2015-03-02

Lätta droger: Tysk polis kräver avkriminalisering


Tyska polisen vill slippa ägna sig åt meningslösa småsaker. Istället vill den fokusera på allvarliga brott – som att bekämpa terrorism, hantera gängbrottslighet och utreda riktiga vardagsbrott som rån och inbrott.

Polisfackets vice ordförande Arnold Plickert menar att man bland annat bör lägga de resurser som då frigörs på att upprätthålla lag och ordning i problemområden.

Bland de saker polisen vill slippa befatta sig med finns soft drugs – som cannabis. (Konsumtion är tillåten i Tyskland, men i princip inte innehav. Trots det är innehav för personligt bruk de facto avkriminaliserat i många delstater. Det som tycks störa polisen är all den tid den tvingas lägga på insatser mot den småskaliga handeln.)

I Berlin har dessutom fullmäktige för Friedrichshain-Kreuzberg antagit ett förslag för att komma till rätta med den omfattande cannabishandeln i Görlitzer Park (som en del boende i området menar medför obehag). Man vill helt enkelt öppna en coffee shop med laglig försäljning, för att konkurrera ut drogtrafiken i buskagen.

En ansökan har nu lämnats in till tyska federala läkemedelsverket. Den stöds av lokala sociala myndigheter och av de boende i området. De federala myndigheterna är dock avvaktande.

2 kommentarer:

 1. En kreativ lösning som verkligen visade på de fantastiska möjligheterna med EU-samarbetet vore ju att Sverige tillämpade den svenska lagens globala ärmlängd och grep de tyska knarkarna åt dom. Det är ju ändå ett svenskt brott om en svensk röker på i ärans och hjältarnas faderland, german som german.

  Vi kan ju göra en deal, de får tillbaka något av sina kraftverk och vi får deras missbrukare.

  Polisen föredrar ju brott som är enkla att klara upp. Ett dyrt pisseprov och sedan +1 i uppklarningsstatistiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en deal i Sveriges anda..

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.