2015-03-22

Så kan Friheten segra i Sverige!


I dag hade det kunnat vara nyval.

Om inte oppositionen gått in i Decemberöverenskommelsen och avgått från sin roll som opposition – då hade vi kunnat rösta bort Löfven, Romson och Wallström i dag.

Det är många som är upprörda över Alliansens kapitulation. Många är förbryllade över att ingen fyller den tomma platsen där ett riktigt liberalt parti skulle kunna få gott om utrymme på den svenska politiska scenen. Och många är bekymrade över att svensk borgerlighet inte tycks stå upp för frihet, medborgarrätt och rättsstat nu för tiden.

På olika håll har det talats om att man borde starta ett nytt borgerligt parti. Vilket i så fall är en gigantisk uppgift. Vi som sett partipolitisk verksamhet på nära håll vet att det inte är något man snyter ur näsan.

Men om...

Jag har faktiskt en lös, enkel idé. Ett skott i mörkret. Låt mig tänka högt en stund. Håll ut, för det kommer en intressant twist på slutet.

 • Vi i "Frihetspartiet" brinner för ökad individuell frihet under ansvar. Vi tror på medborgarna och är beredda att lita på dem.
 • Vi är i varje läge beredda att ta strid för de grundläggande mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheterna.
 • Vi anser att den politiska makten skall utövas öppet, transparent och med möjlighet att utkräva ansvar.
 • Vi kommer alltid att försvara rättsstatens grundläggande principer och vi vill avpolitisera vårt rättsväsende. Alla skall vara lika inför lagen och ha lika rättigheter.
 • Vi vill ha en fungerande ordningsmakt och ett trovärdigt militärt försvar.
 • Vi anser att människor skall ha rätt att bo var de vill, men inte att de för den sakens skull har rätt att leva på andra människors bekostnad.
 • Vi vill sänka skatterna, så att människor får större makt över sina egna liv.
 • Vi vill se ett Sverige som är företagarvänligt och som har en ordnad ekonomi.
 • Vi vill att det skall råda valfrihet, så att människor kan få göra de val som de känner passar dem själva bäst.
 • Vi kommer att bekämpa politisk klåfingrighet, byråkrati och morallagstiftning så väl i Sverige som i EU.
 • Vi kommer aldrig att sätta oss i en regering.

Just det. Aldrig sitta i regering.

"Frihetspartiet" består nämligen av vanligt folk med sunt förnuft. Men vi har inte kapacitet att mejsla ut en komplett budget. Vi har inte den kompetens som krävs för att ratta myndigheter, försvarsanslag och lagstiftning i detalj.

"Frihetspartiet" har inte som ambition att bestämma över människor – utan vill istället försvara medborgarnas frihet mot politik och byråkrati.

"Frihetspartiet" har som mål att bli ett vågmästarparti – och kommer att rösta fram den regering som tydligast är beredd att sköta vårt land i enlighet med punkterna ovan. Och vi är beredda att fälla den regering som sviker.

På så sätt skulle en begränsad grupp människor med begränsade resurser faktiskt kunna göra skillnad.

Åsikter?

31 kommentarer:

 1. Frågan är bara vilken av de två sopporna - de rödgröna eller den grönblå - som "Frihetspartiet" skulle vilja stoppa fingrarna i... Inget av alternativen lockar.

  SvaraRadera
 2. En viktig sak att lära sig, var aldrig rädd för att gripa makten. Det är genom att vinna val som det går att åstadkomma politiska resultat. Annars är det bättre att försöka driva på genom en frihetlig opinionsbildning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen håller jag med dig. Men detta är en intressant hypotetisk diskussion, som även har bäring på frågan om frihetlig opinionsbildning.

   Radera
 3. Jg kanske skulle hålla mig borta eftersom jag i grunden inte håller med om syftet. Men jag tror dessutom strategin är önsketänkande:

  1) Oändligt mycket av det som verkligen påverkar - oavsett om det är frihet, integritet, miljö eller arbetares rättigheter man kämpar för - avgörs i det trista hårda politiska vardagsarbete som går ut på att sitta och peta i budgetar i kommunalanämnder och skriva instruktionsbrev till myndigheter. Orkar man inte ta ansvar kommer man bara att få mycket liten makt.

  2) Tanken att vara vågmästare kommer att falla bara av den anledningen att det parti du skissar inte kommer att ha något att vara vågmästare mellan. Det kommer att vara ett ytterkantsparti. Alla kommer att veta vilket av de två regeringsaltarnativen det kommer att stödja, och lovar det dessutom bort stödet bara för att regeringsalternativ A för en aning liberalare politik än alternativ B kommer det inte att ha något att komma med i förhandlingar. Det blitr ungefär som VPK på sextio- och sjuttiotalen.

  SvaraRadera
 4. Det behövs inte fler politiska partier. Det behövs ett bättre demokratiskt system.

  Jag tror du egentligen söker efter en systemförändring. Det löser inte ännu ett politiskt parti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lyssnar. Idéer på realistiskt möjliga systemförändringar?

   Radera
  2. BESLUTANDE folkomröstningar.

   Skulle perforera hela partiväsendet och kommer därför ALDRIG att tillåtas. Fråga vilken partist som helst.

   Radera
 5. Det behövs förvisso ett frihetsparti i Sverige. Men det kommer att ta mycket lång tid innan det kan samla en betydande mängd anhängare. Just nu verkar opinionen gå i motsatt riktning. Det krävs därför att några kapitalstarka frihetsvänner satsar pengar på opinionsbildning. Och vem, som är tillräckligt karismatisk, åtar sig att ställa sig i spetsen för ett frihetsparti?

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ska asyltrycket från omvärlden minskas på Sverige enligt Frihetspartiet?

   Radera
  2. Det har väl Hax alltid varit öppen med? Genom att ta bort välfärden.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Jag tror att de libertarianska krafterna kan göra bättre nytta i domstolarna än i den politiska cirkusen. Det politiska spelet gynnar karismatiska och principlösa människor medans den typiska libertarianen mer håller sig undan rampljuset och läser på principer och teori i det oändliga. Gäller givetvis inte för samtliga men bara något jag observerat under de åren jag varit libertarian.

  Jag tror vi har den bästa teorin och den mest konsekventa politiska filosofin. Istället för att försöka vinna politiska debatter vilka allt för oftast p.g.a. tidsbrist aldrig går in på grunder, och därmed istället blir en tävling att kasta klycher på varandra, så bör vi lägga vår energi på att göra anmälningar till justitieombudsmannen, domstolar, påverka politiker att göra anmälningar till konstitutionsutskottet, samt anmäla brott mot de Mänskliga rättigheterna. Kan vi upplysa om dessa aktioner via bloggar också eller på annat offentligt sätt så är det ett plus eftersom det hjälper den offentliga debatten också. Genom att direkt fokusera på att förbättra rättstaten gynnar vi vårt syfte om individuell frihet mera. Trots allt kommer alltid individen vara i minoritet mot majoriteten, så att lägga all sin kraft på att övertyga majoriteten är en för många övermänsklig uppgift och riskerar i att resultera i politisk apati, vilket är en medveten strategi från meningsmotståndare.

  Förövrigt tror jag det är viktigt att vi ger marxisterna motkraft i att tolka och anse sig försvara de Mänskliga rättigheterna. Även om de har brister så är de i det stora hela en välkänd och välrespekterad principförklaring som har goda grunder i upplysningsliberalismen, jag tänker Kant m.m. Att överhuvudtaget bryta medias marxistiska propaganda och skapa en marknadsplats av ideér gynnar oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt klokt resonemang!
   Skall nedteckna det!

   Radera
  2. PRECIS! Tack - det är DET jag försökt få stöd av politikerna som SÄGER sig stå för rättigheter osv, medan det bara är klyschor! Exempel: Jag gav talesmän för SD exakt information där det tydligt framgår att jag råkat ut för diskriminering på arbetsmarknad och bostadsmarknad. Min tanke var att NU jävlar har vi ju äntligen ett parti som säger sig vilja slå ett slag för den lilla människan som blir bortsorterad pga de gräddfiler politikerna skapat då allt fler bostäder och arbeten öronmärkts åt invandrare. Nu har de chansen att statuera exempel! Nu har SD kommit som verkligen hjälper folk att slå tillbaks på svenkfientligheten som bygger på omvänd rasism! Men Sd och inget annat parti vill göra något i verkligheten. Ingen handlingsplan mot diskriminering mot svenskar, ingen handlingsplan mot diskriminering på bostadsmarknad. Inget alls. Det är PRECIS SÅ som du beskriver det- som hade gjort folk intresserade av politik! Genom att anmäla allt som går att anmäla, använder man den LAG som faktiskt FINNS och därmed börjar förändringen! Så länge alla bara VET och accepterar att det finns lagar som inte efterföljs- kommer inget att hända för att ändra lagen. Sd och inget annat parti vill förändra detta. Hade de velat förändring hade de gjort det.

   Radera
 9. Mer realistiskt för ett frihetsparti än att förändra en koloss på lerfötter som Sverige är kanske att maximera den lokala och regionala autonomin eller rentav utträde?

  http://www.ofuss.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ska du hålla männen med Toyota-pickups med kulsprutor monterat på flaket, från de islamistiska "fristäderna" som åker runt o kollar kvinnors tygtjocklek i slöjan, borta från andras fristäder?

   Det kommer bli en realitet i ditt "dröm"scenario.

   Radera
  2. Det finns redan nu medborgargarden i sverige och hemvärnet är den organisation med störst våldspotential i sverige. I vissa delar av sverige kanske du skulle ha Toyota-pickups som sköter ordningen, och kanske upprätthåller tygtjocklekar och sånt. Därför att befolkningen där vill ha det så. I andra delar så motas Toyotapickupsen bort av traktorer. Eller av något annat. Halsingen nämner någonting mycket mycket viktigt, UTTRÄDE. Först med utträdesrätt kan vi få mänskliga maktstrukturer som vilar på gräsrotsnivå. För att utträda, bege sig annonstädes, det är en politisk handling som är naturlig för vanliga människor.

   Radera
 10. Idén var tilltalande fram till slutklämmen.
  Ett parti som inte ämnar ta ansvar för sina idéer genom att regera blir lätt att avfärda, och kommer att avfärdas, som flummigt och oseriöst. Ett någon-annan-parti som förväntar sig att någon annan ska dra lasset.

  /Johan

  SvaraRadera
 11. Men har vi inte redan idag ett vågmästarparti som vare sig sitter eller kommer att erbjudas att sitta i regeringen?

  Övrig riksdag var till och med beredd att kortsluta sig själv för att slippa att med tång ta i detta vågmästarparti och därmed fullt ut kunna upprätthålla ett 6%-partis invandringspolitik.

  Vad skulle skillnaden bli med HAX förslag?

  SvaraRadera
 12. Skillnaden mellan ett liberalt parti och ett nazistiskt parti är avsevärd och ett liberalt parti som tar sig an uppgiften att inkludera nazister får en grannlaga uppgift om det tänker sig vara liberalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke... är du Henrik Arnstad? På riktigt?

   https://twitter.com/perraponken/status/580081669547397120/photo/1

   Radera
  2. Jag har misstänkt det länge. Han sitter ju tydligen ganska isolerad på Stockholms Universitet; ingen vågar sparka honom av politiska skäl, men eftersom han är en aggressiv helgalning så får han inte arbeta med något heller. Därför har han i praktiken betalt för att sitta och twittra, och tydligen hinner han med att försöka posta sönder denna blogg också. Undrar varför han just ger sig på Hax blog som typ inte har några besökare, men rationalitet är väl å andra sidan inte Arnstads paradgren.

   Radera
 13. Jag är frisk. Du är sinnessjuk.

  SvaraRadera
 14. Ok Jag är Arnstad och du har gått komvux och läst samhällskunskap samt varit vänsterextrem revolutionär som hoppade av därför att ingen orkade med att du var lika rubbad som nu när du är nazist och hävdar att judiska rådet är antisemiter därför att dom uttalar sig starkt negativt om ditt parti.

  Nåt mer du vill ha hjälp med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sluta ljug nu pysen. Du kommer ju ingen vart med ditt tragglande. Nu har du bara dina förljugna halmgubbar som du reser likt slaka porrstånd.

   Patetiskt.

   Radera
 15. Allt enligt din egen utsago. Deg enda som fattas är en tydligare berättelse om din psykdiagnos och din narkomani.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du förvränger efter eget tycke så du letar efter små halmstrån att infektera med dina mentala röta. Därmed är dina utsagor fortfarande förljugna och bleka halmgubbar.

   Det enda som fattas är att du berättar lite om ditt eget tragiska liv. Frånvaron av denna berättelse tyder på att du är en meningslös och intellektuellt klen grundskole-dropout. Som aldrig ens hållit i en samhällskunskapsbok, än mindre fått godkänt betyg i detta ämne.

   Att jag slutat umgås med kriminella vänsteridioter är det bästa som hänt mig, men det är det som skaver hos dig, du ser mig som en förrädare av din egen förtappade livsstil.

   Radera
 16. Symptomatiskt för såna här låtsasliberaler att de inte förstår att äganderätten är central för liberalismen. Det här partiet skulle urarta till postmodern socialism på nolltid.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.