2015-02-22

Vi måste röja upp i Sverige!


Om man lägger ihop den preliminärskatt som dras från anställdas lön med de sociala avgifter som arbetsgivaren betalar in ovanpå lönen (som den anställde aldrig ser) – då betalar redan den som har en extremt låg lön minst hälften av de ihoparbetade pengarna i skatt.

Sedan skall man inte glömma momsen. Av den lön människor har kvar går en femtedel bort så fort man köper något. Då är vi nere på att folk får behålla maximalt 40% av de pengar de arbetat ihop. Detta skall sedan toppas med punktskatter på till exempel bensin, alkohol och tobak.

Det stämmer visserligen att vi får tillbaka en del i form av offentlig service och infrastruktur.

Men i Sverige är sådant mer kostsamt än i andra länder (som har minst lika bra, eller bättre offentlig service).

Ett problem med svensk sjukvård är den dåliga tillgången på primärvård. Vilket är ett problem som över huvud taget inte existerar i länder som Tyskland och Belgien – där de flesta läkare normalt sett har öppen mottagning de flesta av veckans dagar. Det ordnar sig utan en massa landstingsbyråkrati och detaljstyrning.

Sverige har ett problem med topptung byråkrati och administration i offentlig verksamhet. Detta är en gökunge som är på väg att knuffa verksamheten ur boet. Se till exempel hur pengarna till vården ökar, medan antalet vårdplatser minskar och operationer får ställas in. Eller ta Aftonbladets exempel tidigare i veckan som beskrev den vansinniga byråkratin för att en anställd i hemtjänsten skall få lov att köpa en blyertspenna till en åldrig vårdtagare.

Inte ens sådant som skulle skötas i en nattväktarstat kan man räkna med fungerar i dagens Sverige. Polisen är sysselsatt med ständiga omorganisationer och militarisering istället för att lösa vardagens alla brott och istället för att vara synlig på gator och torg. Landets försvar är ett tragiskt skämt och vi saknar all trovärdig förmåga att skydda oss mot yttre fiender.

Centralstyrning, micro management, ansvarslöshet, mötesraseri och fokus på metafrågor (samtidigt som kärnverksamheten eftersätts) ger dåliga resultat och höga kostnader.

I politiken finns frågor som är för känsliga eller heliga för att någon skall våga ta tag i dem. Vilket leder till att ungdomar, invandrare och lågkvalificerad arbetskraft aldrig kommer in på arbetsmarknaden. Samma sak vad gäller bostäder. Hyresreglering och överdriven detaljplanering leder till att den som inte har möjlighet att köpa sig en bostadsrätt mer eller mindre fördrivs från våra storstäder.

Allt detta är saker våra politiker borde ta tag i. Men det gör de inte. De saknar så väl den vilja som den kompetens och det mod som krävs. Det gäller både regeringen och oppositionen.

Ändå, samtidigt vägrar de att minska sin makt för att istället låta marknaden och den spontana ordningen lösa problemen. Allt de gör är att försöka hålla kvar korken i en flaska vars inre tryck ständigt ökar. De envisas med att hålla fast vid en välfärdsstat som de inte förmår kontrollera och sköta. Det håller inte i längden.

13 kommentarer:

 1. Du har givetvis rätt Henrik, men i slutändan handlar det om väljarna själva. Det är väljarna som inte klarar av att tänka längre än näsan räcker och går på alla fagra löften och lögner om det ena och andra.

  Media som bör granska makten sover (ofta bokstavligen) med makten och sprider pressmeddelanden och citat som verklighet och sanning. Att öppna en dagstidning i Sverige idag är som att läsa en lång radda politiska pamfletter mixade med googleöversätta utlandsnyheter man kopierat från Washington post och The Telegraph. I stort sett allt är lögn, förutom gällande Ryssland och Putin då givetivs där allt är sant, korrekt och aldrig innehåller några som helst fel.

  Folk i Sverige är indoktrinerade, väldigt konservativa (i meningen att du inte vill ha förändring) och klarar inte av att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Visst är folk i andra länder lika korkade, men oftast på ett annat mer förståeligt sätt.
  Detta går inte att bryta igenom utan att vi endera får en total utrensning och därmed uppvaknande; En kommunistisk regim med dödsläger skulle fixa bifffen (kortsiktigt) eller vi kan importera fler ISIS-typer eller ta hem alla de där Nazisterna i Ukraina vi skickar pengar till och låta dem styra landet i några år så kanske folk vaknar till liv. Sådant skulle få folk att tänka, en chockterapi. Förvisso tar det bara 1-2 generationer så är vi tillbaka i samma elände, men Sverige har liksom aldrig haft detta uppvaknade som många andra länder haft.

  Eller, alterantivt, att de i landet som tror på frihet, självbestämmande och liberala principer, d.v.s. de ca 1000 person med arbetande synapser som finns, plötsligen får 10 trillioner att leka med och kan bombadera landet med sanning och verklighet under 3-4 generationer så kanske framtiden kan räddas.
  Personligen skulle jag vilja köpa SVT/SR och sparka ut alla propagandister och anställa riktiga journalister som faktiskt rapporterar sanning och verklighet, men vart hittar man dessa? T.o.m i det "liberal" lägret stödjer man Nazistiska folkmord och tror på spöken i skärgården numera, svårt att ens få till 2 sammanhängande tankar i Sverige. Så, det är bara kört förmodligen. :)


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte alls att i slutändan handlar det om väljarna själva.
   Som det politiska systemet är riggat i Sverige har väljarna i praktiken inte en chans att åstadkomma någon förändring. För att få till en förändring krävs en revolution, och många tecken pekar på att den är inte så långt borta, För skillnaden mellan makthavarnas uppfattning av samhället och de normala människorna blöir bara större och större för varje dag som går.

   Radera
 2. Berätta för oss vilka liberaler som stöder nazistiska folkmord och vilka folkmord det rör sig om?

  SvaraRadera
 3. Ett skitland


  http://www.prosperity.com/#!/ranking

  SvaraRadera
 4. Två dokument för att förstå situationen:
  http://www.mensenrechten.org/wp-content/uploads/2014/05/the-most-dangerous-superstition-larken-rose-20111.pdf

  http://www.scribd.com/doc/209955808/Mannaratten-Den-inneboende-och-naturliga-ratten#scribd

  Två länkar för att förstå samtiden:
  http://www.whatonearthishappening.com/podcast

  https://www.youtube.com/watch?v=oOYTHg8cadY

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Journalisterna och politikerna är i full färd med att förstöra staten. Jag klagar inte.

  SvaraRadera
 7. Dom andra är problemet. Dom andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. heter det kanske
   de andra är problemet, De andra
   förlåt Micke att jag signerar med mitt namn

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.