2015-03-13

Putin-koden: Fruktan, fräckhet och propaganda


Propagandakriget mellan Ryssland och väst är oerhört intressant att studera. Låt mig kasta ut några funderingar...

Till att börja med finns en enkel metod för Kreml att så splittring i väst – generationsklyftan. Vi som är tillräckligt gamla för att känna igen rysk maskirovka går reflexmässigt i försvarsställning. Vi som sett och upplevt förtrycket i det forna Östeuropa regerar direkt när gamla mönster upprepas. Men unga människor (yngre än, låt säga 35-40 år) har inte en susning. Vilket inte är deras fel. De kan inte känna igen en fara som de själva inte har förstått och upplevt.

Sedan har vi frågan om Vladimir Putin som person. Det är oklart om han verkligen är obalanserad och i så fall hur mycket. Men det verkliga svaret är på sätt och vis mindre viktigt. Det centrala för propagandamaskinen i Moskva kan vara att Rysslands president upplevs som oförutsägbar. Det bryter ner vårt mentala försvar mot honom.
"Fear is the emotional response to the perception of an alternating loss of control and regaining of control. By 'control' I mean any conscious act of mind and body. The alternation between control and lack of it must occur in varying degrees of intensity and inconsistent periods of time. This alternation insures an element of surprise and keeps the perceiver off balance emotionally so that he cannot construct a set of mental expectations and thereby reimpose control."
Citatet kommer ur David R. Salibas, A Psychology of Fear: The Nightmare Formula of Edgar Allan Poe (Lantham, MD: University Press of America, 1980).

Osäkerheten skapar även en svår praktisk situation. Är Putin en man som skulle kunna tänka sig att trycka på den röda knappen om han känner sig allt för hårt pressad och inmålad i ett hörn? Eller är det exakt vad han vill få oss att tro – för att väst inte skall våga sätta hårt emot hårt?

En annan aspekt är att det ofta är oklart vilken rysk propaganda som är avsedd för oss i väst – och vad som är till för den ryska hemmapubliken (som lever i en hårt regisserad informationsbubbla). Den officiella ryska linjen tycks vara att det handlar om något slags "lebensraum", om en buffertzon mot Nato. Men det kan lika gärna handla om att Putin vet att den inrikespolitiska situationen i Ryssland är sådan att det bokstavligen talat är livsviktigt för honom att framstå som stark. Kanske är det en kombination av de två.

I Västeuropa är det inte bara den militära förmågan som har monterats ned de senaste 20-25 åren. Det samma gäller den analys- och underrättelsekompetens (HUMINT) som byggdes upp under kalla kriget. Kunskap om Ryssland avvecklades och gick förlorad för evigt. Vissa tror sig kunna ersätta den med rent teknisk spaning (SIGINT). Vilket jag tror är en vågad och allt för optimistisk chansning, nu när vår säkerhet står på spel. Men kanske är det senare allt vi har kvar.

Vi lever i intressanta tider.

Uppdatering: Knappt hann jag lägga upp denna text innan nätet exploderade av rykten om att Vladimir Putin är sjuk eller rent av död. Läs mer här »

3 kommentarer:

 1. Om det har hänt något så gissar jag på förgiftning. Det är populärt där borta.

  För övrigt så ska det vara allitteration. Din kod borde ha tre ord som börjar på F för att det ska låta riktigt bra.

  SvaraRadera
 2. Idag kommer maskirovka även från väst och Natos propagandamaskineri. Som du skriver så tror man att massiv signalspaning kan ersätta professionella analytiker. Ingenting är mera felaktigt. Den mänskliga hjärnan jobbar med ca 10Hz skalärt men är ändå överlägsen processorer på gigaherznivån som ska sortera rådata. Läs till exempel https://niqnaq.wordpress.com/2014/09/22/putin-is-trying-to-surrender-but-the-west-wont-let-him-because-it-wants-war/#comment-90967 så kan man få en uppfattning om skillnader.

  SvaraRadera
 3. Ett bra inlägg från Chris Martenson:
  http://www.zerohedge.com/news/2015-03-12/it-time-prepare-war

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.