hel del vettiga synpunkter.

   Att vrida orden för att presentera detta som en tysk-anschluss-förklaring är verkligen okunnigt och vårdslöst. Snarast omdömeslöst och på gränsen till smutskastning av värsta sorten.

   Läs originalt eller en korrekt översättning istället för detta trams.

   Radera
  5. Ungern och dessa ledare som åtnjuter större stöd än någon sk. ledare i väst
   ------------------------------------------------------
   Hur blir 20 procent mer än något annat parti Europa har?

   Finns det inget annat ni kan än att ljuga?

   Radera
  6. Har det verkligen belagts klart och utan tvivel att Hitler hade judiskt påbrå?
   --------------------------------------
   Det vet jag inte men Orban som måste vara idiot har det och han leder ett parti som klart och tydligt är antisemitiskt vilket SD väljare ser mycket positivt på.

   Radera
  7. Micke:

   Jasså? Vilka SD-väljare då?

   Radera
  8. Även judarna Ted och Kent Ekeroth menar du? Ted som dessutom tillägnats Herzel-priset. Ges det till nazister alltså?

   Efterblivna stackare.

   Radera
 5. Rationalitetspartiet30 juli, 2014 11:30

  Om inte den politiska klassen i sin tondövhet och arrogans förlorat medborgarnas förtroende hade detta aldrig inträffat. De har drivit sina prestigeprojekt (EU, Euro, globaliseringen, NWO, osv.) utan att ha mandat från väljarna.

  Följden är en reaktion där väljarna går till vadhelst som finns till hands som är MOT etablissemanget och eliten. Orban i Ungern, Grillo i Italien, UKIP, SD, Le Pen i Frankrike, Sannfinnländarna och grekiska stalinister och nazister vinner väljare av samma orsaker.

  Om det funnits vettiga partier hade detta missnöje kunnat fångas av dessa istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Om det funnits vettiga partier hade detta missnöje kunnat fångas av dessa istället."

   Jag misstänker - starkt - att det bland väljarna numera finns grov misstro mot partier som låter rimliga och sansade. Det har under de senaste åren visat sig vara förtruppen till "mer av samma vara" som man lärt sig hjärtligt avsky.

   Därför som UKIP, Grillo, , Jobbik, Orban, Le Pen och SD får röster. Väljarna har tröttnat på politiker vars enda kompetens är att låta resonliga och söker sig nu till virrpannorna med blåslampor i baken...

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Du glömde ta med att de gamla politikerna sysslat med sina prestigeprojekt "(EU, Euro, globaliseringen, NWO, osv.)". För min del är det endast den tondövhet och otakt med folkviljan som de gamla politikerna uppvisar kring dessa ämnen som får mig att vända dem ryggen.

   Inte direkt så att resonlighet är det första ord jag tänker på om jag skulle beskriva Reinfeldt, eller valfri vänsterpolitiker eller icke-folkvalda EU-kommendörer...

   Radera
  4. Därför som UKIP, Grillo, , Jobbik, Orban, Le Pen och SD får röster
   --------------------------------------------------
   Nej dom får röster därför att det alltid finns en given mängd idioter som alltid kommer att välja idioter i lägen som dom upplever som trängda.

   Pendeln har svängt. Idag är det fascister .Igår var det kommunister.

   Radera
 6. Detta verkar vara en lite bättre källa:
  http://budapestbeacon.com/politics/viktor-orban-era-liberal-democracies/

  Tips: kolla med ungerska översättare så att det blir korrekt. Vad han verkar ha sagt är att den västliga demokrati-modellen (läs EU) går mot sin logiska slutpunkt. Och att det är dags för en ny modell.

  This new Hungary “will be a new labor state that will respect Christianity, freedom and human rights”. The era of liberal democracies is over, Orbán added, and listed China, India, Russia, Turkey and Singapore as countries that could offer Hungary inspiration. “Our time will come,” he concluded.

  Innan ni går loss om Kina och diktatur och annat, så glöm inte vad GP sade. Otrooooligt stabilt.

  SvaraRadera
 7. "China, India, Russia, Turkey and Singapore"

  I rest my case.

  SvaraRadera
 8. Tyvärr verkar ju Orbáns flirt med skurkstaterna vara helt i linje med en del av de politiska förändringar som han de facto genomfört i sitt land...

  SvaraRadera
 9. Att en f.d diktatur och kommuniststat som Ungern skulle övergå till en demokrati hux-flux, inom loppet av 20-25 år är överoptimistiskt.

  Det är idag fortfarande samma korrupta och maktfullkomliga politiska garde som styr och ställer i Ungern och flertalet andra f.d öststater, som under deras diktatur och kommunist-tid, idag med nya frontnamn som Orban.

  Demokrati införs inte över en natt, utan kräver några generationer. Där är inte Ungern, eller någon annan f.d öststat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har fel beträffande sakfrågorna som rör nuvarande regeringen i Ungern! Dessutom har nog ungrarna i genomsnitt djupare kunskaper om demokrati är än svenskar i genomsnitt. Ungrarna har ju egen erfarenhet av diktaturer. Lite ödmjukhet skulle inte skada ifråga om synen på andra länders intelligens, men vi i Sverige vet förstås bäst.

   Radera
 10. Bara patriotjävlar så långt ögat når:

  http://www.scrapbookpages.com/AuschwitzScrapbook/History/Articles/HungarianJews.html

  http://en.wikipedia.org/wiki/Government_of_National_Unity_%28Hungary%29


  http://en.wikipedia.org/wiki/Hungary_in_World_War_II


  SvaraRadera
 11. mer skitsnack har jag inte läst på länge..... han sa inte att demokratins tid är över utan nyliberal typen av den. Vilket är ingen demokrati per sig heller så att... Resten i artikeln är en hög med skitsnack baserat på okunnighet. Snubben har säkert fått sin information från svenska main stream journalister.

  SvaraRadera
 12. Här är hela talet:
  http://www.kormany.hu/en/the-prime-minister/the-prime-minister-s-speeches/prime-minister-viktor-orban-s-speech-at-the-25th-balvanyos-summer-free-university-and-student-camp

  Som vanligt är Orbán all over the place.

  En del saker han säger är bra, rent av intressanta. Och så sticker han plötsligt iväg i riktningar som får alla alarmklockor att ringa.

  SvaraRadera
 13. Orbáns tal var en lysande kritik av dagens roffarliberalism som bar ökar klyftorna och inte är ekonomiskt hållbart. Jag har lyssnat på hans 34 minuter långa aktuella tal på ungerska och är imponerad av hans idérika, ärliga och klarsynta analys av bl.a. dagens internationella politik och liberalismens urspårning. Han vill inte alls avskaffa demokratin eller har sagt att Kina, Ryssland m.m. är politiska föredömen utan bara påpekat att de har bra tillväxt och menat att man ska undersöka mekanismerna bakom. Däremot pågår en från bl.a. Wall-Street styrd kampnj mot honom som tyvärr den numera mycket enkelspåriga svenska pressen har hängt på, var är pressfriheten i praktiken i Sverige när alla tydligen ska tycka samma som USA-pressen för att ägarna ska bli nöjda?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.