2014-11-25
Sossesverige reloaded
Tillväxten sviktar. Och regeringen tänker höja skatterna.
Till vardags bekänner sig sossarna till keynesianismen. De menar att om staten gör offentliga investeringar, då sipprar dessa pengar ner i samhället – varpå vårt land förväntas få fart på hjulen igen.
Det absurda i sammanhanget är att regeringen med sina skattehöjningar tar pengar från det samhälle vars hjul man vill skall snurra fortare.
Sedan slösas en del av de pengar man tar in bort på byråkrati, projekthantering och finansiering av den härskande politiska klassen. Det som är kvar investeras sedan i projekt där en del (det som inte behålls av det företag eller den offentliga institution som genomför projektet) av de pengar som satsas går till de anställda som genomför projektet. Sedan skall det dras sociala avgifter och skatt på pengarna. Använder folk sedan sina pengar, då går dessutom en femtedel bort i moms.
Nu är jag inte på något sätt skatte- eller ekonomiexpert. Men låt oss måla med mycket bred pensel och följa näringskedjan ner till den vanliga människan:
Säg att staten tar in 100 kr i skatt. Uppskattningsvis en femtedel går bort i administration och planering. 80 spänn kvar. Säg att 20 spänn stannar hos utföraren av de projekt man satsar på (vilket nog är lågt räknat). 60 spänn kvar. Om dessa pengar oavkortat skulle gå till lön, då försvinner först en tredjedel i sociala avgifter. 40 spänn kvar till löner. Efter skatt blir det, låt säga 25 spänn kvar. Om löntagaren sedan använder dessa pengar, då går en femma bort i moms. Kvar är 20 spänn – med vilka den arbetande medborgaren förväntas leva loppan och sätta fart på hjulen i vårt samhälle.
Man tar alltså 100 spänn, som folk hade kunnat använda – stoppar in dem i systemet och ut kommer i bästa fall 20 spänn att använda, vilket förväntas stimulera ekonomin. Det känns inte helt genomtänkt.
Visst, det skapas jobb i byråkratin. Den offentliga sektorn göds. Men vad man i slutändan åstadkommer är bara att tynga ner ekonomin med icke-produktiv verksamhet. Möjligen får de som bygger broar (eller något) och deras underleverantörer en del tidsbegränsade uppdrag.
Naturligtvis hade vi fått mer fart på hjulen om staten låtit folk behålla sina pengar från början. Vilket med säkerhet hade skapat fler riktiga jobb. (Vilket så småningom dessutom hade givit större skatteinkomster, till broar eller vad man nu vill använda dem till.)
Men sossarna saknar tyvärr helt förmåga till dynamiskt tänkande. De har ingen fantasi. De kör på i gamla hjulspår, hur tokigt dessa än leder.
Sverige har fortfarande världens högsta marginalskatter. Vi har världens femte högsta skattetryck. Och nu skall det alltså bli värre.
Vad kan väl möjligen gå fel..?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Nu har du fått saker om bakfoten.
SvaraRaderaNär staten spenderar pengar, så försvinner de inte. Pengarna hamnar ju alltid - så småningom - hos konsumenter och skattebetalare. Som i sin tur konsumerar för pengarna.
Vad som möjligen kan vara skadligt är att pengarna kunde ha gått runt snabbare, eller till andra sektorer om de hade direktkonsumerats, istället för att användas för offentliga ändamål.
Fördelen med högre skatter är att man kan öka och kontrollera kvantiteten pengar som går runt, vad de används till, men på bekostnad av hastigheten (BNP är ju proprtionell mot hastighet gånger mängden pengar som går runt). Risken att låta skattebetalarna själva konsumera är att de kanske skjuter upp sin konsumtion, amorterar på sitt bostadslån eller något annat destruktivt.
...eller i Luxemburg.
Radera" ..eller i Luxemburg."
RaderaJa, inte betalar IKEA någon skatt i Sverige förutom arbetsgivaravgift och moms. Skulle IKEA betala skatt i Sverige skulle det kunna finansiera ett dubbelt så stort migrationsverk...
Självfallet har du rätt i dina stora penseldrag. Samtidigt är skillnaden mellan samtliga åtta riksdagspartier gällande den övergripande "välfärds"-staten och skatteuttaget hårfin (det handlar på sin höjd om någon procentenhet), så att helt lasta över ansvaret över rådande paradigm på sossarna slår lite fel. Sossetänket och sosseparadigmet är starkt bland samtliga åtta riksdagspartier.
SvaraRaderaGlöm aldrig att godtycklig politiker alltid anser sig vara bättre skickad att spendera dina pengar än vad du någonsin själv kommer att bli.
SvaraRaderaNär hörde du senast en politiker - oaktat färg - säga något om att "rulla tillbaka", "tagga ner" eller "minska på regelverket" och mena något med det? På riktigt.
Politiker är i genomsnitt ganska äckliga.
Vilka var de största budgetposterna för denna och föregående regering?
SvaraRaderaVill man ha ett migrationsverk som går på löpande nota så ska man nog inte klaga när skattmasen kommer heller...
2005 fanns 242 100 statligt anställda, varav 200 300 fast anställda enligt SCB. 2013 var siffran 266 400 respektive 219 700. Samtidigt har befolkningen ökat med 6.6%, från 9 047 752 till 9 644 864, vilket kan jämföras med statligt fast anställda som ökat med 9.7% och totalt antal anställda med 10.0%.
SvaraRaderaTrots avsuttna alliansregimens påstådda avregleringar och nyliberalism svällde alltså antalet direkt statligt anställda snabbare än befolkningen i stort. Givet evig tillväxt, vilket ju är populärt när vi pratar alliansen, så kommer alltså tids nog 100% av alla i landet vara statligt anställda, eller (s)ocialis(m) som det också kallas.
Så vad vi ser under nyliberala alliansen är en allt fetare stat där allt mer pengar går till administration och inspektion och allt mindre till nattväktarstatens grundläggande statliga engagemang som försvar och rättsväsende. Vi lever alltså mitt i en Taintersk förestående kollaps under lagen om minskande avkastning på tvångsbeskattade pengar. Allt snack om besparingar och nedskärningar är just snack - det handlar om minskad effekt för pengarna och mer overhead.
ref: http://cornucopia.cornubot.se/2014/08/10-fler-statligt-anstallda-nar.html
En post jag ser på rak arm har ökat antalet statligt anställda mellan 2005 och 2013 är avskaffandet av värnplikten 2010. Slutsatsen jag drar av det är att alliansen inte har ökat byråkratin nämnvärt men knappast minskat den.
RaderaVar får du det ifrån? Att värnpliktiga räknats in som "statligt anställda". Helt felaktigt påstående, imho. Från länken ovan:
Radera"Några har förstås blivit militärer, eftersom vi avskaffat värnplikten. 2010 - 2012 anställdes 4 358 militärer, som därmed ökat 3 074 från värnpliktens nästan uteslutande officerare på 12 191 personer."
Det handlar om yrkesmilitär-numerärens influenser, inget annat. Blå dunster tjänar inte sanningen.