2014-11-13

EU-medlemskapet och politikernas svek


Så här på 20-årsdagen av den svenska folkomröstningen om EU-medlemskap kan det vara lämpligt att påminna om ett av de stora sveken: Sverige har sålt ut den svenska offentlighetsprincipen.

Inför folkomröstningen fanns det de som varnade för att ett medlemskap skulle hota eller inskränka den svenska öppenheten. Dessa farhågor avfärdades som skrämselpropaganda. Ja-sidan påstod att offentlighetsprincipen var "icke förhandlingsbar".

EG-minister Dinkelspiel påstod att Sverige skulle "motsätta sig varje diskussion om förändring av offentlighetsprincipen".

Men för ett år sedan skedde just detta. Den svenska offentlighetsprincipen begränsades. Och det motiverades med att vårt EU-medlemskap kräver det.

Allianspartierna och sossarna svek ett av sina viktigaste löften inför EU-medlemskapet. I riksdagen fick de dessutom stöd av Sverigedemokraterna – som därmed visade att de är ett parti som alla andra, ett parti som kryper för EU.

Men inte bryr sig svenska folket om detta. Istället fortsätter de flesta att rösta på de partier som sviker sina löften och monterar ner en av demokratins och det öppna samhällets grundpelare.

Våra politiker kommer helt enkelt undan med vad fan som helst.

4 kommentarer:

  1. För mig är detta med riksdagens omröstning och SDs stöd till begränsningen av Offentlighetsprincipen ett av få smolk i SDs bägare.

    Men ingen är perfekt. SD vill iaf lämna EU som tvingade oss till att begränsa OP från första början. Vilka andra partier vill det?

    SvaraRadera
  2. Libertarianer måste bli mer pragmatiska, överge allt eller inget.
    SD är anti-libertarianskt, men som anti-etablissemang en av många språngbrädor på vägen mot Utopia. Googla Murray Rothbards "Right wing populism" på Lew Rockwell.com!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, folk som länkar till LewRockwell.com brukar inte anse att SD är språngbräda annat till uppsvensk storsvenskhet och nazism. Vad har hänt?

      Trevligt att fler liberaler kvicknar till och ger syre till hjärnan!

      Radera
  3. "Men inte bryr sig svenska folket om detta."

    Definiera "svenska folket"?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.