2015-01-31

Svensk moralisk imperialism


"Ett borttagande av kravet på dubbel straffbarhet skulle innebära att det blir möjligt att i Sverige lagföra köp av sexuell tjänst som skett utomlands oavsett om gärningen är kriminaliserad i den stat där den begåtts eller inte. En sådan förändring skulle tydliggöra samhällets inställning till det oacceptabla utnyttjande av människor som köp av sex är, säger justitieminister Morgan Johansson."

Länk: Lagföring i Sverige av sexköp utomlands ska utredas »

13 kommentarer:

 1. Nämen !
  Självklart är det ett värre brott att betala för en prostituerads tjänster i Thailand än att skära huvudet av en otrogen i Syrien.
  Självklart!
  Naturligtvis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym, debatten om svenskar som åker ned till Ukraina, Israel, Irak eller Syrien för att slåss handlar inte om huruvida man skall kunna straffa dem för brott som de begår, det kan man om man kan bevisa dem, utan om själva resan och misstanken att de kan ha begått brott skall vara straffbar.

   Radera
  2. Du menar att Thailandsresor ska förbjudas eftersom eventuell sädesuttömning skulle kunna förekomma på plats?

   Radera
 2. Det är bra att politiker i sverige visar att de inte är på medborgarnas sida. Snarare tvärtom faktiskt. De ser medborgarskap som att man är just deras leksak.
  /martin

  SvaraRadera
 3. Den logiska följden blir då ett svenskt accepterande av att andra länder dömer personer "med anknytning till" det landet för handlingar begångna i Sverige, vilka är straffbara enligt det landets lagar. En svensk affärsman med verksamhet i Saudi-Arabien(med anknytning till), kan bli halshuggen för att ha kritiserat islam i Sverige. En svensk medborgare som är född i USA och fd medborgare där (med anknytning till), kan åtalas i USA för brott mot landets anti-terror-lagar, för politisk verksamhet i Sverige. Vad händer om ett land straffbelägger människohandeln med det landets barn som den svenska adoptionsverksamheten innebär? En semesterresa till Kina kan sluta med fängelse för föräldrarna och att barnet får nya föräldrar.
  Tanken att svensk moral är den äkta och sanna moralen för hela världen är den form av hybris som manifesterades i den förra regeringens deklaration av Sverige som en humanitär stormakt. Med den brist på respekt för andra människors värderingar som utmärker den svenska politiska klassen, är den här utredningen bara ytterligare en sten som kantar vägen till det helvete som de ser som ett hägrande lyckorike.
  Regeringen kan förvänta sig kritik från ett oväntat håll om den lägger ett lagförslag i denna fråga. Amnesty International anser det vara en mänsklig rättighet att sälja sex: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2545003/Amnesty-calls-legal-prostitution-Charity-says-laws-ban-people-buying-selling-sex-breach-human-rights.html

  SvaraRadera

 4. Som dansk medborgare med permanent uppehåll i Sverige, vill jag gärna veta om en sådan lagändring också vill gälla för mig?

  Kommer den att gälla danska turister som besöker Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagen bör naturligvis gälla både dig och danska turister både i Sverige och i Thailand!

   Radera
 5. Helt jävla efterblivet.

  SvaraRadera
 6. Ser detta hellre som en tom principfasthet: sexhandel som symbolfråga för det goda förmyndarsamhället. Den kärnfulla poängen är uppenbart en förutfattad definition: "till det oacceptabla utnyttjande av människor som köp av sex är". Beroende på omständigheterna behöver sex mot pengar inte alls vara ett utnyttjande eller något oacceptabelt, det skulle mycket väl kunna vara ett fullt respektabelt val från båda parter, beroende på omständigheterna i varje enskilt fall.

  Generaliseras omständigheterna är utnyttjandet av människor i klädindustrin, chokladindustrin, kaffeindustrin, cashewindustrin osv betydligt bättre belagt, och därmed desto otäckare då den politiska acceptansen är så påtaglig.

  Om man som enskild inte delar samhällets uppfattning, och inte tror på samhällets värdering i sakfrågan, vad kan man då göra för att ta ställning och skicka en politisk signal om att detta inte är ok?

  Visa civil olydnad genom att köpa sex? Crowdfunda någon annas sexköp som politisk protest?

  SvaraRadera
 7. Total idioti som väntat från politikerhåll. Halvrelaterat talas det ju dock även bland liberaler om att IS-terrorister bör straffas i Sverige för brott de begått annorstädes. Är detta en motsägelse eller är det brottets art/grad som avgör om man ska kunna straffas för svenska brott som sker utomlands?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liberaler har en blind fläck när det gäller hotet från islam. Jihadister ska fråntas medborgarskap och inte släppas in i landet igen. Oavsett avsaknad av andra medborgarskap, de har valt medborgarskap i IS.Hur svårt ska det vara att fatta att de inte kommer ändra sig i sin religiösa övertygelse pga Mona hotline och andra blåögda svenska politiker?

   Mycket läskig utveckling för Sverige och Europa. Ska bli extremt kul att se alla liberaler komma krypande sedan med gråten i halsen; "jamen vi visste ju inte, vi kunde inte förstå..."

   Ingen liberal som läser HAX bakvatten (kommentarerna) kan påstå sig ovetande iaf. Alla apologeter får ta ansvaret sen när oroligheter bryter ut på riktigt...

   Radera
  2. Mhm, det var kanske inte ditåt mina tankar vandrade. Men hälsa Jimmie.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.