2014-08-14

EU:s kris borde vara en svensk valfråga


EU och EMU har nätt och jämt näsan över vattenytan. Det tycks aldrig bli något tryck i ekonomin, hjulen vill inte börja snurra och det tycks inte synas något ljus i slutet av tunneln.

Det är så här det går när man försöker centralstyra och reglera. Detta är vad som sker när man ger politiker och byråkrater för mycket makt, speciellt i ett överstatligt system. Detta är konsekvensen av euro-zonens kommandoekonomi.

Europa är helt enkelt på väg att upprepa ett historiskt, klassiskt socialistiskt fiasko.

Sverige löper en uppenbar risk att dras med i denna dödsdans.

Något måste göras.

Det bästa vore att rulla tillbaka EU till ett mellanstatligt samarbete för frihandel och fri rörlighet. Men det finns tyvärr inte på den politiska kartan.

Möjligen borde Tyskland, Sverige, Danmark, Baltstaterna, Holland och kanske några till göra något tillsammans för att bygga en brandvägg mellan sig och Europas sjuka ekonomier.

Eller också får vi lämna EU. Vilket nog är den säkraste lösningen. Gärna tillsammans med britterna.

Det kommer att spela roll vilken regering Sverige har efter valet. Medlemsstaterna har stor makt över EU:s utveckling. Hur vill Sverige egentligen ha det? Den frågan lyser dock med sin totala frånvaro i den svenska riksdagsvalrörelsen.

Även frågan om ett svenskt EU-medlemskap är en riksdagsfråga. Men inte heller den syns till i valdebatten.

Länkar:
Nolltillväxt i EMU »
France’s hopes of cutting its ballooning public deficit took a blow Thursday as new figures revealed that the country’s flagging economy remained at a standstill in the second quarter. »

Uppdatering, fler länkar: AP » | Bloomberg »

9 kommentarer:

 1. Vilka av riksdagens partier har ett utträde från EU på önskelistan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Endast nationalsocialisterna och deras kompisar i det ena kommunistpartiet...men jag misstänker att det endast är ett spel för väljarna.

   Radera
  2. Menar du nu inte socialnationalisterna?

   Radera
  3. SD är socialkonservativa nationalister. Så det blir rätt när herrarna tävlar om att ropa Nazist!

   Kommunisterna tror jag inte driver sitt krav om utträde längre, då EU mer och mer liknar det gamla Sovjet är det kanske inte så konstigt..

   De gamla politikerna i sjuklövern har krattat manegen för SD, och de fortsätter göra det trots att det de hittills försökt mota SD med misslyckats kapitalt.

   Kanske är det snart dags att börja tala klarspråk om massinvandringens baksidor och kostnader!?!

   Radera
  4. Nja, deras höge ledare har ju kallat dem, national-tradiotionella-patriotiska-liberal-socialister (NTPLS). Men TPL-biten är ju mest för att skapa lite distans till den enda sanna ideologin bakom partiet (imponerande att de kan kalla sig själva liberaler utan att tappa masken), läs gärna deras partiprogram mycket är bekant från annat håll...

   Radera
  5. SD är socialkonservativa nationalister.
   ----------------------------
   Precis.Nazister.

   Radera
  6. Jag har läst deras partiprogram. Men jag läste aldrig mellan raderna som fejk-historikern Arnstad gjorde... jag läste bara vad som faktiskt stod där.

   Och nej Micke, nazister läser Mein Kampf, hyllar den egna rasen och hatar judar, det är centralt i den nazistiska ideologin (samt inom en viss religion). Det är inte ett dugg centralt för SD. Inte ens perifert. Att vara vänsterpartist är ju inte samma sak som att vara en röd khmer, även om de till vissa aspekter delar vissa grundvärderingar. SDs nationalism består i att värna det svenska, precis som Thailand värnar det thailändska och Japan värnar det japanska och precis som invandrade amerikaner känner en nationalistisk stolthet över USA, innan de ens kanske lärt sig språket ordentligt, precis så vill SD att det ska fungera med invandrare i Sverige. Att man VILL bli svensk, det är därför du flyttar hit. Inte för att sprida islamistisk propaganda till andra invandrade ungdomar...

   Radera
 2. Det är ju lite magstarkt att prata om socialism när man avreglerar och säljer ut statliga företag inom krisländerna i EU. Den beska medicinen tycks inte heller hjälpa.

  Jag tror inte att lösningen ligger i anarkoliberalism av somalisk modell.

  //Alexander

  SvaraRadera
 3. Favorit i repris:

  ****************************

  En bilförare har fastnat i trafiken i Bryssel.

  En man knackar på rutan.

  ”Terrorister har kidnappat hela EU:s ledning och de begär 100 miljoner EUR annars kommer de att bränna allihopa med bensin. Nu går vi från bil till bil för att få donationer.”

  ”Jaha, hur mycket brukar folk ge, då?”

  ”Tja, ungefär 5 liter.”

  ************************

  Jag säger som en viss generaldirektör: Man blir kräkfärdig.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.