2014-11-26

En liberal EU-kritikerns klagan


Att vara liberal EU-kritiker är ofta en ökenvandring.

De andra EU-kritkerna (de som har resurser) är som regel nationalister, protektionister eller främlingsfientliga. Vilket är ett sällskap jag inte trivs i.

Och nu visar det sig att en allt större del av den europeiska EU-kritiska rörelsen har kopplingar till Ryssland. [Länk»] Fattades bara.

Samtidigt beter sig de som borde stå upp för en liberal EU-kritik märkligt. Politiska partier som borde vara emot centralstyrning, kommandoekonomi, byråkrati och politisk klåfingrighet tappar koncepten fullständigt när det gäller EU.

Och de som kallar sig federalister tycks bara vilja sända makt uppåt i systemet – aldrig neråt, aldrig decentralisera.

Så här står man och är förbannad. Med minimala stödtrupper, minimala kampanjresurser – men med alla de goda argumenten.

9 kommentarer:

 1. Vad är din syn på Farage och UKIP. Lutar dom åt libertarianskt håll eller är dom bara en bunt konservativa smygrasister?

  SvaraRadera
  Svar
  1. UKIP är främlingfientliga. Tyvärr. För de är i övrigt (speciellt Farage) tämligen libertarianska.

   Radera
  2. Vad betyder egentligen ordet främlingsfientlig, det används så naturligt som det vore fullständigt solklart vad ordet betyder?

   Betyder främlingsfientlig att jag är snål och vill behålla mina pengar, att någons hudfärg är grund för min hållning eller är det en avvaktande inställning till främmande kulturer?

   Radera
  3. Anonym 26 nov, 17:39:
   Främlingsfientlig har i Sverige som jag ser det två betydelser; en massmedial och en faktisk.

   Den faktiska syftar till ideologier och idéströmningar vars huvudsakliga patos är att fjärma sin egen grupp (kan formuleras olika, förr var det fråga om hudfärg, nu om kultur/religion) från omgivande influenser, som generellt ses som destruktiva, manipulerande och/eller expansionistiska. Allt och alla på "utsidan" utmålas med breda penseldrag som något ickeönskvärt. Den egna gruppen står per automatik över alla andra. I sin extremform leder detta till olika typer som våld och förtryck. Se även; apartheid, nazityskland, kolonialism, stalinism, Idi Amin-regimen, Röda Khmererna, Mobutism, Jugoslavienkriget, islamism etc. Främlingsfientlighet är en motbjudande ideologi som skall motarbetas med alla medel. I Europa besegrades lyckligtvis den mest framstående representationen av denna ideologi i Berlin juni 1945.

   Främlingsfientlig i medial mening; allt/alla som ifrågasätter dagens migrationspolitik. Gäller allt från en stilla undran om hur exempelvis en halv miljon flyktningar skall utfodras, inhysas och sysselsättas till frågor om rimligheten i att låta flyktingar som enligt egen utsago var paria i sina ursprungsländer tillåts åka på månadslång "semester" i detsamma land. Målet med denna politik är att tysta ner all konstruktiv diskussion om migrationsfrågor, så att partier kan köpa riksdagsröster från den utopiska vänstern, som alltjämt ideologiskt kontrollerar media med få undantag. Inte otänkbart att samma förespråkare tar mutor/tjänar pengar själva på det migrationsmaskineri som de mött eller byggt upp (ex. fd. riksdagsman Bert Karlsson eller fd riksdagsman Jan Emanuel Johansson).

   Radera
  4. Så om man inte vill ta hand om resten av världen, om man är nöjd med att ta hand om dem som finns innanför våra gränser och rent kasst inte bryr sig ett dugg om de utanför och därför inte vill ha hit dem eftersom man inte vill ta ansvar för deras uppehälle, nu pratar jag inte om arbetskraftsinvandrare för de kan ta hand om sig själva.

   Radera
  5. Njä... Jag har intrycket av att UKIP:are i allmänhet ogillar icke-britter.

   Radera
 2. Ungefär lika upprörande som att andra politilker i EU har intima och hemliga lojaliteter med USAs politik-makt-corporate-militär-säkerhets-spionage-bank-komplex.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.