2014-09-28

EU sätter rättssäkerheten ur spel


Efterspelet till det direkt skandalösa kokainmålet i Stockholm fortsätter. Efter att Jonas Falk frikänts av hovrätten har man ändå utlämnat honom till Spanien, misstänkt för penningtvätt kopplad till det knarkmål där han just har friats. Och nu visar det sig att Spanien bryter överenskommelsen med det svenska rättsväsendet – och utreder honom för annat än det utlämningen bygger på. [Länk»]

Här finns ett underliggande problem: I EU har man beslutat sig för att respektera varandras rättsystem och utgå från att de är rimliga, rättssäkra och fria från korruption. Vilket är att utgå från för mycket.

Dessutom blir det märkligt när detta tillämpas selektivt, som i fallet Falk. Spanien köper inte det svenska rättsväsendets syn, det vill säga att han inte är inblandad i kokainsmuggling. Men Sverige förväntas finna sig i en spansk begäran om utlämning. Som vanligt när det gäller "principer" i EU-samarbetet tillämpas de bara när man känner för det och de slår alltid nedåt.

Den europeiska arresteringsordern, EAW, är som sagt ett uttryck för EU-staternas ömsesidiga erkännande av varandras rätts- och ordningsväsenden. Den tillkom efter 9-11 i syfte att man snabbt skulle kunna skicka terrormisstänkta mellan länderna, utan att behöva ödsla tid på rättslig prövning och rättssäkerhet.

Sedan dess har den överutnyttjats och missbrukas. Vid (minst) ett tillfälle har man använt detta mycket dyrbara tvångsmedel för att lämna ut en cykeltjuv. I Polen är det olagligt att övertrassera sitt bankkonto, vilket har använts som grund för utlämnande enligt EAW. Och i EU:s sydöstra delar finns fall där man uppenbart använt EAW för att klämma åt politiskt obekväma individer i exil. Detta för att nu bara ta några exempel.

Naturligtvis skall riktiga brottslingar inte kunna hålla sig undan genom att åka till ett annat EU-land. Men det måste finnas något slags rimlighet i det hela.

Ett EU-land skall inte kunna tvinga en annan medlemsstat att lämna ut någon. Det måste göras en rimlig rättslig prövning om utlämning först.

5 kommentarer:

 1. Låt oss lämna medusaflotten EU så slipper vi detta. I stort sett all hjärndöd politisk skit kommer från EU eller har sin upprinnelse i något beslut därifrån. EU är en koloss på lerfötter som ruttnat inifrån.

  EU är ett lik som bojjats kring våra fötter. Nu drar det ner oss i djupet...

  SvaraRadera
 2. FYI:
  The U.S. Forest Service Wants to Fine You $1,000 for Taking Pictures in the Forest

  http://www.cosmopolitan.com/lifestyle/news/a31469/1000-dollar-fine-for-pictures-in-the-forest/

  SvaraRadera
 3. För några år sedan anhölls en brittisk medborgare, som bedrev verksamhet i Ungern, av en ungersk åklagare. Denne hade gjort konkurs och åklagaren som "fostrats" i kommuniststaten, jämställde företagskonkurs med grov ekonomisk brottslighet. Han fick mannen utlämnad från England och denne satt häktad i fängelse i ett par års tid, om jag minns rätt. Ett par MEP:s från UKIP fick honom frigiven efter lång kamp. I fängelset hölls han isolerad och fick en diet bestående uteslutande av grisfett. Han var i mycket dålig kondition vid frisläppandet. Åtal för tortyr väcktes mot fängelsechefen.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.