2014-09-30
EU: Malmström kan komma att offras, för att inte riskera den nya EU-kommissionen
Uppgifterna om att Cecilia Malmström under sin tid som EU-kommissionär hjälpt USA att vattna ur EU:s nya dataskyddslagstiftning [ länk » ] har faktiskt tagit skruv.
Detta har resulterat i att Europaparlamentets utskott för internationell handel (INTA) nu ifrågasätter hennes kandidatur till att bli EU:s nästa handelskommissionär. Man kommer att rösta om saken under tisdagen. [ SR » | Expressen » ]
Cecilia Malmström förnekade kategoriskt dessa uppgifter under måndagens utfrågning i Europaparlamentet. Men hon kommer ändå att tvingas lämna en skriftlig redogörelse. [Uppdatering: Den skriftliga redogörelsen skall vara inlämnad senast kl 12 på tisdagen.]
Även om Malmström inte vill kännas vid de amerikanska uppgifterna måste man ställa sig frågan vad som skett. Det är uppenbart att USA anser sig ha fått underhandsinformation, som underlättat de amerikanska lobbyinsatserna för att motarbeta ett stärkt europeiskt persondataskydd.
Mycket tyder på att läckan har funnits i Malmströms stab. Men ansvaret ligger i så fall ändå ytterst hos henne, som kommissionär. (Såvida man inte kan rikta mer eller mindre regelrätta spionerianklagelser mot någon enskild tjänsteman. Vilket knappast kommer att ske. En spionskandal i EU med udden riktad mot USA vore nämligen ett större problem för maktapparaten än att offra en kommissionär.)
Vi skall hålla i minnet att Malmström under den gångna mandatperioden varit en stark förespråkare för nära samarbete mellan EU och den amerikanska säkerhets- och underrättelsebyråkratin. Nu söker hon mandat för uppdraget som EU:s handelskommissionär. På den posten är den stora frågan frihandelsavtalet mellan EU och USA, TTIP. Detta avtal innehåller bland annat delar som rör hur persondata skall hanteras. Helt uppenbart finns här överlappande intressen och agendor – där man kan ifrågasätta Malmströms track record vad gäller att försvara europeiska intressen.
Detta är allvarligare än vad svenska politiker och media ännu har insett.
Om Europaparlamentets handelsutskott säger nej till Malmström – då måste EU-kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, ta sig en allvarlig funderare kring hur han skall spela sina kort.
Han kan välja att köra på som om inget har hänt – och hoppas att parlamentet senare, i plenum ändå godkänner den nya kommissionen i sin helhet. Men det är ett högt spel.
Dessutom skulle det innebära att man får en handelskommissionär som inte har det ansvariga parlamentsutskottets förtroende.
Så Juncker kan mycket väl välja att ta det säkra före det osäkra och lyfta bort Malmström.
I så fall måste Sverige föreslå en ny EU-kommissionär, illa kvickt.
Detta kommer att bli en mycket intressant omröstning.
Uppdatering: Läs mer hos Christian Engström (PP) »
Uppdatering 2: Efter nattens rätt intensiva förhandlingar mellan maktpartierna klarade sig Malmström igenom denna prövning och har nu fått klartecken från utskottet.
Uppdatering 3: Malmströms försvarsbrev »
Uppdatering 4: I sak kvarstår frågorna, utan några bra svar. Se denna bloggpost... »
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tack för detta inlägg, förstklassig rapportering.
SvaraRaderaVi har ju många arbetslösa nu, t ex Borg, Reinfeldt, Bildt? Tror i så fall inte att läckorna till USA kommer att täppas till nämnvärt.
SvaraRaderaDu hade fel, CM godkänd och omvald:
SvaraRadera-Cecilia Malmström godkändes som väntat av EU-parlamentets handelsutskott, efter att de grillat henne i tre timmar om vad hon kommer att göra om hon får jobbet som EU:s nya handelskommissionär. Men några ledamöter ville först göra en politisk markering.-
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/malmstrom-vald-omrostningen-politisk-markering-fran-motstandare_3966808.svd
Jo, som det står i bloggpostens uppdateringar...
RaderaDet absurda är dock att detta framställs som en ren partipolitisk strid - när det faktiskt handlade om ett högst påtagligt problem med Malmströms kandidatur.