2014-10-22

Med den nya kommissionen går EU baklänges in i framtiden


Med ett gigantiskt investeringspaket i famnen bekräftades i dag den nya EU-kommissionen av Europaparlamentet.

Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker lät meddela att den nya kommissionen är "europas sista chans", att den kommer att bli mer politisk och att den tänker blåsa nytt liv i det europeiska projektet.

Men frågan är vad Junckers kommission kan göra mer än att pytsa ut skattebetalarnas pengar på olika projekt.

Det som en gång gjorde Europa starkt var dess mångfald. Saker och ting fungerade olika i olika länder och något slags best practice kunde spontant växa fram. Olika politiska modeller, olikheter i förvaltning, olika regler och olika ekonomiska strategier skapade institutionell konkurrens länderna emellan. För att bli framgångsrikt var ett land tvunget att anstränga sig för att vara minst lika bra, minst lika företagsvänligt och minst lika framåt som andra.

Sedan dess har EU:s centralstyrning, politisering, byråkrati, likriktning och kommandoekonomi försvagat Europa. I dag är vi en kontinent på dekis, en kontinent som halkar efter.

Nu blir det mer av samma. Federalisten Juncker står för mer politisering, mer överstatlighet och mer kommandoekonomi.

All erfarenhet visar att centralstyrning stryper ekonomin. Politiska beslut istället för fri marknad och spontan ordning landar i princip alltid fel. Med överstatlighet skapas single points of failure, där ett centralt fattat dåligt beslut drabbar alla. Och de beslut som fattas i EU är ofta orimliga.

Detta är inte vad Europa behöver.

Europaportalen: Nyvald Junckerkommission: Vi är Europas sista chans »

5 kommentarer:

  1. ...men det är vad vi förtjänar.

    SvaraRadera
  2. Bra! Exakt! Så är det! Men hur fan ska du få mångfald om du avskaffar gränser och de nationer som befolkningarna håller heligt?
    /J_B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Folk drar dit det är trevligare, dvs vill vi attrahera företagssamma eller vill vi attrahera bidragsparasiter typ Micke, bara välja inriktning på landets politik och efter ett tag för endera riktning övertag och då går det antingen bra eller rätt åt helvete.

      Radera
    2. 20:15:

      Fortsätta som nu är alltså inget alternativ för dig?

      Radera
  3. Det är ändå lite upplyftande att Juncker lyft frågan om ISDS från Malmström till vice ordförande Timmermans.

    Malmström, vars lojaliteter sällan ligger hos Europa, är ju rabiat och man får väl ändå tåla läget så att Juncker inser att hela avtalet är hotat om de inte får bort det där avsnittet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.