2014-11-13

20 år sedan folkomröstningen: Svenska folket lurades att rösta ja till EU


För 20 år sedan folkomröstade Sverige om EU. 52,3 procent röstade för ett medlemskap, 46,8 procent röstade emot och 0,9 procent röstade blankt.

Men svenska folket visste inte så mycket om EU, den europeiska unionen – som vid tiden för folkomröstningen var ett rätt nytt koncept. Det vi kände till var EG, den europeiska gemensamma marknaden.

Det vi var på väg in i – EU – skulle visa sig vara ett överstatligt projekt, med centralstyrning och kommandoekonomi. Makten förflyttats från människor till politiken, från medlemsstaterna till Bryssel och från de demokratiska institutionerna till icke-valda eurokrater.

Det vi kände till – EG – var ett samarbete mellan självständiga stater. Ett frihandelsprojekt som syftade till fri rörlighet för människor, varor, tjänster och kapital. Det var det svenska folket trodde att det röstade ja till.

Jag skulle därför vilja påstå att svenska folket lurades in i EU.

Nu kan man i och för sig konstatera att det överstatliga projektet inte var någon hemlighet. Om man läser tidigare EU-fördrag, då finns tecknen där. Där talas det öppet om ett ständigt allt mer fördjupat europeiskt samarbete. Men det var det få som kände till detta.

Här, när EG blev EU, hände något. Det var då man på allvar började tränga undan den mångfald och institutionella konkurrens som en gång gjorde Europa starkt. Den ersattes med överstatlig centralstyrning. Systemet fick single points of failure och en okänslighet inför den fria marknadens mekanismer.

Och det går ju inte så bra för EU. Ekonomin har nätt och jämt näsan över vattenytan, tillväxten är på sparlåga, arbetslösheten är hög och den gemensamma valutan orsakar återkommande kriser.

I dag anser sju av tio svenskar att EU har för mycket makt eller att vi helt bör lämna EU. Denna opinion avspeglas dock inte i svensk politik. Där är den övergripande EU-debatten död.

Jag tycker att en gemensam europeisk marknad är en utmärkt idé. Den fria rörligheten är bra och värdefull. Det europeiska samarbetet borde rullas tillbaka till denna kärnverksamhet. 

Jag älskar Europa. Därför avskyr jag EU.

13 kommentarer:

 1. Instämmer till fullo!
  EU har endast varit till gagn för den superrika "eliten" och fått globafascisterna att marschera en lång sträcka framåt till deras mål NWO-diktaturen!

  SvaraRadera
 2. Sverige var ju i en djup ekonomisk kris vid tiden för folkomröstningen. Om så inte varit fallet är jag övertygad om att det blivit ett nej i folkomröstningen. Men nu inbillade sig folk, inte minst efter propagandan från etablissemanget, att medlemskap var ett höggradigt måste.

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet. Håller med helt.
  Men visst kan man med fog säga att vi lurades in om man synar argumenten från JA-sidan.

  Skyll inte på mig. Jag röstade NEJ. ;o

  SvaraRadera
 4. Skyll inte på mig heller jag röstade också "Nej"
  Och nu röstar jag på SD som vill ut ur EU

  För en gång skull så håller jag fullständigt med i vad du skriver, Henrik!

  Vi (Ni) blev manipulerade då och blir fortfarande manipulerade av SVT och i stort sett all mainstream-media.

  Jag läser mycket heller agendalösa, fria tankar, från någon "fri" nät-tidning eller bloggare än den verklighetsfrånvända hjärntvätt som de andra säljer.

  SvaraRadera
 5. Skyll inte på mig jag fick inte rösta pga ålder :-P

  SvaraRadera
 6. Får erkänna att jag gick på det, röstade ja i tron att det handlade om de fyra friheterna.

  Liten revansch på "eliten" tog jag dock i och med min nejröst till EMU.

  Lite pilutta i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För stor pilutta och ordning på torpet - rösta sverigevänligt! Skapligt skön revansch i riksdagsvalet kan jag säga...

   Nu kan alla komma med invändningar, varsågoda..

   Radera
 7. Stick i stäv mot vad TV rapporterade i morse.
  Där hade Novus gjort en mätning som visat att svenskarna är MER positiva till EU nu än vid omröstningen!

  Jaja, med statistik kan man bevisa allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där Novus gjorde väl också en undersökning som visade att svensken ville ha mer invandring från MENA?

   + att de inte lyckas mäta partiernas opinionssiffror korrekt.

   Lägg ner Novus, de prickar ändå aldrig rätt!

   Radera
  2. Min mätning (från i våras): Grupperna "EU bestämmer för mycket" (som inte utesluter medlemskap) + Gå ur EU = ca 70%.

   Radera
 8. Mycket bra skrivet Henrik!

  Jag röstade nej när det begav sig, och jag har inte ändrat mig sen heller...

  Handelssamarbeten och gemenskap med Europa - Ja tack!

  Ett överstatligt, antidemokratisk och centralstyrd koloss på lerfötter i bästa USSR-stil - Nej tack!

  Det går i de flesta fall bättre för ekonomier (av vår typ) utanför EU, högre tillväxt och lägre arbetslöshet bl.a. Så varför skulle vi inte kunna lämna byråkraternas skrytbygge och teckna avtal med t.ex. Kina, som Schweiz gjorde nyligen?!

  SvaraRadera
 9. Jag röstade ja, och det jag röstade för var EG inte det här EUSSR skiten det har blivit, visst det kanske man hade förstått om man läst på mera ordentligt får väl skylla på ungdomligt naivitet. :-/

  SvaraRadera
 10. Jag har aldrig röstat, det tycker jag är viktigt. Min far och farfar har aldrig röstat på någonting överhuvudtaget. Jag kräver att mina barn och barnbarn aldrig röstar.

  /Vickan Eremita

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.