2015-03-12

Wallström har inte vad som krävsIngen god gärning passerar ostraffad.

Att utrikesminister Wallström kritiserar Saudiarabien för bristande mänskliga rättigheter är moraliskt rätt och hedervärt.

Men det är också allt. Själva hanteringen av Saudiaffären är amatörmässig. Men det är inte bara Wallströms fel. Statsminister Löfven är spinnets fånge, så till den milda grad att han känner sig tvingad att ge ett besked i tv:s morgonsoffor och ett rakt motsatt i kvällsnyheterna. Regeringen har helt enkelt inte koll på utrikespolitiken. Den driver för vinden – i oroliga tider.

Relationerna till både Israel och arabvärlden är djupfrysta. Vårt land har signalerat undergivenhet och rädsla gentemot Ryssland. EU-politiken är förvirrad, i den mån den över huvud taget existerar.

Margot Wallström saknar den resning, kompass och tydlighet som krävs av en utrikesminister. Men det går inte att sparka henne. I vart fall inte med regeringens och statsministerns värdighet i behåll. Och vem skulle man ersätta henne med? (Men tro inte annat än att sossarnas spin doctors på Sveavägen 68 har tänkt tanken.)

Vi var många som varnade för Wallström. Som EU:s kommissionär för propaganda var hon en katastrof. Att över huvud taget göra en person med hennes förvirrade von oben-attitiyd till demokrati (se filmklippet ovan) till utrikesminister är omdömeslöst.

Men när regeringen skulle sättas ihop efter valet framstod hon som populär, vilket är en egenskap som socialdemokratin är i desperat behov av. Och så har hon ju jobbat på Postkodlotteriet och fått den franska hederslegionen...

Den besvärande verkligheten kan vara att svensk socialdemokrati helt saknar den interna kompetens som krävs för att styra upp landets utrikespolitik.

9 kommentarer:

 1. Väntar med spänning på första kommentaren från mickevänstern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ni två kan trolla sönder vilket kommentarsfält som helst - så att det blir totalt substanslöst och ointressant.

   Radera
  2. Väntar med spänning på första kommentaren från mickevänstern.
   ------------------------------------
   Jag utgår från att dom pragmatiska nazisterna kommer att stämma in i klagokören och backa på vad dom OCKSÅ redan sagt om att avbryta vapenaffärerna med saudi med hänvisning till repressionen i landet. Slicka kapitalet i arschlet när det grinar är trots allt all högerns primära funktion oavsett vad det kostar.

   Radera
 2. Vad är logiken i att hata henne ännu mer när hon levererar det du uttryckligen bett om?


  SvaraRadera
 3. Varför säger du att hon är eftergiven mot ryssarna när det är exakt tvärtom?

  SvaraRadera
 4. Resultatet av Wallströms "undergivenhet". Vi kanske ska be om ursäkt så att inga aktieägare förlorar några pengar?


  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20436826.ab

  SvaraRadera
 5. "Den besvärande verkligheten kan vara att svensk socialdemokrati helt saknar den interna kompetens som krävs för att styra upp landets utrikespolitik."

  De saknar även kompetens att styra inrikes politiken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, arvet efter Persson kommer bli partiets fall...

   Radera
 6. I det här fallet är avsaknad av kompetens när man gnäller över att man fått det man bett om.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.