2014-10-05

Sverige, landet som försöker tvinga människor till deras egen lycka. (Vad som är lycka definieras för övrigt av den som har makten.)


Politik är att bestämma hur andra skall leva sina liv.

Med tvång, om så krävs. Eller våld, i extrema fall.

Vi har givit staten monopol på att använda våld. Syftet är att skydda oss mot andra människor som vill oss illa – och att upprätthålla ett fåtal funktioner som är nödvändiga i en stat.

Politik bör användas med största försiktighet, ödmjukhet och respekt för individen.

Därför är det oroväckande när politikerna stiftar morallagar.

Det blir konstigt och fel när de skapar brott utan offer.

Det är att gå långt, långt över vad som rimligen kan vara politikens mandat när man till exempel styr hur föräldrar skall fördela den tid de förväntas vara hemma med sina barn.

För att demokratin skall vara legitim och för att våldsmonopolet skall vara acceptabelt krävs att politiken är så liten som möjligt. Att den bara ägnar sig åt ett fåtal, oundgängligen nödvändiga saker. Att den är tolerant, tillåtande och att den ger människor svängrum.

Sverige befinner sig långt, långt bortom denna punkt. Och vi har just fått en regering som visar alla tecken på att vilja föra oss ännu längre bort.

7 kommentarer:

 1. Du är verkligen en röst i öknen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det en komplimang? "..en röst i öknen."
   /J_B

   Radera
  2. "En ropandes röst i öknen" var Johannes Döparen som förkunnade Kristi ankomst. Strikt litterärt så är uttrycket positivt menat.

   Håller med om att HAX har sina positiva sidor. Som detta: "Politik handlar om att först vinna debatten, sedan väljarna" är ett vägande visdomsord. Detta är strategi medan Reinfeldts politikergärning mest varit taktik med sina frontförkortningar och medieanpassade ståndpunkter. -- Thus we have it from the venerable HAX on this blog.

   Radera
 2. Sveriges lagars jurisdiktion ska nu gälla världen över. Vilka spännande lagar från andra länder kommer nu att börja gälla här? Polsk blasfemi-lagstiftning? Rysk homo-censur?

  Det finns ingen facepalm i världen som räcker till för att beskriva det man känner inför Don Löfvens nya styre. Inte ens denna: http://korta.nu/co1

  Nu hoppas jag på nyval och ett ännu starkare SD! De är de enda som kan smälla dessa diktatur-wannabees på fingrarna, och gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var försiktig med vad du hoppas på.

   Är det något parti i Sverige som kan tänkas införa homo-censur och blasfemilagstiftning här så är det SD (och KD).
   Du är så blind i ditt "hat" mot det etablerade att du inte ser faran med du stöttar...

   Radera
 3. Borgarna kommer skärpa sin retorik i opposition, vilket flyttar opinionen.

  Oddsen är hyfsade att vi kommer få en mer liberal politik, även om det är tiondels grader i helvetet.

  SvaraRadera
 4. Libertarianism, Frihetlig politisk riktning som driver en linje som realpolitiskt ger kapitalets diktatur som resultat.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.